În a doua săptămînă a lui 2005 la Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu au fost încheiate 2500 contracte futures şi options. A fost fără îndoială o săptămînă a derivatelor pe acţiuni, care au înregistrat din nou aprecieri semnificative. Pe primul loc se situează acţiunile SIF 3, care în numai două şedinţe au cîştigat 1600 lei, fiind cotate pentru sfîrşitul lunii martie la 11250 lei. Ele sînt urmate îndeaproape de titlurile SIF 5, cotate la 11150 lei, în creştere cu 1150 lei faţă de săptămîna trecută şi de acţiunile băncii Transilvania, a căror cotaţie s-a majorat cu 600 pînă la nivelul de 12100 lei/acţiune. Acestea au crescut de la începutul anului cu peste 20 de procente. Piaţa derivatelor monetare, deşi cu o evoluţie mai puţin spectaculosă, a oferit bune oportunităţi pentru speculatori. Trendul descendent al monedei unice europene început de săptămîna trecută a continuat, cu o singură excepţie notabilă, şedinţa de joi, cînd un euro a fost cotat în creştere cu 110 unităţi. Nu a fost suficient însă pentru a opri căderea, preţul de cotare de vineri pierzînd încă 279 lei (38021).
Pe piaţa parităţii euro/dolar, deşi contractele au abundat, preţul de închidere de vineri s-a situat aproximativ la acelaşi nivel (1,3185 dolar/euro) cu cel de la începutul săptămînii. Datele contradictorii referitoare la economia de peste ocean (unde creşterea principalilor indicatori economici este contrabalansată de imensul deficit comercial - peste 60 miliarde dolari) au menţinut operatorii în expectativă, aceştia evitînd adoptarea unor poziţii tranşante. Dolarul a pierdut de vinerea trecută peste 400 de unităţi, fiind cotat pentru sfîrşitul trimestrului la 28840 lei pentru scadenţa martie şi la 28805 lei pentru scadenţa iunie.
Pe tot parcursul săptămînii trecute lichiditatea a fost în continuă creştere, numărul poziţiilor deschise pe pieţele futures şi options ajungînd la 7472.