• Sumarul tranzacţiilor la BMFMS
În săptămîna recent încheiată cotaţiile bursei sibiene s-au înscris pe un trend descendent generalizat. În contrast cu scăderea preţurilor, lichiditatea a fost ridicată pe tot parcursul celor cinci şedinţe de tranzacţionare. Preţurile contractelor futures au beneficiat de un nivel bun al volatilităţii, operatorii avînd la dispoziţie intervale largi de speculaţie. Din acest punct de vedere, campionul absolut a fost contractul DEBRD. Scăderile sucesive ale acestuia au cumulat 0,4600 lei. Pentru vînzătorii inspiraţi aceste valori s-au tradus în profituri săptămînale de pînă la 92%.
Cele mai atractive pieţe au fost cele ale societăţilor de investiţii financiare SIF2 şi SIF5, care au înregistrat în cursul săptămînii cele mai mari volume de tranzacţionare. Acţiunile hedgerilor dornici să-şi protejeze portofoliile de acţiuni au condus la transferul echivalentului a peste trei milioane de acţiuni numai pe aceste pieţe. Titlurile SIF 2 cu scadenţa iunie au încheiat săptămîna la valoarea de 1,0600 lei/acţiune, în timp ce acţiunile SIF 5 au fost cotate la 1,2700 lei pentru aceiaşi scadenţă.
Acţiunile SNP cu scadenţa iunie, revenite la tranzacţionare după suspendarea datorată anunţării rezultatelor financiare pe 2004, au fost singurele care au încheiat săptămîna într-o uşoară creştere, fiind cotate la 0,3610 lei.
Sfîrşitul de săptămînă a fost animat şi pentru derivatele valutare. Moneda unică europeană a atins un nou minim în raport cu dolarul american, fiind cotată la 1,2551 dolari. În schimb faţă de moneda naţională, euro s-a apreciat, fiind cotat la 3,6172 lei (+0,0047).
Numărul poziţiilor deschise pe pieţele futures şi options a ajuns la 28810.