• Sumarul tranzacţiilor la BMFMS
În a două săptămînă a lunii iunie derivatele pe acţiuni au înregistrat uşoare creşteri de preţ părînd că au depăşit perioada nefastă începută în luna martie. În aceste condiţii se poa-te considera că acţiunile se află într-un moment de consolidare la nivelul actual, urmînd ca, în funcţie de informaţiile şi evoluţiile din lunile de vară, să revină înspre preţurile de la începutul anului sau, dimpotrivă să continue trendul descendent.
Cele mai profitabile poziţii au fost cele long care au adus randamente între 21.5% (DERRC) şi 74% (DESNP). Acest din urmă contract a fost cel mai atractiv atît din punct de vedere al volatilităţii, cît şi ca lichiditate, existînd numeroase posibilităţi de speculaţie între şedinţe şi chiar intraday. Ultimele tranzacţii au fost realizate la 0.3952 lei pentru iunie şi la 0.4150 lei pentru septembrie.
Următorul contract în topul profitabilităţii a fost DESIF2 care a generat un randament de 34,6% şi a închis săptămîna la 1.0910 lei pentru iunie şi 1.1800 lei pe septembrie.
Investitorii au fost destul de activi şi pe piaţa opţiunilor acolo unde au fost preferate CALL-urile pe DETLV, DESNP şi DESIF5.
Paritatea euro/dolar a avut o evoluţie destul de liniştită fluctuînd între 1.2200 şi 1.2300 cu excepţia şedinţei de vineri, cînd a atins un minim de 1.2195 şi a închis săptămîna la 1.2230. Pe piaţa internaţională dolarul a continuat să cîştige teren, fondul datelor referitoare la deficitul comercial al SUA care a fost de 57 miliarde dolari, faţă de aşteptările analiştilor de 58 miliarde.