SIBIU În sectorul petrolier, cele mai multe poziţii deschise

Decebal Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 aprilie 2006

Şedinţa de tranzacţionare de ieri a păstrat şi pe piaţa sibiană a derivatelor volumele reduse, investitorii înscriindu-se pe aceeaşi linie prudentă manifes-tată de-a lungul întregii săptămîni. Astfel, totalul perfectărilor s-a ridicat la peste 2.100 contracte futures şi options. Din perspectiva preţurilor derivatelor transferate, volatilitatea a continuat să fie redusă. Se poate observa însă din nou creşterea numărului de poziţii deschise, care au ajuns acum la un nivel de aproape 92.500 pentru cele două scadenţe existente.

În ceea ce priveşte numărul de contracte, cea mai intensă activitate a fost înregistrată pe derivatele DESIF 5 Transilvania, fiind transferat echivalentul a 477.000 acţiuni. Ultimele tranzacţii cu DESIF 5 au fost realizate la preţul de 2,643 lei/acţiune pentru scadenţa iunie şi la 2,71 lei/acţiune pentru scadenţa septembrie. Pe poziţia secundă s-au clasat acţiunile companiei "Petrom", DESNP constituindu-se ca activ suport pentru 465 contracte. La închiderea bursei, DESNP scadenţa curentă valorau 0,5289 lei/titlu, iar DESNP scadenţa septembrie valorau 0,55 lei/titlu. Preţurile precizate s-au conturat în urma unei volatilităţi scăzute, concretizată în deprecieri de 0,001 şi 0,002 lei/acţiune. Celelalte active din sectorul petrolier - în speţă DERRC - au fost cotate la 0,098 şi 0,103 lei pentru iunie respectiv septembrie, valori la care au ajuns în urma unei deprecieri uşoare de 0,0002 lei pentru iunie şi a unei aprecieri de 0,0013 lei pentru septembrie. Sectorul petrolier continuă să fie "monitorizat" îndeaproape de jucătorii din piaţă, DESNP şi DERRC atrăgînd atenţia prin numărul mare de poziţii deschise pentru scadenţa apropiată.

Locul trei a revenit unei alte societăţi de investiţii - SIF 2 Moldova - cu un volum de transfer echivalent cu aproape 290.000 acţiuni. Şi în cazul lor, pe acelaşi fond de volatilitate minimă, cotaţiile s-au fixat la valori de 2,2478 lei/acţiune pentru scadenţa de la jumătatea anului şi la 2,305 lei/acţiune pentru cea din toamnă. Tot societatea de investiţii moldavă a fost vizată şi în sectorul contractelor pe opţiuni unde au fost realizate atît call-uri cît şi put-uri cu acţiunile amintite ca activ suport.

Ca evoluţie de ansamblu, din nou se impun societăţile de investiţii, ele generînd circa 47% din rulajul zilei.

În sectorul bancar, pentru iunie, acţiunile "Băncii Transilvania" au fost cotate la 0,879 lei în timp ce pentru septembrie, scadenţa mai atractivă pentru jucătorii ce merg pe aceste titluri, preţul de cotare al DETLV a fost de 1,426 lei.

În raportul euro-USD, o monedă unică a fost cotată la 1,2315 dolari pentru scadenţa din vară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb