SIBIU Investitorii futures au mizat pe creşterea leului

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 ianuarie 2011

Investitorii au mizat pe creşteri importante ale cotaţiilor futures pe cele mai lichide segmente, precum şi pe o evoluţie favorabilă a leului faţă de moneda unică europeană. Lichiditatea a fost din nou una bună, la ora 17,30 numărul contractelor fiind de aproape 5000 iar valoarea tranzacţiilor cifrându-se la 17,6 milioane lei, creându-se astfel premisele unui nou nivel maxim de lichidate pe anul în curs, piaţa fiind deschisă până la ora 19.00.

Contextul favorabil s-a reflectat şi în evoluţia leului, speculatorii mizând pe creşterea monedei naţionale. "Creşterea încrederii investitorilor asupra perspectivelor pozitive ale economiei româneşti în general şi a celor privind evoluţia acţiunilor companiilor listate la bursă, în particular, a avut drept efect un interes crescut al participanţilor la piaţă pentru contractul futures EUR/RON, interes ce s-a manifestat atât prin volumul ridicat, cât şi prin aprecierea leului faţă de moneda unică europeană", a observat un broker din piaţă. Astfel, pentru scadenţa martie 2011, pe un rulaj de 231 de contracte încheiate până la ora 17;30, euro se deprecia cu 0,5 bani. Scăderea pentru finalul lunii Iunie anul curent era şi mai importantă, cifrându-se la 0,99 bani, dar pe un volum de tranzacţionare redus.

Investitorii de pe segmentul derivatelor financiare şi-au menţinut optimismul şi au încheiat, până la aceeaşi oră, 3700 contracte DESIF5. Sub influenţa evoluţiilor de pe pieţele internaţionale cotaţiile DESIF5 se apreciau pentru toate scadenţele disponibile. Pe scadenţa martie cotaţia câştiga 2,65% iar pe scadenţa iunie 2,48%, randamentele cumpărătorilor, conform acestor creşteri, ajungând până la 19%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb