SIBIU Lichiditatea contractului pe Dow Jones a crescut de 5 ori după publicarea ştirilor din SUA

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 iulie 2011

În ultima şedinţă a săptămânii de pe piaţa derivatelor administrată de Sibex, contractul futures cu cea mai interesantă evoluţie a fost Dow Jones, fluctuaţiile mixte asigurând un teren de manevră amplu pentru speculatori. Pe lângă acesta, s-au mai remarcat tranzacţiile cu contractele DESIF5, EUR/USD_RON şi EUR/RON, unde de asemenea s-au observat scăderi. Lichiditatea a fost una foarte bună pentru o zi de vineri, piaţa fiind animată de efectul ştirilor negative din piaţa americană a muncii, acestea contribuind la impunerea unei direcţii descendente a celor mai lichide produse. Astfel, la ora 17.30, numărul contractelor se situa la peste 6200 cu o valoare de aproape 59 milioane lei. Raportat la întreaga săptămână 4-8 iulie, au fost încheiate circa 28.000 de contracte, cu o valoare de 235 milioane lei.

În sectorul futures pe indici s-a consemnat cea mai bună lichiditate, tranzacţiile intensificându-se după ora 15.30. Până la apariţia datelor economice din SUA, evoluţia Dow Jones a fost una pe creştere, pentru ca după publicarea acestora, cotaţia să intre abrupt pe minus, în ton cu semnalele date de cotaţiile futures din SUA, confirmate la deschiderea NYSE. Numărul angajărilor din SUA, cu excepţia sectorului agricol, s-a redus în iunie, economia generând doar 18.000 noi locuri de muncă, cu mult sub previziunile analiştilor (97.000), fiind atins cel mai mic nivel din ultimele nouă luni, după ce, în mai, totalul fusese revizuit la 25.000. Această situaţie a sugerat că economia americană are în continuare importante dificultăţi. În acelaşi timp, rata şomajului a cres-cut la 9,2%, amplificând îngrijorările. La Sibex, cotaţia Dow Jones pierdea 107 puncte pe scadenţa septembrie şi câte 105 şi 146 puncte pentru decembrie 2011 şi martie 2012. Numărul contractelor se cifra la ora 17.30 la peste 3700, 80% dintre acestea fiind încheiate după ora 15.30.

Şedinţa a confirmat creşterea atractivităţii contractului futures pe petrol, cu simbolul DEOIL_LSC. La ora 17.30 numărul contractelor pe acest produs era de 116, cotaţia depreciindu-se cu 2,3 dolari. Acest produs beneficiază, la Sibex, de activitatea a doi Market-Makeri.

Pe piaţa derivatelor valutare, investitorii au speculat din nou cu intensitate evoluţia perechii euro/dolar, beneficiind de spread-urile, reduse dintre cotaţiile cerere/ofertă. Numărul contractelor EUR/USD realizate până la ora 17.30 era de aproape 500, miza fiind pusă pe o monedă americană mai puternică, observându-se o creştere de 0,48% faţă de euro pe scadenţa septembrie. Pe plan extern, euro s-a devalorizat faţă de dolar, apropiindu-se de minimul ultimelor două săptămâni.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni, s-a remarcat derivatul pe acţiunile SIF5 cu circa 1700 de contracte. Pe termen scurt (septembrie) preţul a scăzut cu 1,97% iar pentru decembrie cu 1,90%. Efectele ştirilor din SUA s-au resimţit şi pe acest produs, deprecierile accentuându-se în partea doua a zilei. Scăderi de 1,87 şi 0,40% se înregistrau şi pe martie şi iunie 2012.

Pe segmentul spot administrat de societate au fost tranzacţionate 100.000 de acţiuni ale bursei sibiene, cotaţia acţiunii închizând în scădere cu un ban, până la 1,56/acţiune.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piata de la ora 17,30, dupa aceasta urmand sa apara modificari ale numarului total de contracte, pozitiilor deschise si valorii respectiv ale cotatiilor, datorita programului de tranzactionare prelungit pana la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro, sectiunea rapoarte de tranzactionare, dupa ora 19.20.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb