Ritmul tranzacţiilor din prima sesiune de tranzacţionare a săptămânii a fost mai redus comparativ cu ziua de vineri. Participanţii au tranzacţionat pe fondul unei direcţii ascendente similară cu cea de pe majoritatea pieţelor europene şi cu evoluţia indicată de futures-ul din SUA. Investitorii au adoptat însă o atitudine de aşteptare care s-a manifestat mai cu seamă până la deschiderea NYSE, moment după care tranzacţiile s-au intensificat uşor. La ora 17.00 numărul contractelor era de aproape 3000, cu o valoare de 20,6 milioane lei.
Simbolul DEDJIA_RON s-a menţinut pe prima poziţie în topul lichidităţii cu 1300 de contracte încheiate până la ora 17.00, intensitatea la tranzacţionare crescând după deschiderea bursei din SUA. Cotaţiile futures de la Sibex ale celui mai cunoscut indice de pe glob au evoluat pe creştere, direcţie corelată cu cea a pieţei futures americane, care a semnalizat deschiderea pozitivă de pe Wall-Street, unde Dow Jones câştiga peste un procent şi jumătate după mai puţin de o oră de la deschidere. Evoluţia susţinută de creşterea acţiunilor asiatice şi europene, care au înregistrat un raliu ca urmare a ştirii privind o posibilă fuziune între două mari bănci din Grecia. În acelaşi timp, traderii de pe Wall-Street au răsuflat uşuraţi după ce uraganul Irene a provocat mai puţine pagube decât era aşteptat. Şi la Sibex creşterile cotaţiilor DEDJIA era generoasă, la ora 17.00 variaţia pozitivă de la scadenţa de luna viitoare fiind de 229 puncte, în timp ce pe decembrie aprecierea era de 238 puncte. O creştere de 218 puncte se observa şi pe scadenţa martie 2012.
Cel mai tranzacţionat produs de pe segmentul financiar a fost DESIF5. Speculaţiile cu derivatele pe acţiunile SIF5 Oltenia s-au concretizat în circa 1100 de contracte încheiate până la ora 17.00. Preţul pe scadenţa septembrie, cea mai lichidă, a deschis pe plus dar câştigul a scăzut apoi până la minimul şedinţei, atins în jurul prânzului. După ora 14.00 cotaţia DESIF5 septembrie a reînceput să urce, astfel că, la ora 17.00 se observa o apreciere importantă de 2,85%. Şi pentru scadenţa decembrie DESIF5 creştea cu 2,22%.
Pe piaţa derivatelor pe mărfuri, investitorii s-au concentrat pe contractul pe aur cu mărimea de o uncie, având simbolul SIBGOLD. Imediat după ora 17.00 numărul contractelor pe acest produs era de 152, investitorii concentrându-se pe scadenţa octombrie, după ce scadenţa august s-a încheiat vineri 26.08. Pentru octombrie cotaţiile metalului preţios au crescut de-a lungul şedinţei, tendinţa de apreciere temperându-se după ora 15.30. Deşi la ora 17.00 se înregistra încă o apreciere de 2 dolari, următoarele tranzacţii au provocat intrarea cotaţiei în teritoriu negativ, cu o depreciere de 3 dolari, consemnată la 17.15. Pe piaţa de la New-York preţul aurului a crescut după ce preşedintele Băncii Centrale Americane, Ben Bernanke, a semnalizat stoparea unor noi stimulente pentru creşterea economică, contribuind la majorarea cererii pentru metalul galben, care se poate comporta ca un instrument de protecţie pentru alte active.
Segmentul derivatelor s-a remarcat prin perechea EUR/USD_RON care a fost preferată pentru 300 contracte încheiate până cu două ore înaintea închiderii. Spread-ul de redus dintre cotaţiile de la vânzare şi cumpărare şi sumele mici necesare investiţiei au fost avantajele care au menţinut speculatorii pe acest produs. De la deschidere şi până în jurul orei 17.00 "jucătorii" au mizat pe o monedă unică în creştere, astfel că pentru septembrie avansul euro era de 0,39%, iar pentru decembrie de 0,47%.
Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţa de la ora 17.00, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi respectiv valorii cotaţiilor, datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro., secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora 19.20.