DESIF-urile au dominat segmentul contractelor futures generînd peste 50% din totalul tranzacţionat în şedinţa din 10 octombrie. Cel mai căutat a fost derivatul DESIF2 care vizează scadenţa decembrie, unde s-au încheiat 1146 contracte şi ultimul preţ fiind de 1.1760 lei/acţiune. Pe fondul trendului crescător pe care s-a înscris acest contract în prima şedinţă a săptămînii, deţinătorii de poziţii long puteau realiza un randament de pînă la 20%. Celălalt derivat cu suport activ o acţiune SIF, anume SIF Oltenia, a avut o evoluţie asemănătoare, înregistrînd aprecieri de preţ pentru ambele scadenţe, decembrie şi martie. Pentru sfîrşitul anului DESIF5 a fost evaluat la 2.0650 lei, în timp ce valoarea sa pentru martie 2006 se aşteaptă a fi 2.2400 lei/acţiune.
DERRC nu se dezminte şi menţine în continuare o medie în jurul a 1000 contracte pe zi. Acest contract este cel mai căutat, atît datorită lichidităţii excelente cît şi pentru volatilitatea care permite operaţiuni intra-day foarte eficiente. Ultimele preţuri asupra cărora s-a căzut de acord au fost de 0.1275 lei/acţiune pentru decembrie şi 0.1380 pentru martie 2006.
Segmentul opţiunilor a fost scena unor plăcute surprize în această şedinţă, fiind încheiate opţiuni Call pe un număr record de 6 pieţe. Situaţia de aici oglindeşte perfect evoluţia de ansamblu a pieţei, unde DESIF2, DESIF5, DETLV, DESNP şi DERRC dau tonul în piaţă, în ceea ce priveşte lichiditatea. Din cele observate în ultimele luni, piaţa de opţiuni se dezvoltă acolo unde există suport pe segmentul de futures. Se pare că cele două interacţionează şi opţiunile sînt folosite, de cele mai multe ori, în strategii care protejează poziţiile de pe futures.
Acestora li s-a adăugat în şedinţa din 10 octombrie DEBRD, unde s-au încheiat deal-uri pentru două preţuri de exercitare (strike-uri).
Ambele tipuri de opţiuni tranzacţionate au vizat acelaşi punct mort al investiţiei, nivelul limită fiind cel de 14.500 lei/acţiune. Punctul mort (pragul de rentabilitate) se determină, în cazul opţiunilor Call, prin însumarea preţului de exercitare cu prima plătită pentru cumpărarea opţiunii. Din acest punct începe cîştigul/pieredrea netă a cumpărătorului, respectiv vînzătorului opţiunii.