SIBIU Problemele financiare din SUA ţin preţurile futures în teritoriu negativ

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 iulie 2011

La Sibiu Stock Exchange, cotaţiile celor mai lichide instrumente s-au depreciat miercuri, evoluţie corelată cu direcţie burselor europene, care s-au depreciat, pentru a treia zi la rând, dar şi cu semnalele date de piaţa futures americană, care scădea la rândul ei, anunţând tendinţa de pe Wall-Street, pe fondul îngrijorărilor privind datoriile guvernamentale. De la scădere făcea, însă, excepţie preţul aurului, evoluţie de asemenea similară cu cea de pe plan extern. În aceste condiţii, participanţii au fost destul de prudenţi, atitudine reflectată de numărul în scădere al contractelor, cifrat la 2900, cu o valoare de 30 milioane lei, totaluri valabile cu o oră şi jumătate înaintea închiderii.

O intensitate în creştere a speculaţiilor, comparativ cu primele două şedinţe ale săptămânii, s-a înregistrat pe perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate până la ora 17.30 fiind de peste 1000. Moneda unică s-a depreciat faţă de dolar, cotaţia de 1,44020 USD pentru un euro pe scadenţa septembrie indicând o scădere de 0,48%. O scădere de 0,28% a monedei comune se observa şi pe scadenţa decembrie 2011. Euro a scăzut faţă de dolar şi pe pieţele externe. De altfel, euro s-a depreciat faţă de majoritatea valutelor de referinţă, după ce ministrul de finanţe al Germaniei, Wolfgang Schaeuble a declarat că ţara sa se opune oferirii unui "cec în alb" pentru fondul de salvare din zona euro pentru a achiziţia de obligaţiuni.

Pe segmentul financiar s-a remarcat ca de obicei, contractul futures DESIF5, produs care este lider pe detaşat segmentul derivatelor pe acţiuni.

Excepţia de la scăderi s-a înregistrat pe segmentul derivate pe mărfuri, unde uncia de aur creştea cu 14,1 dolari pe scadenţa august a contractului SIBGOLD cu mărimea de o uncie şi cu 16,4 dolari pe aceeaşi scadenţă dar pe contractul SIBGOLD_RON de 10 uncii.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţa de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi, respectiv, valorii cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro., secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora 19.20.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb