SIBIU Săptămâna 20-24.06, cea mai bună din iunie, la Sibex

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 iunie 2011

În ultima şedinţă din săptămâna 20-24 iunie, participanţii de pe piaţa Sibex au tranzacţionat pe fondul unei tendinţe de creştere înregistrată pe segmentul indici, pentru DESIF5 şi pentru moneda unică europeană faţă de dolar. Şi leul a dat semne de "viaţă", crescând uşor faţă de moneda europeană. Direcţia pozitivă a fost vizibilă şi pe bursele europene, cei mai importanţi indici de pe bătrânul continent înregistrând aprecieri. Investitorii au tranzacţionat însă cu ceva mai multă prudenţă, lichiditatea pieţei scăzând faţă de ziua anterioară. Numărul total de contracte s-a situat la 7812, cu o valoare de 87.41 milioane lei. De-a lungul celor cinci şedinţe ale perioadei 20-24.06, "jucătorii" au încheiat peste 36.000 de contracte cu o valoa-re de 351 milioane lei, înregis-trân-du-se cea mai bună săptămână din iunie, la Sibex.

Derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average s-a menţinut, vineri, cel mai tranzacţionat instrument, volumul contractelor realizate fiind de 5788. După scăderile masive de joi, cotaţiile futures ale DJ de la Sibex au înregistrat creşteri încă de la deschidere, acestea fiind apoi încurajate şi de preţul futures din SUA. Cu toate acestea, deschiderea de la NYSE a indicat scăderi pentru cel mai cunoscut indice de pe glob, iar aprecierile de la Sibex s-au redus. În SUA au fost publicate noi date economice importante, care au indicat o creştere a comenzilor pentru bunurile de folosinţă îndelungată cu 1,9% în mai, după o scădere de 2,7% în aprilie, fapt care a mai redus temerile privind încetinirea ritmului producţiei. Cu toate aces-tea, evoluţia indicilor pe Wall-Street era una pe scădere, după ce îngrijorările faţă de criza datoriilor din Europa s-au amplificat după o scurtă suspendare a tranzacţionării unor mari bănci italiene. La Sibex, cotaţiile DEDJIA_RON au închis, însă, pe plus. Astfel, pentru septembrie, preţul futures al Dow Jones a câştigat 31 puncte, în timp ce pe decembrie aprecierea a fost de 45 de punc-te. Pentru martie 2012, cotaţia Dow Jones s-a apreciat cu doar 6 puncte.

Pe segmentul derivatelor valutare, participanţii au speculat revenirea pe creştere a euro faţă de dolar, moneda unică recuperând uşor din pierderea importantă din ziua anterioară. Participanţii au încheiat aproape 1000 de contracte EUR/USD_RON, cotaţia monedei europene crescând cu 0.13%, pe scadenţa septembrie, după ce, pe parcursul şedinţei, aprecierea a fost mai puternică.

Pe segmentul financiar, cumpărătorii au beneficiat de creşteri ale cotaţiilor futures ale DESIF5 pe termen scurt şi mediu. Şi pe piaţa suport, acţiunea SIF Oltenia a avut o zi "verde", încheiată cu o apreciere de 0,73 %. Numărul contractelor DESIF5 a fost de 745, iar cotaţia DESIF5 a crescut pentru septembrie cu 0,46% şi pentru decembrie cu 0,10%.

Pe segmentul derivate pe mărfuri, uncia de aur a fost tranzacţionată prin contractele SIBGOLD şi SIBGOLD_RON. Pentru contractul SIBGOLD, echivalent cu o uncie, participanţii au estimat o creştere de 5,5 USD pe scadenţa august.Pe contractul SIBGOLD_RON, echivalent cu 10 uncii, investitorii au estimat o scădere de 11,1 dolari pe scadenţa iunie şi de 5,1 USD pe scadenţa august, în ton cu evoluţia de pe pieţele externe, unde aurul s-a ieftinit.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb