Săptămâna a debutat în mod optimist, cu creşteri pentru acţiunile tranzacţionate pe segmentul spot, respectiv pentru derivatele financiare şi cele pe indicele Dow Jones. De asemenea, şi leul a avut parte de un început de săptămână favorabil, moneda unică europeană ieftinindu-se faţă de cea naţională.
Pe piaţa acţiunilor sesiunea a readus investitorii pe ATS-ul Sibex unde au fost tranzacţionate acţiunile Prodplast Imobiliare. Volumul de transfer a fost unul destul de generos, fiind tranzacţionate 110.110 titluri PPLI. Preţul de cotare a variat între 4,15 şi 4,20 lei/acţiune, cotaţia de la ora închiderii aflându-se la maximul zilei şi indicând o creştere importantă de 63 de bani, adică 17,6%. S-au mai observat schimburile cu titlurile Sibex, volumul fiind însă unul redus, de doar 370 acţiuni. Acţiunea Sibex creştea cu 6 bani, valorând 1,45 lei.
Pe segmentul futures, la ora 17.15, numărul contractelor era de aproape 1500 cu o valoare de 10 milioane lei. Derivatele pe acţiunile SIF5 au avut un debut pozitiv pe săptămână, în condiţiile în care, pe pieţele financiare ale lumii, acţiunile au crescut ieri apropiindu-se de maximul ultimilor 29 luni pe fondul semnelor de continuare a redresării economice globale. Şi pe piaţa suport cotaţia SIF5 a avut o evoluţie pozitivă, sentimentul speculatorilor futures corelându-se cu direcţia de pe piaţa spot. Volumul DESIF5 era, la ora 17.15, de circa 680 contracte. Pe scadenţa martie se observa o creştere de 2,22% iar pe iunie de 2,03%, variaţii exploatate de speculatori pe cumpărare. Creşteri de 0,65 respectiv 2,07% se observau şi pe scadenţele septembrie şi decembrie 2011.
Pe piaţa derivatelor valutare administrată de Sibex, ieftinirea preţului futures al euro a venit în contextul în care anunţul privind ne-atragerea ultimei tranşe din acordul României cu instituţiile financiare internaţionale a adus un plus de optimism in piaţă, investitorii tranzacţionând paritatea EUR/RON la cotaţii în scădere şi pe piaţa interbancară. La acest lucru s-a adăugat şi efectul de apreciere a valutelor din regiune. La ora17.15, se înregistrau tranzacţii pe toate cele patru scadenţe disponibile, pentru fiecare dintre acestea cotaţiile înregistrând scăderi. Astfel, pentru scadenţa apropiată, euro se deprecia cu 0,42 bani, în timp ce pe scadenţa iunie deprecierea era de 0,24 bani. Cu 0,23 de bani scădea cotaţia pentru septembrie şi cu 1,72 bani pentru decembrie 2011.
De creşteri puternice au beneficiat şi cotaţiile futures ale indicelui Dow Jones Industrial Average, pe un volum de tranzacţionare bun, de peste 700 contracte încheiate până la ora 17.15. Evoluţia favorabilă cumpărătorilor a venit pe un fond de creştere generalizat, bursele europene evoluând pe "verde", ca de altfel şi cotaţia futures a indicelui DJIA din SUA, după ce de vinerea trecută indicele american a închis la NYSE cu un avans de 0,25%. În plus, şedinţa de luni la NYSE a deschis de asemenea, cu creşteri spectaculoase. Pe piaţa de la Sibiu contractul DEDJIA_RON era tranzacţionat la ora menţionată pe toate scadenţele disponibile, fiind înregistrate aprecieri importante Astfel, pentru martie indicele creştea cu 98 puncte, în timp ce pe scadenţa iunie 2011 cotaţia înregistra un plus de 130 puncte. Pe scadenta septembrie indicele DJIA se aprecia cu 95 puncte, iar pe scadenţa decembrie creşterea era de 87 puncte.
Şi cotaţiile derivatelor pe acţiunile Fondul Proprietatea s-au apreciat în prima zi a săptămânii pe scadenţa scurtă (martie) în raport cu care, la ora 17.15 se observa un plus de 1,06%. Participanţii au tranzacţionat şi pe scadenţa iunie, pentru care, pe un volum mic, preţul DEFPR pierdea 0,12%. Derivatul pe acţiunile Fondul Proprietatea este un produs financiar care permite tranzacţionarea preţului acţiunilor Fondul Proprietatea (FP) cu o investiţie iniţială de până la 7 ori mai mică decât cea necesară pentru tranzacţionarea acţiunilor propriu-zise la bursa de valori.