Prima săptămână a anului 2012 s-a manifestat prin revenirea interesului investitorilor pe piaţa futures, îndreptându-se mai ales spre evoluţia cotaţiei indicelui Dow Jones Industrial Average şi a preţului aurului. Lichiditatea înregistrată în săptămâna trecută a atins un nivel al tranzacţiilor medii/sedinţă de peste 8300 de contracte.
Săptămâna bursieră a debutat cu creşteri importante pentru derivatul pe indicele american Dow Jones, care s-a apreciat cu 194 de puncte faţă de cotaţia de închidere din finalul anului 2011. Analiştii pun aceas-tă creştere pe seama "efectului Ianuarie", caracterizat prin marcarea pierderilor de către investitori pe final de an, din considerente fiscale, urmând ca la început de an să reintre pe cumpărare şi să pună presiune pe preţ, împingându-l în sus. Ipoteza amintită mai sus s-a verificat prin evoluţia din următoarele trei şedinţe, pe durata cărora volatilitatea a fost mai redusă şi preţurile de închidere au fost mai apropiate de cele ale zilei precedente, demonstrând astfel că nu au existat suficiente forţe în piaţă pentru a împinge preţul mai sus. Pentru scadenţa scurtă, miercuri, preţul a crescut cu 20 de puncte, urmând ca joi şi vineri să scadă cu câte 25 de puncte. Astfel, cotaţia de vineri a index-ului DJIA tranzacţionat pe futures la bursa din Sibiu a fost 12310 puncte pentru scadenţa martie.
Situaţia nu a fost diferită nici în cazul mărfurilor faţă de evoluţia indicelui american, cu creşteri puternice în prima şedinţă a anului şi o evoluţie fără direcţie clară în celelalte trei şedinţe. Preţul de cotare a contractului futures SIBGOLD cu scadenţa februarie anul curent, s-a apreciat semnificativ în 3 ianuarie: cu 42,6 dolari, închizând şedinţa la un preţ de 1.605,3 dolari/uncie. Următoarele două şedinţe au mai adus câştiguri cumpărătorilor contractului, cu creşteri ale cotaţiilor de 7, respectiv 8,9 dolari, urmând ca vineri să se producă o uşoară corecţie, generată probabil de marcarea profiturilor consistente ale cumpărătorilor din această săptămână. În ceea ce priveşte petrolul, contractul futures DEOIL_LSC a înregistrat creşteri doar în prima şedinţă a anului (+4,08%), urmând ca în următoarele 3 şedinţe să bifeze corecţii moderate şi să încheie săptămâna la un preţ de cotare de 101,53 dolari/baril.
Instrumentul reprezentativ pentru derivatele pe acţiuni româneşti de la Sibex, DESIF5, a avut parte de doar trei şedinţe de tranzacţionare în această săptămână, lichiditatea fiind mică , mai ales din cauza unor variaţii relativ reduse. După ce a început anul cu o apreciere de 0,71%, următoarele două şedinţe au readus pesimismul în rândurile investitorilor pe acest contract, împingând în jos preţul de cotare cu -1.43%, respectiv -0,49%. Vineri, contractul futures cu activ suport acţiunile SIF Oltenia a fost cotat la 1,1044 lei .
Sectorul valutar nu a făcut excepţie de la "patternul" săptămânii trecute, Euro apreciindu-se în faţa dolarului în prima şedinţă, urmatoarele trei şedinţe fiind dominate de scăderea cotaţiilor. Perchea valutară Eur/Usd coboară sub nivelul 1,28 puncte şi încheie săpămâna la cotaţia de 1.2725 puncte.