Cea de-a doua sesiune de tranzacţionare a săptămînii s-a finalizat, pe piaţa sibiană la termen prin perfectarea a 11.200 contracte futures şi options, obţinîndu-se o lichiditate constant bună. Totodată, numărul poziţiilor deschise de investitori continuă să crească, acesta ajungînd ieri la aproape 85.400. Din perspectiva preţurilor s-au putut observa atît scăderi cît şi creşteri, remarcîndu-se traseul ascendent al acţiunilor "Rompetrol". După suspendarea de luni, ele au revenit în forţă fiind adevărate "vedete ale pieţei". Se pare că emiterea ordinului prin care se hotărăşte în mod definitiv cercetarea în stare de libertate a lui Dinu Patriciu a avut un rol benefic asupra derivatelor în cauză care au marcat o lichiditate apreciabilă. La evoluţia deosebită a DERRC s-a adăugat şi cea a celuilalt emitent din sectorul petrolier, acţiunile SNP fiind şi ele extrem de apreciate de participanţii în piaţa futures. În consecinţă, sectorul petrolier a revendicat un procent de circa 68% din rulajul total al zilei.
"Înfruntarea" pentru prima poziţie în topul lichidităţii s-a dovedit extrem de "aprinsă", la închidere impunîndu-se cu un avantaj uşor, DESNP, care au fost preferate pentru aproape 3.900 contracte futures, majoritatea pentru scadenţa curentă. Din perspectiva cotaţiilor, ele au avut un traseu distinct în raport cu scadenţele existente, pentru iunie apreciindu-se cu uşor 0,001 lei/acţiune iar pentru septembrie diminuîndu-se cu 0,0069 lei/acţiune. La închidere o acţiune DESNP pentru scadenţa iunie valora 0,531 lei iar una pentru scadenţa septembrie 0,54 lei.
În imediata apropiere a liderului s-au situat DERRC, pentru care totalul s-a ridicat la 3.800 contracte, scadenţa curentă fiind principala vizată de investiţiile "jucătorilor". Conform ultimelor tranzacţii efectuate cu aceste titluri, preţurile finale au fost de 0,1005 lei/acţiune, scadenţa iunie şi 0,106 lei/acţiune, scadenţa septembrie. Valorile evidenţiază aprecieri de 0,0058 - 6,12% şi 0,0026 lei/actiune pentru scadenţele existente. Procentual acestea se ridică la 6,12 respectiv 2,51% pentru scadenţele precizate.
Din clasamentul zilnic al lichidităţii nu puteau lipsi societăţile de investiţii financiare, reprezentate din nou de SIF 5 Oltenia, emitent pentru care a fost transferat echivalentul a peste 1,24 milioane de acţiuni. Pentru scadenţa în derulare, preţul de închidere al DESIF 5 a fost în raport cu cel anterior mai scăzut cu 0,0278 unităţi pe acţiune iar pentru data scadentă din toamnă cu 0,0279 unităţi/acţiune, după cum indică valorile de la sfîrşitul zilei de 2,6422 şi 2,7201 lei/acţiune. O evoluţie bună au avut şi DESIF 2 Moldova, cu peste 1.000 contracte. Ele au închis pe scădere pentru ambele scadenţe.
În zona contractelor cu opţiuni s-au făcut remarcate titlurile DETLV cu scadenţa septembrie, unii investitori mizînd pe o creştere a valorii acestora. În consecinţă, opţiunile CALL cu scadenţă în toamnă au acaparat prim planul, pentru un contract fiind plătită o primă de 50 RON, obţinîndu-se în schimb un preţ de exercitare de 1,4 lei pe acţiune. Evoluţia euro în raport cu moneda naţională a continuat direcţia depreciativă, pentru scadenţa iunie o monedă unică fiind cotată la 3,48 lei, mai puţin cu 0,029 unităţi faţă de valoarea anterioară.