A treia şedinţă a săptămânii a readus lichiditatea la un nivel ridicat, înregistrându-se creşterea volumului pe toate produsele tranzacţionate. La ora 17.30, numărul contractelor era de circa 6700 existând premise ca, până la ora închiderii (19.00) volumul să se dubleze comparativ cu şedinţa precedentă. Inves-titorii au tranzacţionat pe fondul scăderilor înregistrate pe derivatele Dow Jones şi DESIF5, în vreme ce pe segmentul valutar euro a câştigat din nou teren faţă de leu dar s-a depreciat în raport cu dolarul.
Segmentul derivatelor pe indici s-a aflat, prin contractul în lei pe Dow Jones, în centrul atenţiei speculatorilor, care au mizat pe scăderea celui mai cunoscut indice din lume, în contextul în care, pe pieţele bursiere de pe glob s-a resimţit o stare de pesimism, ca urmare a discursului de marţi al şefului FED. De altfel, acţiunile americane s-au depreciat, marţi, pentru a 5-a şedinţă consecutivă, pe fondul declaraţiilor lui Bernanke cu privire la economie. Acesta a realizat o evaluare sobră a economiei americane, nefiind indicată continuarea unei politici de acordare de stimulente monetare. Preşedintele Băncii Centrale Americane a recunoscut totodată că creşterea economică din SUA a rămas "frustrant de lentă". Ca urmare, şi cotaţiile de la Sibex ale Dow Jones s-au depreciat pe parcursul zilei, cu minime atinse în jurul orei 14.00 pe scadenţa iunie. Cotaţiile futures din SUA se aflau tot pe "roşu", iar deschiderea NYSE a fost una mixtă. La Sibex, numărul contractelor DEDJIA_RON încheiate până la ora 17.30 era de peste 2500 iar cotaţia scădea cu 67 puncte pe scadenţa iunie şi cu câte 95 şi 55 puncte pe septembrie şi decembrie. O scădere foarte agresivă de 420 de puncte se observa pe martie 2012, dar pe un volum mic. "Jucătorii" au beneficiat de un spread de doar 3 dolari între cerere şi ofertă, fapt care a intensificat speculaţiile.
Pe segmentul valutar, s-a observat creşterea spectaculoasă a lichidităţii pe perechea EUR/USD, tranzacţionată în lei. Pe toată perioada şedinţei s-au remarcat cotaţii mai ieftine decât pe pieţele de tip Forex, market-makerul asigurând o diferenţă între cumpărare şi vânzare de doar 0,0002 (2pips). Mai mult, acest fapt a generat interesul participanţilor, cu rezultat direct în coborârea spreadu-uluii la doar un pips. Ca urmare, numărul contractelor EUR/USD_RON a crescut la peste 1300, pe fondul unei evoluţii pe minus a cotaţiei euro care, după ce s-a apreciat în primele două şedinţe ale săptămânii, înregistra o scădere de 0,33 % conform datelor de la ora 17.30.
De remarcat a fost creşterea puternică a lichidităţii contractului pe cursul euro/leu, ca efect al mişcărilor importante al preţului de pe piaţa cash. Ultimele două şedinţe au adus evoluţii ample ale parităţii eur/ron, fenomen ce a fost observat atât pe piaţa interbancară acolo unde leul a pierdut 3,75 bani în această perioadă, cât şi pe piaţa derivatelor de la Sibiu, unde activitatea investitorilor pe derivatul menţionat a fost cu adevărat explozivă. Euro s-a apreciat faţă de leu pe toate scadenţele, derivatul EUR/RON reuşind să atragă peste 700 de contracte până la ora 17:30. Amploarea evoluţiilor a fost una importantă pentru toate scadenţele, euro câştigând 1,82 bani pentru scadenţa 17 iunie şi 3,51 bani pentru finalul lunii septembrie. Pentru finalul anului, deprecierea era de 0,36%, în timp ce pentru scadenţa din martie 2012, creşterea cotaţiei era de 0,59%. "Aceste evoluţii ample din ultimele şedinţe pot fi puse pe seama închiderii poziţiilor pe leu a investitorilor străini, care fie considerăcă leul nu se va aprecia mai mult, fie nu au reuşit să plaseze ieri, în titluri de stat, sumele deţinute în lei", a explicat un broker.
Volume în creştere s-au observat şi pe derivatele "Fondul Proprietatea" cu 423 de contracte pe scadenţa iunie, în raport cu care preţul a crescut cu aproape 1%.
De asemenea, aurul se remarcă prin 450 de contracte iar DESIF5 cu peste 1300, încheiate pe fondul unor scăderi ample.