SIBIU Speculatorii au revenit puternic pe piaţă

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 iunie 2006

Cea de-a patra zi a săptămâ-nii a coincis la bursa sibiană cu revenirea lichidităţii, la finalul sesiunii volumul de transfer ajungând la un total de 14.243 contracte futures şi options iar cel echivalent în RON la aproape 26,5 milioane. Creşterea rulajului s-a realizat pe fondul scăderilor consis-tente ale cotaţiilor, direcţie care a convenit de minune speculatorilor short. Pe de altă parte, bursa sibiană rămâne locul ideal unde, în urma unor oscilaţii negative puternice, deţinătorii de portofolii de acţiuni pe piaţa la vedere se pot proteja eficient. Totodată, scăderea numărului de poziţii deschise indică faptul că, identificând bune oportunităţi unii investitori îşi marchează deja profiturile înainte de data scadenţei. Pe lângă avantajele contractelor pe derivatele pe acţiuni, bursa sibiană a confirmat că, de-a lungul acestui an s-a constituit drept un fidel baromentru în ceea ce priveşte evoluţia raportului euro-leu. În acest sens se remarcă intuiţia hedgerilor care, încă din ianuarie au luat în calcul aprecierea monedei naţionale şi au acţionat în consecinţă, tranzacţionând încă din prima zi a lui 2006 valoarea monedei unice la un preţ mai mic cu circa 1% faţă de cel oficial.

În aria contractelor valutare, ziua de ieri a stat sub semnul deprecierii monedei europene în raport cu cea americană, un euro pierzând 0,013 şi 0,007 unităţi până la valorile de cotare de 1,27 şi 1,278 USD, direcţie conformă cu evoluţia de pe pieţele internaţionale unde moneda unică a pierdut circa 170 pipsi. Pentru raportarea la leu, euro nu a evoluat în culoare de preţ foarte largi, fiind cotat la 3.515 lei pentru iunie şi 3,5095 lei pentru septembrie.

Pe parcursul şedinţei derivatele cu cea mai mare căutare s-au dovedit din nou cele pe SIF-uri, un procent de circa 73% din rulajul total revenindu-le acestora. Numărul unu în preferinţele jucătorilor au fost DESIF 5 Oltenia care au atras ieri peste 4.480 contracte. Ultimele tranzacţii cu DESIF 5 s-au realizat la valori de 2,112 şi 2,195 lei pe acţiune, ilustrând scăderi de 0,133 lei/titlu pentru scadenţa curentă şi 0,139 lei/acţiune pentru scadenţa septembrie. În procente, acestea au echivalat cu 5,92 respectiv 5,96%, consistenţa lor ducând la randamente short intra-day de până la 41,5 şi 43% pentru cele două date scadente.

Pe scădere au evoluat şi derivatele pe activele SIF 2 Moldova, în cazul lor deprecierile cifrându-se la 0,0980 lei/acţiune pentru iunie şi 0,1 lei/acţiune pentru septembrie. Ele au fost cotate la 1,749 lei/titlu pentru scadenţa în derulare şi 1,83 lei/titlu pentru scadenţa septembrie. Volumul de trasfer echivalent cu peste 3 milioane de acţiuni le-a asigurat acestora locul doi în ierarhia zilnică a lichidităţii.

Tabloul complet al unei zile dominate de SIF-uri a fost completat de SIF 3 Transilvania, pe ale cărei instrumente derivate au fost realizate peste 2.900 contracte futures. La închidere, un titlu DESIF 3 valora 1,7811 lei pentru jumătatea anului şi 1,84 lei pentru scadenţa din toamnă, valori conturate în urma scăderilor de 0,0919 şi 0,105 lei pe acţiune. Speculatorii care au preferat aceste titluri au putut obţine pe vânzare un randament de circa 33% pentru scadenţa iunie şi 37,5% pentru septembrie, raportat la întreaga zi.

Printre remarcatele sesiunii s-au aflat şi derivatele pe acţiunile companiei "Petrom". DESNP au marcat 1.801 contracte şi au scăzut cu 0,0068 şi 0,009 unităţi, până la valori de 0,5072 şi 0,52 lei/titlu pentru datele scadente existente.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb