Pe piaţa Sibex, până la ora 17,15 investitorii au tranzacţionat un număr de 4300 de contracte la termen, volumul menţinându-se la un nivel bun. Valoarea echivalentă transferurilor se situa la 14 milioane de lei. Segmentele preferate de participanţi au fost cel financiar, al indicilor, res-pectiv, derivatele Fondul Proprietate şi cele pe aur.
Cu tranzacţii semnificând rularea a circa 3,5 milioane de acţiuni SIF5, contractul derivat pe aceste titluri s-a menţinut cel mai lichid. Cele mai multe tranzacţii s-au înregistrat pe scadenţa martie, pe fondul unei evoluţii predominant negative a preţului care a testat totuşi, în jurul prânzului, pentru scurt timp, şi creşterile. Scăderile au revenit după acest moment şi s-au menţinut până spre deschiderea NYSE, această tendinţă datorându-se deprecierilor înregistrate pe pieţele europene şi îngrijorărilor de pe plan global datorate creşterii preţului petrolului. Totuşi, la ora 16.30, DESIF5 martie se afla în echilibru, variaţia faţă de ziua anterioară fiind zero, după ce preţul a variat între un minim de 1,46 şi un maxim de 1,4965 lei. Mai mult, creşterile au reapărut, astfel că, la ora 17.15 DESIF5 martie se apreciau uşor cu 0,5%. Şi cotaţiile pentru celelalte scadenţe se aflau pe creştere, observându-se un plus de 2,16% pentru iunie, respectiv de 0,25 şi 0,5% pentru septembrie şi decembrie.
Pe segmentul indicilor, contractul DEDJIA_RON atrăgea, până la ora menţionată, aproape 700 contracte, încheiate pe un fond de scădere des-tul de puternic. Scăderile s-au justificat în condiţiile în care indicii burselor europene au înregistrat deprecieri importante, pe fondul evenimentelor din ultimele zile din Libia, acolo unde forţele fidele liderului Gaddafi au atacat două oraşe controlate de rebeli, preluând controlul asupra unuia dintre ele. Şi în Orientul Mijlociu se acumulează tensiuni unele surse afirmând că Iranul va construi o bază navală în Siria. Cotaţia futures a indicelui DJIA înregis-tra o scădere modestă, în SUA fiind publicat indicatorul "ADP Non-Farm Employment Change" care exprimă numărul persoanelor angajate în sectorul privat în cursul ultimei luni. În luna februarie s-a înregistrat o creştere importantă până la 217 000 de persoane, nivelul publicat fiind peste nivelul de 189.000 înregistrat în luna ianuarie. Specialiştii prognozau o scădere până la 178.000. Pe fondul acestei ştiri, evoluţia DJ din prima parte a şedinţei NYSE era una pozitivă. Pe piaţa Sibex la ora 17:15 contractul DEDJIA_RON înregistra în continuare scăderi pe toate scadenţele disponibile, dar se putea observa o tendinţă de reducere a acestora, pe fondul influenţei de peste ocean. Astfel, pe scadenţa martie, indicele scădea cu 73 puncte, în timp ce pe scadenţa iunie pierdea 110 puncte Pe scadenţa septembrie investitorii tranzacţionau indicele la un preţ cu 172 de puncte mai mic decât cel de luni iar pe scadenţa îndepărtată decembrie cotaţia înregistra un minus de 136 puncte.
Pentru derivatele pe acţiunile Fondul Proprietatea cotaţiile estimate de "jucători" pentru cele două scadenţe disponibile au ilustrat o evoluţie distinctă. Astfel, pentru scadenţa din cea de-a treia zi de vineri a acestei luni DEFPR se aprecia cu 0,74%, în contradicţie cu corecţia înregistrată în piaţa suport pentru preţul acţiunii fondului. În schimb, pentru iunie, cotaţia a avut o direcţie negativă, depreciindu-se cu 1,41%, conform datelor de la ora 17,15. Numărul contractelor DEFPR realizate era de 112.
Pe segmentul aurului, metalul galben creştea pe scadenţa aprilie 11.7 dolari/uncie pe o lichiditate scăzută. Cotaţia futures a aurului a crescut la New York, contractul cu aceeaşi scadenţă aprilie crescând cu 0.4 procente până la nivelul record de 1437.20 dolari/uncie. Cotaţia metalului preţios îşi continuă ascensiunea pe fondul tensiunilor din Libia şi Orientul Mijlociu.
Pe piaţa spot au fost rulate 23.010 acţiuni Sibex, la preţuri între 1,47 şi 1,43 lei /titlu. La ora închiderii, cotaţia unei acţiuni SBX valora 1,43 lei, observându-se o scădere de un ban.