SIBIU Speculatorii futures au văzut din nou "roşu"

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 iulie 2010

La Sibex, şedinţa de miercuri a avut drept caracteristică de bază, pe segmentul futures, o evoluţie descendentă care s-a întins pe tot parcursul zilei, cotaţiile de pe segmentul financiar nemaiavând puterea de a evolua pe plus, ca în sesiunea anterioară, deşi în cea de-a doua jumătate a zilei s-a observat o tendinţă de revenire. În ceea ce priveşte lichiditatea, condiţiile menţionate au fost un argument pentru adoptarea unei stări de prudenţă mai evidentă. Astfel, până la ora 17;15, au fost încheiate de puţin sub 6100 contracte, cu o valoare de 10,5 milioane lei. Cei care au fost totuşi activi pe piaţă, au exploatat faptul că, pe semnalele deprecierilor, derivatele sunt singura oportunitate de câştig prin speculaţii short sau strategii de protecţie a portofoliilor spot.

Pe futures, scăderile s-au observat încă de la debut, când majoritatea participanţilor a început să vândă, pe acest fond preţurile atingând, pentru DESIF5 şi Dow Jones, valorile minime în jurul prânzului. Apoi, s-a detectat o tendinţă de revenire, imaginea evoluţiei cotaţiilor fiind una în "v". Chiar şi aşa, preţurile nu au ieşit însă din sfera corecţiilor decât pentru indicele american. "Pentru speculatorii de o zi, prima parte a şedinţei a fost prielnică vânzărilor, iar cea de a doua cumpărărilor, cei care au marcat profiturile short pe minime, putând câştiga şi pe recuperările din a doua jumătate a zilei", a observat un broker.

Cele mai importante schimburi au avut loc pe DESIF5, simbol care s-a remarcat cu o pondere de aproape 92 % din total, transferurile echivalând cu 5,58 milioane de acţiuni SIF5. Scadenţa iunie a fost ţinta celor mai intense speculaţii realizate între minimul de 1,1862 şi maximul 1,228 lei, diferenţa dintre minim şi maxim fiind de 418 puncte. Cotaţia DESIF5 septembrie a închis la 1,2170 lei/acţiune, în minus cu 3,03% iar cea a DESIF5 decembrie la 1,2219 lei, în minus cu 3,78%.

După ce marţi creşterile cotaţiilor DEDJIA_RON s-au reflectat în volumul ridicat, miercuri corecţiile au reprezentat reversul medaliei, aşteptarea fiind starea de bază. Până la ora 17:15, se puteau observa circa 400 contracte DEDJIA_RON, încheiate preponderent pe scadenţa septembrie, pe fondul unei evoluţii majoritar descendente. Deschiderea pozitivă de pe Wall-Street s-a făcut însă simţită rapid şi la bursa sibiană, unde cotaţia futures a indicelui american a reuşit să intre pe teritoriu pozitiv în jurul orei 17:00., sub influenţa de peste ocean.

În ceea ce priveşte euro, tendinţa de echilibru a cursului oficial al BNR din ultimele două zile, când variaţiile nu au mai fost la fel de ample, s-a reflectat şi pe futures, unde euro nu a mai avut variaţii agresive faţă de moneda naţională. Transferurile au totalizat 101 contracte EURO/RON, preţul futures pentru septembrie staţionând la 4,31 lei, iar cel pentru decembrie câştigând 1,2 bani, până la 4,375 lei.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb