SIBIU Tendinţa ascendentă a titlurilor Sibex a atras cumpărătorii

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 martie 2010

La Bursa din Sibiu, şedinţa de vineri a pus punct celei de-a treia săptămâni din martie printr-o evoluţie bună sub aspectul lichidităţii, conturată pe baza interesului manifestat atât către segmentul futures cât şi către cel spot. Prin urmare, au fost contabilizate peste 7400 contracte cu o valoare de aproape 20 milioane de lei. La volumul zilei se mai adaugă însă şi contractele rezultate din închiderile de la scadenţă, în număr de aproximativ 8500, astfel că totalul general al zilei a urcat până în jurul a 16.000 contracte. Pe piaţa spot, au fost schimbate 60.150 acţiuni, cotaţia crescând cu un ban până la 1,83 lei.

Raportat la perioada 15.03-19.03, investitorii au încheiat circa 43.000 contracte cu o valoare de 90 milioane de lei. Cel mai tranzacţionat simbol a fost DESIF 5 cu 30.000 contracte. Pe locul secund s-a clasat derivatul pe indicele Dow Jones cu aproape 3300 contracte. Locul trei în topul săptămânii a revenit derivatelor EURO/RON cu 733 contracte. Aceste totaluri nu includ şi închiderile de la scadenţă. Pe piaţa spot, au fost transferate 348.067 acţiuni SBX, cel mai bun rulaj săptămânal de la listarea acestora. Cele mai importante evenimente ale săptămânii au fost volumele record pe contractul Dow Jones, respectiv volumul record de tranzacţionare cu acţiunile SBX.

Luni, şedinţa a fost caracterizată de o evoluţie pozitivă a cotaţiilor. În acest context, s-au înregistrat 3.811 contracte cu o valoare care s-a cifrat la 9,36 milioane lei. Şedinţa s-a remarcat şi prin transferurile din piaţa spot unde volumul a fost de 20.102 acţiuni Sibex.

Marţi s-a putut observa creşterea interesului pe segmentul futures, pe fondul aprecierilor semnificative. Numărul de contracte a urcat la 8.874 mai mult decât dublu faţă de ziua precedentă. Valoarea a crescut la rândul ei ajungând la peste 22 milioane lei. Şedinţa s-a mai remarcat şi prin tendinţa de diversificare a plasamentelor, numărul pieţelor pe care s-au realizat tranzacţii fiind de 17. Segmentele care au intrat în vizorul participanţilor au fost; financiar-bancar, valutar, indicele american Dow Jones şi petrolier. De altfel pentru DEDJIA_RON şedinţa a fost una foarte lichidă, înregistrându-se un nou record pentru acest produs.

Miercuri, investitorii au tranzacţionat pe fondul unei evoluţii puternic ascendente a cotaţiilor derivatelor pe acţiuni şi a indicelui Dow Jones, în timp ce moneda unică europeană s-a depreciat faţă de leu pentru toate scadenţele. Volatilitatea a fost elementul principal care a contribuit la conturarea, pentru a doua zi consecutiv, a unui nou maxim de lichiditate, numărul de contracte încheiate ajungând, în premieră în martie, la peste 10.000. Comparativ cu sesiunea anterioară s-a înregistrat o creştere de circa 10%.

Joi, s-a remarcat creşterea puternică a interesului pentru tranzacţionarea titlurilor Sibex pe piaţa spot. Pe parcursul zilei, numărul acţiunilor tranzacţionate a fost de 266.460, reprezentând un procent de 1,23% din capitalul social. Tranzacţiile au fost încheiate la preţuri între un minim de 1,68 şi un maxim de 1,85 lei/acţiune. Pe segmentul futures, participanţii au realizat tranzacţii pe fondul unei alternante a preţurilor. În aceste condiţii s-au încheiat circa 4200 contracte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb