Cel mai interesant aspect al şedinţei de la debutul săptămânii de pe piaţa Sibex a fost creşterea lichidităţii contractului SIBGOLD, cu mărimea de o uncie de aur. La ora 17.30 numărul contractelor SIBGOLD era de aproape 900, volum record de la lansarea acestui produs. Preţul metalului galben s-a înscris pe o direcţie descendentă destul de puternică, investitorii estimând o scădere de 24,9 dolari pe scadenţa august. Pe pieţele externe aurul s-a depreciat, ieftinirea preţului petrolului şi angajamentul liderilor europeni de a găsi soluţii pentru salvarea Greciei reducând cererea de aur, ca investiţie alternativă. La Sibex, contractul SIBGOLD este lichidizat de un Market-Maker iar pe parcursul şedinţei diferenţa dintre cele mai bune preţuri de vânzare şi cumpărare a ajuns la doar la 1,1 USD, amplificând interesul speculatorilor.
S-au înregistrat tranzacţii şi pe contractul SIBGOLD_RON, cu mărimea de 10 uncii, pentru care cotaţia pierdea 10,9 USD pe scadenţa iunie şi 17,9 pe cea din august.
Pe segmentul indicilor s-a înregis-trat din nou cea mai mare intensitate la tranzacţionare, participanţii speculând fluctuaţiile în ambele sensuri ale cotaţiilor Dow Jones. La ora 17.30 numărul contractelor DEDJIA_RON era de 2500. Inves-titorii tranzacţionau în contextul în care pe piaţa spot de la New York se observa o direcţie pe plus a celui mai cunoscut indice din lume. În SUA au fost publicate noi date din economie, care au arătat că americanii au cheltuit cel mai puţin în ultimele 20 de luni, semn că preţurile ridicate ale gazelor îşi pun amprenta asupra economiei. Cheltuielile de consum au rămas neschimbate în luna mai, a declarat luni Departamentul de Comerţ, acesta fiind cel mai slab rezultat din septembrie 2009. Cu toate acestea, semnalele pozitive de pe Wall-Street se datorau semnelor încurajatoare privind rezolvarea criza datoriilor suverane din UE, acestea compensând ştirile negative din economie. La Sibex, pe scadenţa septembrie, cotaţia futures a indicelui Dow Jones creştea cu 70 puncte, în timp ce pentru decembrie creşterea era de 41 puncte.
Pe segmentul derivatelor valutare, paritatea euro/dolar, tranzacţionată în lei, a făcut obiectul a 900 contracte, realizate până la ora 17.30. "Jucătorii" au mizat pe o monedă unică europeană mai puternică, în ton cu evoluţia internaţională. Astfel, euro creştea, la ora 17.30, cu 0,62% pentru scadenţa septembrie. Pe pieţele externe, euro şi-a continuat aprecierea faţă de moneda americană, precum şi faţă de majoritatea valutelor importante, pe fondul optimismului că Parlamentul din Grecia va aproba măsurile de austeritate necesare pentru evitarea intrării în incapacitate de plată a unei ţări care utilizează moneda unică. Moneda comună a dat semne de creştere după ce Vittorio Grilli, şef al Comitetului economic şi financiar al Uniunii Europene, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai unora dintre cele mai mari bănci din lume pentru a dis-cuta modul în care investitorii privaţi pot participa la un nou plan de salvare a Greciei. De asemenea, moneda euro a crescut faţă de dolar după ce a consumul din SUA a stag-nat în mod neaşteptat în luna mai.
În sectorul derivatelor pe acţiuni, simbolul DESIF5 a fost cel mai lichid, cu 676 contracte încheiate până la ora 17.30. Cotaţia pe scadenţa septembrie, cea mai lichidă, a evoluat pe minus, pierzând 0,64%. Pe piaţa suport, acţiunea SIF Oltenia a închis cu o pierdere de 2,25%. Pe scadenţele decembre 2011 şi martie 2012 se observau scăderi de 1,13 şi 1,01%.
S-au mai tranzacţionat şi derivatele "Fondul Proprietatea" pentru care s-au înregistrat scăderi de 1,27 şi 1,82% pe scadenţele septembrie şi decembrie anul curent.
Per total, pe toate produsele derivate, numărul contractelor încheiate până la ora 17.30 era de 5000 cu o valoare 45 milioane lei. Ca de obicei, după deschiderea NYSE, ritmul tranzacţiilor s-a îmbunătăţit.
Pe piaţa spot s-a observat un interes în creştere, participanţii tranzacţionând 150.000 acţiuni Sibex la un preţ de 1,45 lei/titlu, în scădere cu 5 bani. Au mai fost tranzacţionate şi 746 acţiuni PPLI, cotaţia pierzând 8 bani.
1. volum record pe naiba
(mesaj trimis de Nickname în data de 28.06.2011, 08:28)
face SIMA la SIMEX el cu el volumul !