SIBIU Volumul contractului futures pe aur, din record în record

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 august 2010

La Bursa din Sibiu, în cea de-a doua şedinţă a săptămânii, cotaţiile futures ale derivatelor pe acţiuni şi ale indicelui american Dow Jones denominat în lei au avut o evoluţie descendentă, corecţiile revenind rapid după debutul optimist de luni. Odată cu aceste scăderi, vânzătorii şi-au făcut simţită prezenţa pe piaţă iar volumul a crescut până la peste 5700 contracte, cu circa 72% mai mult comparativ cu totalul înregistrat în şedinţa de luni la aceeaşi oră (17:15). Valoarea acestora se situa la 17,05 milioane lei. În schimb, preţul aurului şi al euro a continuat să crească, atractivitatea acestor produse câştigând teren, iar pe aur fiind atins un nou volum record. După ce în şedinţa precedentă s-a observat cum intensitatea la tranzacţionare a crescut exponenţial după deschiderea pieţei americane, volumul de contracte aproape dublându-se, a devenit evident că faptul perioada în care speculatorii sibieni tranzacţionează simultan cu piaţa de peste ocean este una foarte importantă, în funcţie de evoluţia de pe Wall-Street putând apărea importante mişcări până la ora 19.00 când programul se încheie.

Investitorii au vizat toate sectoarele importante oferite de bursa sibiană şi anume: segmentul derivate pe acţiuni - aici derivatele pe acţiunile SIF5 Oltenia (DESIF5) fiind lider, segmentul indici cu indicele american Dow Jones Industrial Average, segmentul valutar cu perechea EURO/RON şi segmentul aur cu produsul SIBGOLD_RON.

Pe acesta din urmă s-a confirmat faptul că derivatul pe aur este una din noile vedete ale pieţei, sesiunea soldându-se cu un nou record de 272 de contacte încheiate până la ora 17:15. În echivalent au fost tranzacţionate 272 uncii de aur, cotaţia fiind de 1227 dolari pe uncie, adică 132,4851 lei/gram, nivel superior cotaţiei BNR, care a afişat un preţ de 131,4186 lei/gram. Contractul SIBGOLD s-a menţinut pe locul trei în topul de lichiditate.

Derivatele SIF Oltenia s-au menţinut cele mai lichide cu 4,5 milioane de acţiuni transferate prin contractele realizate (un contract DESIF5 este egal cu 1000 de acţiuni SIF5). Cotaţiile pentru DESIF5 septembrie au variat între un maxim de 1,3560 un minim de 1,31 lei/acţiune, pe un culoar de 460 puncte, scăderea faţă de luni depăşind 3%.

Pe sectorul indicilor, derivatul indicelui Dow Jones Industrial Average a atras până la ora 17,15 aproape 800 contracte, cotaţia scăzând, la ora amintită, cu 174 puncte pentru scadenţa septembrie, piaţa corelându-se cu evoluţia din SUA.

În aria valutelor perechea EURO/RON a înregistrat o creştere a volumului până la 130 contracte încheiate până la ora 17:15. Preţul euro se afla pe plus cu 0,31 bani pentru septembrie iar pentru decembrie cu 0,21 bani.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb