"Sicomed" a agitat piaţa

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 septembrie 2005

Sectorul farmaceutic este în continuare în atenţia investitorilor

Agitaţia resimţită vineri în piaţă pe fondul creşterii susţinute a principalilor emitenţi s-a manifestat în mod evident pe titlurile din sectorul farmaceutic. Acest lucru a fost observat în piaţă încă de săptămîna trecută, odată cu reluarea la tranzacţionare a acţiunilor companiei "Antibiotice" Iaşi după operarea majorării capitalului social.

Atenţia investitorilor a fost îndreptată către titlurile "Antibiotice" Iaşi (ATB), care au înregistrat o creştere cumulată de 7,65% în cele două zile de la finele săptămînii trecute. Cotaţia titlurilor "Sicomed" Bucureşti (SCD) s-a apreciat cumulat în ultimele două şedinţe cu 10,3% pe un volum susţinut la cumpărare.

Brokerii sînt de părere că interesul crescut manifestat de investitori pentru acţiunile din sectorul farmaceutic a fost accentuat în cursul ultimelor şedinţe bursiere, în special pe acţiunile "Sicomed". Surse din piaţă vorbesc despre o posibilă preluare/vînzare a unui procent din participaţia "Venoma Holding Ltd" la "Sicomed" sau chiar lichidarea poziţiei deţinută în prezent în cadrul companiei. Acest lucru a fost practic vizibil în piaţă, susţin aceleaşi surse, deoarece existau vineri pe Bursă cumpărători la orice preţ cerut, ceea ce reprezintă o motivaţie crescută şi relevă un comportament agresiv la cumpărare al celor interesaţi în astfel de titluri.

Prin simpatie cu acţiunile "Sicomed", titlurile "Antibiotice" Iaşi s-au încadrat pe o evoluţie pozitivă. Brokerii susţin: "Dacă creşterea < Sicomed > îşi găseşte justificarea în rezultatele financiare foarte bune raportate pe primul semestru, interesul pentru < Antibiotice > nu poate fi pus pe aceleaşi considerente". Actorii pieţei consideră că posibilitatea anunţării privatizării companiei producătoare de farmaceutice "Antibiotice" a stîrnit interesul pe piaţă.

Adrian Lupan, analist al "Intercapital Invest", ne-a declarat: "Ministerul Sănătăţii şi Familiei deţine în compania Antibiotice încă 53,2% din acţiuni, pachet care conform ultimelor estimări este posibil să-şi găsească pînă la sfîrşitul anului un potenţial investitor strategic".

După ce în urmă cu ceva timp cotaţia titlurilor "Sicomed" a trecut de 1 RON/acţiune, preţul acţiunilor SCD a atins în prima parte a zilei de vineri nivelul maxim de 1,1 RON/acţiune. Brokerii afirmă că la acest nivel al cursului a fost efectuată majoritatea transferurilor. Preţul la închiderea zilei a fost acelaşi de 1,1 RON/acţiune, în creştere cu 6,8% faţă de nivelul din ziua anterioară. Volumele tranzacţionate au fost ridicate, existînd pe tot parcursul sesiunii bursiere de vineri susţinere la cumpărare. Astfel, au fost tranzacţionate peste 700.000 de acţiuni, în valoare totală de 780.000 RON.

Acţiunile "Antibiotice" au închis ziua la preţul maxim de 0,83 RON/titlu. Valoarea totală tranzacţionată a depăşit 740.000 RON. Creşterea de 3,8% de la finele şedinţei bursiere a fost susţinută de un volum transferat de peste 900.000 de acţiuni.

Analistul Intercapital ne-a declarat: "Principalii emitenţi ai bursei din sectorul farmaceutic au generat randamente faţă de începutul anului de 66% în cazul Sicomed şi res-pectiv 74% (inclusiv majoarea de capital de 12.5%) pentru Antibiotice".

Potenţialul de creştere al sectorului farmaceutic este mare în următorii doi-trei ani, deşi este posibil să se intensifice concurenţa în domeniu. Brokerii apreciază că plasamentele în acţiuni din sectorul farmaceutic vor fi rentabile pe o perioadă de timp peste medie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb