Siderurgiştii gălăţeni de la ArcelorMittal cer naţionalizarea combinatelor Sidex şi Siderurgica

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 septembrie 2009

Siderurgiştii gălăţeni de la ArcelorMittal cer naţionalizarea combinatelor Sidex şi Siderurgica

Sindicatul Solidaritatea din combinatul ArcelorMittal Galaţi, care a protestat, ieri, în tot oraşul, cere retrocedarea către stat a fostelor Sidex Galaţi şi Siderurgica Hunedoara, aflate acum în proprietatea companiei ango-belgiene ArcelorMittal.

În nota de protest adresată Instituţiei Prezidenţiale, Guvernului României, Camerei Deputaţilor şi Senatului, sindicaliştii declară: "Solicităm demararea de urgenţă a tuturor procedurilor de reziliere a contractelor de privatizare ale Sidex Galaţi şi Siderurgica Hunedoara. Motivul: grave şi iremediabile nerespectări ale obligaţiei asumate de către LNM Holdings NV (n.r. acum ArcelorMittal). Solicităm, de asemenea, demararea procedurilor necesare pentru naţionalizarea combinatelor Sidex şi Siderurgica şi, eventual, revânzarea acestora unor investitori corecţi şi serioşi, care să respecte legile ţării în favoarea statului şi a lucrătorilor".

Nota de protest a fost depusă de liderii Solidaritatea la Prefectură, ieri, în timpul pichetului care a debutat la ora 12.30 şi care a adunat 100 de persoane, informează NewsIn.

În document se mai arată necesitatea desecretizării contractelor de privatizare semnate de statul român şi de compania lui Lakshmi Mittal în afacerile "Sidex" şi "Siderurgica", constituirea unor comisii parlamentare de anchetă care să cerceteze condiţiile de privatizare a celor două unităţi, de la evaluare şi vânzare până la monitorizare post-privatizare, precum şi pedepsirea personalor vinovate de eventualele prejudicii cauzate statului român.

"Solicităm crearea şi dispunerea tuturor măsurilor de identificare a persoanelor vinovate de comiterea eventualelor nereguli descoperite în toate cele trei faze ale instrăinării celor două combinate: evaluare-negociere-vânzare şi monitorizare postprivatizare, precum şi recuperarea măcar a unei părţi a pierderilor provocate României prin confiscarea averilor fraudulos acumulate de acele persoane", se arată în nota de protest semnată de sindicatul Solidaritatea.

Protestele programate, ieri, de organizaţia sindicală din combinatul gălăţean au debutat la ora 12.30, cu un pichet în faţa Palatului Prefecturii, unde s-au adunat 100 de lideri sindicali de pe platforma ArcelorMittal Galaţi, colegi de la unităţile-surori ArcelorMittal Hunedoara şi ArcelorMittal Roman, precum şi câţiva pensionari care au lucrat în Sidex, membri ai Asociaţiei Pensionarilor pentru Conciliere.

Manifestanţii au afişat pancarte cu mesaje precum: "Mittal Lakshmi şi şleahta lui pun siderurgia-n cui", "Guvernul României = Sponsorul lui Mittal", "A fost odată Sidex Galaţi - România" sau "Vând loc de muncă la ArcelorMittal Galaţi". Protestul a continua, cu un marş pe două mari artere din Galaţi, până la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde la 14.30 a început un miting.

Preşedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a declarat, în timpul pichetului, că manifestaţia este "poate" ultimul semnal de alarmă adresat guvernanţilor cu privire la siderurgia românească, a cărei soartă trezeşte îngrijorarea liderilor sindicali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb