Deputatul european Siegfried Mureşan (PNL / PPE), viceliderul Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru bugete şi unul dintre negociatorii Parlamentului European a comentat Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2022, conform unui comunicat de presă.
Siegfried Mureşan: "Am încheiat aseară târziu negocierile dintre Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene privind Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2022 în valoare de aproximativ 170 miliarde de euro. Acordul la care am ajuns în urma negocierilor aduce multe veşti bune, inclusiv pentru România.
În primul rând, noul buget va cuprinde o alocare de aproximativ 839 milioane de euro pentru Programul European de Sănătate. Creşterile de alocări bugetare pentru Programul European de Sănătate au constituit o prioritate şi reprezintă o victorie a Parlamentului European.
Iniţial, Comisia Europeană a propus un buget de 788 milioane de euro pentru acest program. În urma negocierilor şi a acordului de ieri, Programul European de Sănătate va avea un buget mai mare. Pandemia de coronavirus ne-a arătat foarte clar că avem nevoie de soluţii la nivel european pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale din Uniunea Europeană. Criza sanitară încă nu s-a terminat şi este evident că trebuie să investim în continuare în modernizarea şi întărirea sistemelor noastre de sănătate.
Programul de mobilitate universitară Erasmus+ are de asemenea de câştigat în urma acestui acord, printr-o alocare suplimentară de 35 milioane de euro faţă de propunerea iniţială a Comisiei. Astfel, pentru anul 2022 vom avea o alocare pentru Erasmus+ de aproximativ 3,4 miliarde de euro. Acest lucru înseamnă mai multe burse pentru studenţii români şi europeni, ceea ce este un lucru foarte bun. Restricţiile legate de pandemie au făcut ca actuala generaţie de studenţi europeni să aibă mai puţine oportunităţi de a călători şi de a acumula experienţă internaţională. După doi ani de pandemie, vrem ca anul viitor cât mai mulţi studenţi să se bucure de şansa de a acumula experienţă academică internaţională, mai ales în contextul în care introducerea certificatului verde digital şi o eventuală reducere a numărului cazurilor de COVID-19 le vor permite să călătorească mai uşor.
La solicitarea Parlamentului European am reuşit de asemenea să obţinem alocări suplimentare şi creşteri de personal pentru Parchetul European. În total, aproximativ 57 milioane de euro vor fi alocate în anul 2022 pentru a sprijini această instituţie în eforturile de a combate frauda, corupţia şi alte nereguli care afectează Bugetul UE.
Totodată, am crescut finanţarea pentru mai multe programe şi politici care contribuie la crearea de locuri de muncă în Uniunea Europeană, cum ar fi Programul «Orizont Europa» sau Facilitatea pentru Conectarea Europei. În ultimii ani a fost din ce în ce mai evident că finanţarea cercetării şi inovării este unul dintre cele mai bune moduri de a utiliza resursele noastre comune la nivel european pentru a depăşi pandemia de COVID-19. Tocmai de aceea, am reuşit să obţinem pentru anul 2022 o creştere de 60 milioane de euro pentru Programul Orizont Europa faţă de propunerea iniţială a Comisiei de 12,18 miliarde de euro.
O parte din creşterile bugetare obţinute de Parlament la Programul Orizont Europa şi la Programul European pentru Sănătate vor contribui la finanţarea noii Autorităţi a Uniunii Europene pentru Pregătire şi Răspuns în caz de Urgenţă Sanitară (HERA). HERA va coordona şi îmbunătăţi răspunsul UE în cazul ameninţărilor transfrontaliere grave la adresa sănătăţii.
În final, am mai reuşit creşterea fondurilor europene pentru securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene cu 25 milioane de euro pentru anul următor.
Acordul dintre Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene privind Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2022 urmează a fi ratificat de Consiliu şi de plenul Parlamentului European în următoarea sesiune plenară, urmând a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022."