SIEGFRIED MUREŞAN, EUROPARLAMENTAR: "Ţara noastră are nevoie de investiţii majore în digitalizare"

A.V.
Ziarul BURSA #Politică / 13 decembrie 2021

"Aproape o cincime din populaţia ţării noastre nu a utilizat niciodată internetul şi aproape o treime nu are competenţe digitale elementare", a declarat Siegfried Mureşan.

"Aproape o cincime din populaţia ţării noastre nu a utilizat niciodată internetul şi aproape o treime nu are competenţe digitale elementare", a declarat Siegfried Mureşan.

România are nevoie de investiţii majore în digitalizare, este de părere Siegfried Mureşan, europarlamentar PPE, care subliniază că se impune acest proces în primul rând pentru dezvoltarea economiei, dar şi pentru creşterea calităţii serviciilor publice, a educaţiei şi sănătăţii.

"Este nevoie de digitalizarea economiei, dar şi a capitalului uman", a declarat domnia sa vineri, în cadrul unei dezbateri online organizate de Biroul Parlamentului European în România, menţionând: "Aproape o cincime din populaţia ţării noastre nu a utilizat niciodată internetul şi aproape o treime nu are competenţe digitale elementare. Este important să le oferim tuturor românilor şansa de a-şi îmbunătăţi competenţele digitale. Ele sunt esenţiale pentru orice persoană care doreşte salarii mai bune în actuala economie globală. În acest moment, suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul servicii publice digitale".

Totodată, domnia sa a spus: "Cu toţii vrem să nu mai stăm la cozi la ghişeele instituţiilor statului pentru a oferi informaţii despre noi pe care statul deja le deţine. Cu toţii ne dorim cele mai moderne şcoli pentru copiii noştri şi cu toţii ne dorim spitale performante, conectate între ele".

Siegfried Mureşan a adus în atenţie faptul că sunt şi capitole la care stăm bine în ceea priveşte digitalizarea, precum numărul de absolvenţi de IT şi conectivitatea de mare viteză. Dar, spune domnia sa, şi aici, "la capitolul conectivitate, există un decalaj mare între mediul urban şi rural, decalaj pe care trebuie să-l reducem. Per total, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la Indicele Economiei şi Societăţii Digitale (DESI) 2021".

Siegfried Mureşan a amintit că ţara noastră are alocate fonduri de cel puţin 20% din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru investiţii în digitalizare. "Din bugetul total de 29,2 miliarde de euro al PNRR, România va aloca 1,5 miliarde de euro pentru digitalizarea administraţiei publice, 880 de milioane de euro pentru digitalizarea educaţiei şi 470 de milioane de euro pentru investiţii în digitalizarea sănătăţii", a declarat domnul Mureşan, menţionând că bani pentru digitalizare se regăsesc şi în fondurile europene tradiţionale pe care le primim din Bugetul UE 2021 - 2027. "Sunt fonduri atât pentru sectorul public, cât şi pentru sprijinirea mediului privat şi dezvoltarea competenţelor digitale ale oamenilor. România va primi circa 46 de miliarde de euro în următorii şapte ani. Cea mai importantă componentă o reprezintă fondurile structurale şi de coeziune", a explicat europarlamentarul român, concluzionând că investiţiile trebuie să înceapă şi este nevoie de o cooperare cât mai strânsă între autorităţile publice centrale, autorităţile locale şi mediul privat pentru a aduce toată România în secolul XXI al digitalizării.

La acelaşi eveniment, europarlamentarul Victor Negrescu (S&D) a afirmat că România are alocat "pe hârtie" 21% din PNRR pentru zona digitală, în condiţiile în care doar 10% din fonduri merg către componente eminamente digitale, restul fiind componente digitale pe alte programe. "Acest lucru poate genera riscul de a nu ne îndeplini ţinta de 21%", a declarat domnia sa, adăugând: "Trebuie să fim prudenţi, să înţelegem ce înseamnă componenta digitală".

În opinia sa, este necesară crearea unui consiliu de coordonare pe zona de transformare digitală, în care actorii relevanţi din domeniu, oamenii cu experienţă, să gândească acest proces dincolo de deciziile politice.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cine face ,, proiecte " , implementarea , și răspunderea . La ,, STAT " îs șefi care nu știu face ....

    1. si nici n-au chef sa invete ... e sub demnitatea de sef

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb