SIEGFRIED MUREŞAN: "Fondurile nealocate din PNRR trebuie folosite pentru reducerea dependenţei energetice de Rusia"

F.D.
Politică / 31 mai 2022

"Fondurile nealocate din PNRR trebuie folosite pentru reducerea dependenţei energetice de Rusia"

Raportul privind implementarea Mecanismului European de Redresare şi Rezilienţă, coordonat de eurodeputatul Siegfried Mureşan (PPE / PNL) din poziţia de coraportor, a fost votat astăzi de Comisia pentru afaceri economice şi monetare şi de Comisia pentru bugete din Parlamentul European, potrivit unui comunicat de presă.

Raportul cere ca fondurile din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă care nu au fost încă solicitate de statele membre să fie folosite pentru gestionarea crizei generate de invazia Rusiei în Ucraina, în special în investiţii care să ducă la reducerea dependenţei energetice a Uniunii Europene de Federaţia Rusă.

"Am adoptat Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă la începutul anului trecut pentru a ajuta ţările membre să se redreseze în urma crizei generate de pandemia de COVID-19.

Din bugetul total al mecanismului, de peste 700 de miliarde de euro, aproximativ 340 de miliarde de euro sunt fonduri nerambursabile, restul alocărilor fiind împrumuturi în condiţii avantajoase. Aceşti bani sunt puşi la dispoziţia tuturor ţărilor membre pentru finanţarea planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR).

România se numără printre ţările care au solicitat alocarea sumelor maxime eligibile din ambele categorii de fonduri pentru finanţarea PNRR. Multe ţări membre, însă, au solicitat momentan doar fondurile nerambursabile, nu şi împrumuturile. Astfel, peste 200 de miliarde de euro sunt încă disponibile în acest moment.

Pentru noi, Parlamentul European, acest lucru este îngrijorător deoarece fondurile rămase necheltuite ar putea contribui la accelerarea redresării economice în Uniunea Europeană. Condiţiile de creditare obţinute de Comisia Europeană pentru aceste împrumuturi sunt la un nivel foarte bun, astfel încât utilizarea lor va aduce mult mai multe beneficii decât costuri. În contextul actual, al războiului declanşat de Rusia în Ucraina, economiile europene au nevoie de toate resursele pe care le avem la dispoziţie pentru a face investiţiile şi reformele necesare întăririi economiilor noastre.

Tocmai de aceea, prin raportul de astăzi, susţinem principiile propunerii Comisiei Europene din pachetul «RePowerEU», ca statele membre care nu au folosit încă împrumuturile din mecanism să informeze Comisia Europeană dacă consideră că nu au nevoie de aceşti bani şi nu-i vor cere în viitor.

În felul acesta, fondurile nealocate ar putea fi puse la dispoziţia celorlalte ţări membre care au nevoie de mai multă finanţare, mai ales în contextul crizei generate de războiul din Ucraina. Sunt fonduri ce pot fi folosite în special în învestiţii în sectorul energetic, prin care să reducem dependenţa de importurile de combustibil din Federaţia Rusă. Evident, orice finanţare suplimentară trebuie însoţită de reforme ambiţioase în domeniul eficienţei şi securităţii energetice", a declarat deputatul european Siegfried Mureşan după adoptarea raportului.

"Raportul adoptat astăzi de Parlament arată că ritmul de implementare a planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă trebuie accelerat pentru a putea fi atinse obiectivele asumate la momentul adoptării mecanismului. De aceea cerem Comisiei Europene să ofere mai mult sprijin ţărilor membre în implementarea planurilor naţionale, iar statelor membre să depună toate eforturile pentru implementarea de reforme şi investiţii ambiţioase, care să crească rezilienţa economică a Uniunii", a adăugat Siegfried Mureşan.

"Legislaţia europeană prevede clar ca fondurile alocate statelor membre prin Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă să fie corelate de respectarea principiilor privind statul de drept.

Tocmai de aceea, în raportul adoptat astăzi, cerem Comisiei să monitorizeze respectarea statului de drept în ţările membre pe toată perioada implementării PNRR-urilor, nu doar la adoptarea lor.

Legislaţia europeană trebuie aplicată tuturor şi nu trebuie să acceptăm ca vreun guvern sau politician din Europa să beneficieze de fonduri prin acest mecanism în timp ce încalcă statul de drept", a mai spus eurodeputatul român.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Acestea sunt si pot fi aplicate in cazul Germaniei, patria ta natala (sau adoptiva).

    Unde scrie ca Romania poate renegocia PNRR-ul in conformitate cu Raportul care cere "ca fondurile din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă care nu au fost încă solicitate de statele membre să fie folosite pentru gestionarea crizei generate de invazia Rusiei în Ucraina, în special în investiţii care să ducă la reducerea dependenţei energetice a Uniunii Europene de Federaţia Rusă".  

    Romania nu a avut voie sa-si renegocieze aberatiile si tampeniile incluse in PNRR de cucoana de la B.M. si de capiatul care a fost premier atunci.  

    Ori poare acolo se lucreaza impotriva poporului Roman? Nici un euro nu trebuie risipit de Romania asa cum dispun iresponsabilii de la Brux.. , recte cei ca tine. Razboiul nu a fost incurajat de Romania si costurile lui, in nici o masura, nu trebuiesc puse in spatele poporului roman. Romania trebuie sa incaseze toti euro prevazuti in PNRR si, daca i se interzice aceasta oportunitate, atunci trebuie sa se retraga din UE. Prea multe nedreptati i se fac. Si multe cu concursul unor "romani" ca tine.

     

    Unde nu - i minte vai de picioare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7129
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3526
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9807
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.3744

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb