"Siemens" îşi vinde divizia de telefonie mobilă

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 iunie 2005

Compania taiwaneză "BenQ Corp.", cel mai mare producător de telefoane mobile din ţară, a decis să cumpere divizia de profil a societăţii germane "Siemens", a cărei cotă de piaţă a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani, din cauza pierderilor. "Siemens" nu a dezvăluit valoarea tranzacţiei, însă a anunţat că această înstrăinare îi va aduce costuri impozabile de 350 milioane de euro (429,5 milioane de dolari). Totodată, "Siemens" a decis să cumpere acţiuni în valoare de 50 de milioane de euro din noua companie "BenQ". Astfel, "BenQ" va vinde 5% din noua entitate (acţiuni noi) către investitori, la începutul lunii septembrie, iar majoritatea titlurilor vor ajunge la acţionarii "Siemens". Potrivit termenilor achiziţiei, "BenQ" va putea utiliza marca Siemens vreme de cinci ani.

"BenQ", companie care plănuieşte să se extindă atît pe pieţele dezvoltate, cît şi pe cele în curs de formare, va prelua fabricile "Siemens" din Brazilia şi Germania, precum şi o unitate din China. "Pentru mulţi dintre acţionarii < Siemens > această înstrăinare va fi o uşurare", declară Dominic Grant, analist la "Macquarie Securities" Ltd. din Taipei.

"BenQ", societate care produce o treime din numărul telefoanelor fabricate de "Siemens", îşi va dubla cifra de afaceri în urma acestei preluări. Totodată, compania urmăreşte, astfel, să cîştige cotă de piaţă în defavoarea producătorului coreean "Samsung Electronics" şi a liderului în domeniu, "Nokia" Finlanda. "BenQ" aşteaptă ca achiziţia să-i aducă beneficii începînd cu anul 2006. "Strategia noastră de expansiune va fi sprijinită puternic de această afacere", susţine preşedintele "Benq", K.Y. Lee.

Divizia de telefonie mobilă a "Siemens" numără peste 6.000 de angajaţi. Vînzările acesteia au totalizat 5 miliarde de euro anul trecut. La rîndul său, "BenQ" a realizat vînzări de 5,2 miliarde de dolari în 2004. "BenQ" a exportat 15,5 telefoane mobile în 2004, faţă de mai bine de 51 de milioane, cît a exportat "Siemens" în anul fiscal încheiat în septembrie 2004. "BenQ" numără circa 14.000 de salariaţi la nivel mondial.

"Siemens", care a pierdut peste 500 de milioane de euro pe segmentul telefoniei mobile în ultimul an, nu este prima societate care renunţă la unele operaţiuni. La fel au procedat companiile europene "Alcatel" SA (Franţa) şi "Ericsson" AB (Suedia). Şi în aceste cazuri, cumpărătorii au fost asiatici.

Amintim că, în luna aprilie a acestui an, oficialii "Siemens" anunţau că se gîndesc să vîndă pachetul majoritar de acţiuni al diviziei de telefonie mobilă, motivînd această hotărîre prin scăderea vînzărilor şi pierderile de 138 de milioane de euro înregistrate de divizia în cauză, în al doilea trimestru al exerciţiului fiscal 2004/2005. Pe lîngă "BenQ", au mai fost interesate de divizia "Siemens" şi alte nume importante de pe piaţa telefoniei mobile, precum "Motorola" Inc. SUA, numărul doi mondial în domeniu, "LG Electronics" Inc. şi "Samsung" Corp. Coreea de Sud.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb