Una din patru companii din România funcţionează în prezent în zona "zombie", cu o situaţie financiară instabilă şi risc crescut de insolvenţă sau faliment, arată o analiză Sierra Quadrant. Conform datelor, aceste firme generează efecte negative în lanţurile economice şi pot crea un efect de contagiune în economie.
Cele mai afectate domenii sunt comerţul, transportul şi depozitarea, agricultura, turismul şi serviciile. Impactul cumulativ al scăderii vânzărilor, inflaţiei şi creşterii costurilor operaţionale împinge tot mai multe IMM-uri în pragul colapsului.
"Sunt firme care abia îşi plătesc facturile şi care supravieţuiesc din credit comercial şi amânări de plată. Sunt considerate zombie pentru că perspectivele lor sunt extrem de fragile", avertizează Ovidiu Neacşu, partener coordonator Sierra Quadrant.
În total, aproape 160.000 de companii sunt în dificultate, un record al ultimilor cinci ani, iar numărul firmelor dizolvate, radiate sau cu activitatea suspendată a crescut semnificativ în 2024. Tot anul trecut, au fost iniţiate 7.274 de proceduri noi de insolvenţă, iar 37% dintre companiile intrate în insolvenţă aveau peste 10 ani de activitate.
Cele mai afectate regiuni sunt Bucureşti, Cluj, Constanţa, Ilfov şi Braşov, iar cele mai vulnerabile domenii includ comerţul, construcţiile, transporturile şi activităţile profesionale.
Experţii Sierra Quadrant recomandă antreprenorilor să recunoască din timp semnele de risc şi să apeleze la soluţii precum acordul de restructurare sau concordatul preventiv pentru a evita colapsul financiar.
Opinia Cititorului