SIF Banat Crişana cumpără 10% din "Intercontinental"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 octombrie 2017

SIF Banat Crişana cumpără 10% din "Intercontinental"

Principalii vânzători, respectiv Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu, sunt concertaţi cu Dragoş Bîlteanu, în legătură cu SIF 1, potrivit ASF

SIF1 Banat Crişana a ajuns la o deţinere de 10,61% din acţiunile hotelului "Intercontinental" din Bucureşti (simbol RCHI), după ce a cumpărat pachetul de 8,95% al "One United Properties", pentru 7,08 milioane de lei, şi încă 1,66% pe piaţă, pentru 1,3 milioane de lei.

"One United Properties" este controlat de Andrei Diaconescu şi Victor Căpitanu şi se afla, de ceva vreme, în conflict cu un alt acţionar al Intercontinental, respectiv Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu (decedat în luna ianuarie).

În lupta cu Adamescu, "One United Properties" era de aceeaşi parte a baricadei cu Cătălin Voloşeniuc (fiul lui Vasile Voloşeniuc, fost preşedinte al Bancorex), şi el acţionar al Intercontinental.

Victor Căpitanu a pornit în 2009 împreună cu Andrei Diaconescu compania de dezvoltare imobiliară One United Properties, ale cărei planuri de investiţii s-au concentrat până acum pe segmentul rezidenţial din nordul Bucureştiului.

Cei doi au fost implicaţi, de-a lungul anilor, în viaţa societăţilor de investiţii financiare.

Andrei Diaconescu şi Victor Căpitanu sunt parteneri la Smart Capital Investments, o societate pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară a inclus-o în grupul de firme considerate că acţionează concertat, în cazul SIF1, cu Dragoş Bîlteanu, fostul preşedinte al SIF Banat Crişana, acuzat de procurorii DIICOT de manipulare a pieţei de capital şi spălare de bani, într-un dosar care nu a fost trimis în judecată după trei ani de la reţinerea lui Bîlteanu.

Decizia de concertare dispusă de ASF a venit după ce procurorii DIICOT au susţinut că Dragoş Bîlteanu, care a fost arestat, în decembrie 2014, deţinea concertat, împreună cu alţi acţionari, peste 25% din acţiunile SIF1, prin Oshia Holdings Limited (4,99%), Aris Capital SA (4,55%), Macelia Investments Limited (4,4%), Monticlifti Management Limited (2,53%), Torch Invest SA (2,51%), Smart Capital Investments (4,45%) şi SIF Muntenia (2,18%).

Din acest grup, societăţile şi-au mai vândut acţiuni, astfel că, în august 2017, ASF a mai găsit o concertare faţă de SIF1 numai în cazul Aris Capital, Smart Capital Investments şi Torch Invest, cu o deţinere cumulată de 11,52% din SIF1, peste pragul legal de 5%.

În prezent, Andrei Diaconescu face parte din Consiliul reprezentanţilor acţionarilor SIF Muntenia (CRA), iar Victor Căpitanu a făcut parte din conducerea SIF Oltenia.

Scandalul de la Intercontinental

Recent, ASF l-a amendat cu 18.000 de lei, pe Alexander Adamescu, preşedinte al Companiei Hoteliere Intercontinental România, pe motiv că nu a completat convocatorul Adunării Generale, la solicitarea acţionarilor One United Properties şi Cătălin Voloşeniuc şi nu a dispus un audit suplimentar, la cererea acţionarilor.

În 2016, One United Properties, Societatea de Asigurare - Reasigurare Astra şi Cătălin Voloşeniuc, în calitate de acţionari minoritari ai Companiei Hoteliere Intercontinental România SA, cu o deţinere cumulată de 27,48% din capitalul social, au solicitat întocmirea unui raport de audit suplimentar la Raportul de Audit financiar pentru anul 2015 şi 2014.

În caz, este interesantă poziţia companiei Astra, intrată în faliment, deţinută de familia Adamescu, dar administrată acum de KPMG.

Compania Hotelieră Intercontinental este controlată de The Nova Group Investments (a familiei Adamescu), cu o deţinere de 15,7%, Astra, cu 16,32%, Lido SA, cu 11,89%, şi Mountbay Limited, cu 32,9%, One United Properties, cu 8,2%.

Cătălin Voloşeniuc, compania One United Properties şi "Astra" deţin cumulat 27,47% din capitalul social al Lido SA.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Specializat in delapidare, spalare de bani cu acte penale in regula, managementul SIF BC a comis o noua investitie marca Azuga Turism, adica „cumpara active supraevaluate de la prieteni, si vinde daca mai ai ce, ieftin tot la prieteni.”

    Si uite asa administratorii de la SIF4 si SIF5 vand mizeriile lor proprietate privata, catre SIF1....si asta in evaluarea presedintelui Dan Bogdan Dragoi se numeste management performant. Bravos natiune halal sa-ti fie!  

    Doamna Ardeleanu va rog intrebati-l pe dl Dragoi, de ce SIF 1 investeste doar in actiuni si titluri de FII perdante?

    dragoi ? ceva retineri nu ai avut sa faci porcaria ? sau ai considerat ca merita tinand cont ca biltenau nu a stat prea mult la racoare? speram sa te vedem si pe tine cat mai repede acolo und eiti este locul desi ma gandesc ca aparatori si masuri de precautie ti-ai luat.

    1. are grija taticu

    Nasii si finii lui Biltica(si banii tot ai lui)si-au parcat balastul in curtea lui Dragoi,care e si el om ca noi si are niste nevoi(sa fie reales,la al 14-lea congres).Siful nu putea sa cumpere de la Paunesti(Finmacht din Elvetia) la sub jumatate din pret,lui i-a placut la aproape 0,1!Toata lumea implicata in tranzactiile astea isi trage seva din diverse departamente si directii(nu silvice) din Baneasa.

    1. Cine sunt nasii si finii lui Biltica?

    De ce mama dracului murdaresc ăștia din conducerea SIF1 BC imaginea firmei cu afaceri de genul asta cred ca nu mai intelege nimeni. Abia s-au mai linistit apele cu Bilteanu, cu împrumutul dat firmei lui, cu Azuga Turism, cu Sif Imobiliare, cu neacordarea dividendelor la acționari de atâția ani, cu cumpararile încrucișate, acum o luam iarăși de la început! In loc sa vina cu justificarea oportunității investițiilor-un audit macar, pt afacerea AzugaTurism sau Sif Imobiliare sa vedem cat de profitabile sunt, Drăgoi se baga in alte cacaturi.De ce? Pt ca are cash si tb sa-l faca dispărut! Mai bine s-ar naționaliza sifurile astea, sa le bage in Fondul Suveran naibii, sau sa le lichideze si sa imparta banii la actionari! Toti asteapta ca prostii pe bursa o lege serioasa pt sifuri , europeană, fara praguri, guvernanta corp, cu investitori mari si investitii pt dezvoltarea portofoliului etc iar ăștia se ocupa in 2017 de gainarii de 2 bani sau 1 mil lei!

    1. Foarte corect, in loc sa stopeze toate felurile de sifonare si de delapidare, Ursache o lalaie cu legislatia si ia probabil spaga. Performerii de la SIF1 au reusit sa deturneze prin inginerii de acest fel, circa 100 milioane de RON pe an, adica o suma totala de 400 milioane de RON, de cand au startat managementul performant.

      Vorbesti serios ?

      Numai atat ?

      Eu cred ca mai mult. 

    Mai conteaza: - nassi& fini? Toata Romania este asa. Nu inteleg care este problema, din cate vad pretul pe bvb este de 0.10-0.11, iar ei le-au achizitionat la 0.0905 ceva de genu. Deci la un pret corect, just? in rest haideti sa speculam si conspiram. Dupa 3 ani de diicot nu se face nimic, inseamna ca nu este nimic... daca vedem acum cine era la conducerea diicot si ce probleme au acei conducatori, poate ca aveau nevoie sa faca si ei niste fumuri in alta parte. Altfel bilteanu si co era de mult trimisi. Puneti mana si munciti nu ne mai dam cu parerea. SImplu: au fost achiztionate la pretul pietei. Acum ca de la cine, a fost sau nu oportun, etc? Poate ca de aia este societatea de investitii ... sa investeasca nu sa stea cu banu la ciorap

    1. Da șefu' ...am inteles...S'traiti!

      I-a investit, dar la ciorapii altora, mai cu mot decat actionarii care primesc astfel: zero dividende, zero plasamente rentabile, zero crestere de profit si ZERO perspective cu banditii astia.,

      Corect ai punctul tau de vedere. Insa de ce nu se folosesc de dreptul de vot. Ok si cu diicot si asf. Stim cine a condus si ce. Stim ce oameni si increngaturi sunt. Dar minoritarii se pot alia si pot face ceva... insa nu... asa ca ei investesc. Sper sa nu se inteleaga gresit si prima opinie. Nu tin nici cu aia nici cu aia. Banuiesc multe, pot demonstra putine si invers. Smecherii doar vad oportunitatile de pana la limita legii si profita. Insa de cine sunt facute legile?

      Si mai ales ... cine ii voteaza pe cei care fac legile ... poate inainte sa se vaite pe toate sitte-urile ar trebui sa se intereseze cu cine voteaza ...

      este undeva peste 0.2000 lei/act

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb