SIF Banat-Crişana nu exclude vânzarea participaţiei la BCR

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN, IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 decembrie 2009

Domnul Ioan Cuzman, preşedintele SIF Banat-Crişana, vorbeşte într-un interviu acordat ziarului BURSA despre noua strategie de investiţii a SIF1 într-o lume financiară în plină schimbare. Aflaţi din interviu pe ce sectoare noi vrea să intre SIF1 şi la care vrea să renunţe, anul viitor.

Domnul Ioan Cuzman, preşedintele SIF Banat-Crişana, vorbeşte într-un interviu acordat ziarului BURSA despre noua strategie de investiţii a SIF1 într-o lume financiară în plină schimbare. Aflaţi din interviu pe ce sectoare noi vrea să intre SIF1 şi la care vrea să renunţe, anul viitor.

(Interviu cu domnul Ioan Cuzman, preşedinte SIF Banat-Crişana)

Reporter: S-a schimbat ceva în politica de dividende de la BCR în urma discuţiilor recente cu reprezentanţii "Erste"?

Ioan Cuzman: Ne vom întâlni, din nou, săptămâna aceasta, la Viena, cu reprezentanţii Erste ca să discutăm această chestiune pentru că noi, SIF-urile, ne menţinem opţiunea privind modul cum se distribuie profitul.

Dar, pentru anul 2010, se prefigurează o scădere a randamentelor oferite de participaţiile bancare din portofoliul nostru, plecând de la faptul că încă sistemul financiar de creditare este blocat.

Reporter: Mai concret? Credeţi că în 2010 SIF-urile nu vor mai primi dividende de la BCR?

Ioan Cuzman: Nu, problema nu este dacă BCR ne dă dividende sau nu, ci faptul că randamentele din sistemul bancar, după părerea mea, se vor reduce semnificativ. Şi, atunci, ne gândim la alte domenii cu potenţial de creştere.

Reporter: Vreţi să vindeţi participaţia la BCR?

Ioan Cuzman: Nu neapărat, dar dacă va fi o asemenea oportunitate, o vom lua în calcul.

Reporter: Doar SIF Banat-Crişana are această intenţie sau şi celelalte SIF-uri plănuiesc să îşi vândă deţinerile la BCR?

Ioan Cuzman: Noi ne înţelegem pe problemele generale între noi. Însă, pe problemele punctuale, fiecare acţionează după cum crede că este mai bine.

Reporter: V-aţi întâlnit în urmă cu câteva săptămâni cu conducerea Erste...

Ioan Cuzman: Într-adevăr, am avut o discuţie. Sigur că noi vrem să îşi menţină performanţele, însă, în acordul pe care l-am semnat cu ocazia privatizării BCR era şi o prevedere că 40% din profitul net va fi distribuit ca dividende. Trebuie să avem în vedere, însă, şi echilibrele financiare ale BCR. Sigur că fiecare vrea să câştige cât mai mult, dar trebuie, întotdeauna, ca investitor, să îţi pui întrebarea: vrei să bei lapte sau să mănânci vaca? Dacă vrei să bei lapte poţi să bei 20 de ani, dacă vrei să mănânci vaca, o mănânci şi într-un trimestru.

Noi trebuie să avem grijă de participaţiile pe care le avem, nu să luăm anumite decizii care după aceea să conducă la dificultăţi.

Şi trebuie să vă spun că, de-a lungul timpului, de când \"Erste\" este acţionar majoritar, am cooperat într-o manieră pe care o consider chiar excelentă.

Reporter: Care sunt planurile SIF Banat-Crişana pentru anul viitor? Vom vedea vreo listare nouă?

Ioan Cuzman: Nu, din păcate nu avem ce să facem, momentul nu mi se pare cel mai potrivit anul viitor, din cauza nerezolvării unor probleme legate de criza economică şi financiară.

În momentul de faţă, mi se pare o eroare să lansezi o ofertă publică iniţială şi pot să vă explic de ce: trebuie să existe un potenţial de creştere a acţiunilor companiei listate, altfel nu există nicio atractivitate.

Din păcate, cele mai multe oferte publice de la Bursa de Valori Bucureşti nu au fost bine gândite, uitaţi-vă numai la cele de anul trecut, care n-au mai avut niciun potenţial de creştere de atunci.

Să ne gândim care este scopul unei IPO: Trebuie ca o societate să deruleze o ofertă publică iniţială numai ca să atragă capitaluri şi după aceea investitorii care au subscris să stea captivi acolo şi să nu mai aibă posibilitatea să îşi tranzacţioneze acţiunile?

De aceea, nu cred că ar putea să apară o IPO, cel puţin în prima jumătate a lui 2010. Şi ce spun nu este doar din punctul de vedere al SIF-ului Banat-Crişana.

Reporter: SIF1 este acţionar al Băncii Transilvania. Care este banca ce urmează să cumpere 20% din BT?

Ioan Cuzman: Miercuri (n.r. 9 decembrie) m-am întâlnit cu domnul Horia Ciorcilă, preşedintele băncii, însă ştirea despre banca ce va achiziţiona 20% din BT a apărut după întâlnire şi îmi pare rău că nu am ştiut să îl întreb. Domnul Ciorcilă a declarat că nu a avut discuţii serioase care să ducă la negocieri.

De-a lungul timpului au fost tatonări, declaraţii de intenţie, au fost şi unele întâlniri, însă nu au fost proceduri efective, motiv pentru care iau de bună declaraţia domnului preşedinte Ciorcilă.

Reporter: V-a abordat vreun investitor interesat să achiziţionaze participaţia SIF1 la BT?

Ioan Cuzman: Nu. Nici nu cred că este momentul cel mai potrivit ca noi să ne vindem participaţia acum.

Reporter: Ce rol mai au în portofoliul SIF-urilor participaţiile la bănci?

Ioan Cuzman: Cam majoritatea SIF-urilor apreciază că randamentele participaţiilor bancare se vor deprecia. În prezent, există un decalaj foarte mare între rentabilitatea de exploatare a activelor, care se înregistrează la credite cu dobândă sub 10%, şi dobânda de 14-15% practicată, acum, de bănci.

Sunt de părere că va trebui să luăm în considerare alte sisteme de evaluare a activelor, indiferent dacă sunt corporale, necorporale, financiare. Sunt convins că vom avea abordări noi în domeniul evaluărilor pentru că ritmul de uzură al competenţelor - active imobilizate necorporale - şi chiar activelor corporale este foarte accelerat şi atunci se pune problema ce este de valoare într-o firmă ca să poţi să investeşti.

Există aprecierea că acele active imobilizate corporale nu vor reprezenta mai mult de 25% din evaluarea unei firme. Acum, noi ne concentrăm destul de mult pe această problemă. Se pune întrebarea ce va constitui suportul de competitivitate a unor firme în perspectivă. Cred că logica economică se va schimba.

Reporter: Cum vedeţi SIF-urile în această logică economică în schimbare?

Ioan Cuzman: SIF-urile au norocul că au portofoliu diversificat şi, de asemenea, au şi sursele financiare de a restructura portofoliile.

Reporter: Restructurare în ce sens?

Ioan Cuzman: Restructurare din toate punctele de vedere...

Reporter: De exemplu, SIF Oltenia are câteva societăţi în portofoliu în prag de faliment pe care le vinde unei companii care este deţinută 99% tot de SIF Oltenia...

Ioan Cuzman: Aceasta nu este o restructurare de portofoliu. Este un lucru pe care îl apreciez, nu sunt împotriva acestei metode de a-ţi face curat în portofoliu. Este necesar să se vadă clar din ce se compune portofoliul SIF-urilor. Dacă se face această separare, atunci identificarea calităţii activelor din portofoliu se poate face mai uşor.

Reporter: Dar de ce nu s-a făcut până acum această curăţenie?

Ioan Cuzman: Nu s-a făcut pentru că noi, de exemplu, SIF Banat Crişana, avem în portofoliu societăţi pe care trebuia să le lichidăm de doi ani de zile, însă unele sunt în procedura de lichidare sau reorganizare care din păcate în România este de lungă durată.

Reporter: Câte societăţi din portofoliul SIF1 sunt în situaţia aceasta?

Ioan Cuzman: Sunt, din păcate, destul de multe. Noi le-am scos din calculul activului net, aşa că nu vor afecta performanţa SIF1, dacă vor fi lichidate. Sunt societăţi unde participaţia noastră este minoritară, care nu mai au potenţial.

Am dezvoltat un compartiment de strategie care are ca ţintă tocmai restructurarea portofoliului şi am luat în acest sens câţiva tineri foarte bine pregătiţi care au şi capacitate de a investiga domenii noi. Vrem să fim mult mai flexibili în ceea ce înseamnă portofoliul.

Reporter: Ce domenii noi sondaţi ca să le aveţi reprezentate în portofoliu?

Ioan Cuzman: Ne interesează acele domenii fără de care nu se poa-te, care sunt primordiale pentru viaţa de zi cu zi, de exemplu energia. Este un domeniu care ne interesează foarte mult.

Reporter: Energia verde sau convenţională?

Ioan Cuzman: Mai mult verde. Ne mai interesează şi sectorul utilităţilor, care deşi nu asigură creştere spectaculoasă prin dividendele oferite, are însă potenţial de expandare şi atunci sigur că ne interesează.

Reporter: Concret, la ce fel de utilităţi vă gândiţi?

Ioan Cuzman: Orice fel de utilităţi care au şansa de a fi gestionate într-o manieră privată, adică să fie conduse pe principii economice, de eficienţă.

Reporter: La ce aţi renunţa ca să aduceţi în portofoliu companii din domeniile care vă interesează?

Ioan Cuzman: Îmi pare foarte rău, dar nu pot să deconspir toate strategiile.

Reporter: Ce companii din portofoliul SIF 1 credeţi că au potenţial de creştere?

Ioan Cuzman: Părerea mea este că, odată cu revenirea din această situaţie de criză, societăţile din portofoliu vor avea potenţial de creştere. De exemplu, să ne gândim la ceea ce înseamnă industria prelucrătoare. Deja avem semnale de revenire pentru că ea este, în mare parte, orientată către exportul în Uniunea Europeană. Sigur, nu vor fi creşteri spectaculoase, relansarea este lentă, până se va relua consumul, dar exis-tă potenţial.

Reporter: Aveţi vreo companie în portofoliu de care sunteţi foarte mândru?

Ioan Cuzman: Da, "Vrancart" Adjud, care produce hârtie şi cartoane. Este foarte clar că acest domeniu este în creştere, nu avem probleme cu societatea pentru că produsele sale sunt utilizate aproape în mod obligatoriu.

Dar mai sunt şi câteva societăţi foarte performante din punct de vedere tehnologic, care în momentul de faţă au suferit, însă, o contracţie des-tul de serioasă a producţiei. Există semnale foarte serioase că îşi vor reveni... De exemplu, "Napomar" Cluj Napoca, care activează în indus-tria producătoare de maşini-unelte.

Când discutăm despre capacitatea tehnologică a unei companii, trebuie să înţelegem că salturile nu sunt spectaculoase, ele au loc în timp. În plus, noi avem încredere în această societate şi o susţinem în această perioadă dificilă, pentru că, o dată ce ai pierdut capacitatea tehnologică a unei societăţi, nu o mai poţi recupera.

Acest lucru s-a întâmplat în foarte multe domenii de activitate autohtone, pentru că România a fost competitivă în trecut pe plan internaţional, iar în momentul de faţă a pierdut foarte mult din competitivitate.

Reporter: De-a lungul întregului an, s-a tot vorbit de pragul de deţinere la SIF-uri, s-a dezbătut şi în Parlament, acţiunile au fluctuat foarte mult pe Bursă aproape de fiecare dată... Care este punctul dumnea-voastră de vedere?

Ioan Cuzman: Singurul meu regret este că parlamentarii care abordează acestă problemă nu studiază toate aspectele înainte de a lua o asemenea decizie de o importanţă extraordinară. Şi nu se consultă şi cu noi. Ar trebui să încerce să studieze problema mai atent.

Eu, de exemplu, pot să vă spun că iniţiatorul acestei legi nu a călcat decât o singură dată în clădirea SIF "Banat Crişana" şi nici în clădirea altui SIF. O singură dată a venit când a candidat, cred că în 2000, ca primar la Arad, cerându-ne sprijin... pe care noi nu i l-am dat.

Nu cred că este vorba de o răzbunare, dar nu se poate ca un senator să propună o modificare legislativă şi să aibă această oportunitate de a se documenta şi să nu o facă. Părerea mea este că este un individ manipulat.

Reporter: Şi cine credeţi că este în spatele lui?

Ioan Cuzman: Cine are interesul.

Reporter: Cine are interesul?

Ioan Cuzman: Întotdeauna exis-tă două lucruri care motivează acţiunea umană: interesul şi teama. Nu există conştiinţă. După părerea mea, există interesul de a câştiga mai bine, de a putea să ai o avere, mai mare, de multe alte lucruri. Sau să îţi fie teamă că nu ai ce mânca mâine, sau alte lucruri. Şi, atunci, sigur că este indiscutabil că în spatele acestui subiect sunt interese puternice.

Dacă vreţi să vă dau un exemplu concret, şi noi avem ca acţionari vreo 12 societăţi din Cipru, care au deţineri consistente şi despre care nu ştim absolut nimic.

Reporter: Au deţineri consistente sub 1%, sau peste 1%?

Ioan Cuzman: Deţineri de câte 1% fiecare. Pot să vă spun că SIF "Banat-Crişana" se află deja la a treia tentativă de preluare ostilă. Şi o spun fără niciun fel de reţinere. Am avut la un moment dat vreo 150 de persoane fizice din Cehia şi Slovacia, persoane fizice care au vândut toate o singură dată. Este evident că au vândut la un semnal. Şi au cumpărat tot 150 de persoane fizice şi juridice din Slovenia, tot aşa dintr-o dată, şi care au vrut 9 posturi de membri în Consiliul de Administraţie din 7 posibile.

Reporter: Când s-a întâmplat acest lucru?

Ioan Cuzman: S-a întâmplat în 2005. Acum, în 2009, am avut alegeri. Sigur că s-a propus tot aşa o formulă 6 plus 1. Respectiv să fie gruparea asta din 6 persoane în Consiliul de Administraţie, şi eu să fiu al şaptelea.

Reporter: Acest lucru ar fi trebuit să vă măgulească. În final, înseamnă că este valoros SIF-ul, dacă se bat pe el.

Ioan Cuzman: În mod indiscutabil este valoros. Iniţial au declarat că l-au găsit cel mai curat. După aceea, când au văzut că nu le-a ieşit figura, au zis: "ne cam îndoim deja".

Reporter: Au mai existat şi alţi oameni politici care v-au cerut sprijin ?

Ioan Cuzman: Au încercat mai mulţi, însă afirm cu toată responsabilitatea: SIF "Banat-Crişana" nu a finanţat nici o formaţiune politică şi, atât timp cât voi fi preşedinte, voi evita această chestiune, pentru că nu este corect.

Reporter: Aţi tot vorbit despre reforma economică. La noi asta a însemnat, în mare parte, privatizări...

Ioan Cuzman: Au existat câteva elemente. Din păcate, în loc ca privatizarea să devină un mijloc, a devenit un scop. Şi, mai ales, instituţiile statului, care erau responsabile de această problemă, nu s-au comportat decât ca nişte vânzători. Până la urmă chiar vânzând marfa cu "reducere".

Pot să vă dau un exemplu concret cu "Vrancart" Adjud. Când noi am preluat în portofoliu, ca acţionari majoritari, compania avea o rentabilitate de 400-500 de milioane, în bani vechi, anual. Şi toată lumea era mulţumită că nu era în faliment. Noi am studiat-o, i-am făcut o analiză foarte clară, atât din punct de vedere financiar, cât şi economic, şi am decis să schimbăm directorul general. Rezultatul: în primul an am realizat 17 miliarde de lei vechi profit. Şi asta numai din acţiuni manageriale, din creşterea performanţelor utilajelor.

În momentul de faţă, această societate produce, de ani de zile, circa 50 de miliarde lei vechi profit net. Şi asta în condiţiile în care există competiţie de piaţă, din importuri.

Reporter: Credeţi că vom mai vedea privatizări, având în vedere datoriile statului?

Ioan Cuzman: Mă gândesc la reclama la Roşia Montană Gold Corporation... Cred că se va întâmpla această privatizare până la urmă. Pentru că există constrângeri bugetare. Cu atâtea datorii publice foarte mari nu mai înregistrăm un produs intern brut suficient.

Reporter: În afară de Roşia Montană, altă privatizarea mare mai vedeţi?

Ioan Cuzman: Au mai rămas foarte puţine companii de privatizat. Ar putea fi vorba despre "Antibiotice" Iaşi. Noi, SIF-urile, eram foarte pregătite să intervenim în privatizarea Antibiotice, dacă se punea problema.

Reporter: Ne puteţi explica mai pe larg?

Ioan Cuzman: Mă refer la creşterea participaţiei colective. Însă, din păcate, cred că chiar cei care erau responsabili cu privatizarea s-au temut şi au dat înapoi.

Reporter: De ce? Să ai acţionari în spate de talia SIF-urilor este dezirabil.

Ioan Cuzman: Noi avem o experienţă foarte mare în acest domeniu. Ne străduim, cooperăm cu managementul societăţilor respective. SIF-urile nu se comportă pur şi simplu ca nişte spectatori acolo unde sunt acţionari majoritari. De exemplu, chiar urmează să am o întâlnire (n.r. urma sămbăta trecută) cu toţi managerii de societăţi unde SIF Banat Crişana este actionar majoritar, şi în funcţie de profilul de activitate al fiecăruia, îi vom întreba cum închid anul 2009 şi ce planuri au pentru anul viitor.

De asemenea, îi vom întreba cum putem interveni, cum putem să optimizăm business-plan-ul.

Reporter: Au fost situaţii în care aţi intervenit ca să optimizaţi afacerile?

Ioan Cuzman: Sigur. De exemplu, la societatea "Napomar" Cluj Napoca, care, din cauza contracţiei puternice a cererii de pe pieţele externe, a început să aibă unele dezechilibre şi, atunci, automat a trebuit să intervenim. Ne-am dus acolo, am văzut despre ce este vorba şi am stabilit o anumită dimensiune a activităţii. SIF Banat Crişana are deja personal exersat în aceste probleme. Nu putem să îi lăsăm pe directorii companiilor din portofoliu să se des-curce singuri. Sigur, dacă pot să o facă, este excelent. Noi, însă, nu suntem spectatori la ce se întâmplă la societăţile din portofoliu, intervenim în mod curent.

Reporter: Mai speraţi la o privatizare la Antibiotice? Interesul SIF-urilor este la fel de crescut faţă de Antibiotice?

Ioan Cuzman: Multe lucruri ne interesează, ca de exemplu ce se întâmplă cu listarea BCR la Bursă.

Câteva lucruri sunt extrem de importante. În piaţa financiară, trebuie să ai o anumită agilitate. Noi nu plecăm de la ideea că suntem legaţi pentru totdeauna de o anumită societate. Rostul nostru este să fim agili în piaţă şi, bineînţeles, să anticipăm mişcările pieţei pentru a putea să luăm deciziile necesare.

Ne mai interesează acum şi acest colectiv de strategie care studiază tendinţele mondiale, să vedem în ce direcţie merge lumea pentru că întreagul glob îşi va reconsidera sis-temele de consum.

Reporter: Această criză v-a luat pe nepregătite?

Ioan Cuzman: Culmea, SIF1 nu a fost afectată de criză. Chiar, anul acesta, avem rezultate nesperat de bune, mult mai bune decât ne-am proiectat. Sigur, şi din cauza participaţiilor pe care le-am vândut.

Reporter: Tranzacţionează SIF1 pe pieţele externe?

Ioan Cuzman: Acesta este unul dintre obiectivele noastre chiar imediate, pe acţiuni şi pe indici.

Reporter: Anul acesta, au fost două IPO-uri la BVB, dintre care una a fost a fondului Green Energy. Aţi subscris? Aţi spus că vă interesează energie verde...

Ioan Cuzman: Ne interesează, dar ştiţi că şi noi ştim să facem ches-tiile astea. Nu dăm banii altui fond să ni-i administreze.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. In final va trebui sa acceptam privatizarea Rosia Montana. Sau cel putin ar fi inteligent sa o facem. Sa ne rugam pentru un Guvern mai competent decat ultimul ptr ca doar gratia divina ne mai poate salva, din punctul meu de vedere.

    Cuzman nu va spune in fata nimic concert. Iar interviul este foarte lung, ajungi la final si ai uitat ce ai citit la mijloc. Nu se putea sa-l dati mai condensat?

    ..sunt alergic la ele. As vrea sa am optimismul celor care le-au cumparat si pe minimele din martie.

    Managementul e dezastros iar pana ce sa reprezinte macar o mica parte din ceea ce este Berkshire mai trebuie sa curga multa apa pe Somes.

    In general Societatile de investitii sunt plasamente riscante. Noroc cu speculatorii care mai salveaza onoarea acestor SIFOANE 

    1. SIFURILE ... au SEIFURILE !! adica banii nostii, ai cuponarilor; aceasta a fost marea "COOPERATIVIZARE" de dupa decembrie, servita baietilor destepti, care ne administreaza "averea colectiva" stabilindu-si pe banii nostrii salariile , bonusurile, masinile si secretarele , de serviciu. Iar noi , captivi, asteptam an de an sa vedem cat s-or mai fi indurat sa ne repartizeze ca dividend. 

    slabut slabut, putea fi scris in jumatate din spatiul folosit

    1. cititorule,

      unii oameni invata sa citeasca printre randuri,

      nu te obliga nimeni sa citesti tot 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb