SIF Banat-Crişana vrea reducerea capitalul SIF Hoteluri şi distribuirea banilor către acţionari

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 februarie 2023

SIF Banat-Crişana vrea reducerea capitalul SIF Hoteluri şi distribuirea banilor către acţionari

În ultima perioadă, SIF-ul a vândut trei hoteluri, pe motivul perspectivelor slabe ale sectorului, conform justificărilor date de societate Vara trecută, SIF Banat-Crişana a plătit aproape 41 milioane de lei pe 16% din societatea ce operează fostul hotel Intercontinental din Bucureşti

SIF Hoteluri, societate controlată de SIF Banat- Crişana (SIF1), a convocat adunarea acţionarilor societăţii la cererea SIF1, pentru reducerea capitalului societăţii şi distribuirea banilor către acţionari, conform unui raport al companiei din portofoliul SIF1, publicat vineri pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Astfel, pe ordinea de zi a adunării acţionarilor SIF Hoteluri din data de 9 martie, se află reducerea capitalul SIF Hoteluri cu aproape 74 milioane de lei, de la 80,36 milioane de lei la 6,43 milioane de lei, prin reducerea valorii nominale a acţiunii SIF Hoteluri, de la 2,5 lei, la 0,2 lei. Banii urmează să fie alocaţi către acţionarii SIF Hoteluri, respectiv 2,3 lei/acţiune. SIF Banat-Crişana deţine 31,82 milioane de acţiuni ale societăţii hoteliere (echivalentul a 99% din capital), ceea ce înseamnă că va primi aproape 73,2 milioane de lei.

Conform cerereii de convocare a acţionarilor SIF Hoteluri întocmită de SIF Banat-Crişana, motivul economic al propunerii de reducere a capitalului social constă în necesitatea optimizării capitalului social, prin deblocarea capitalului în exces, raportat la nevoile reale şi activitatea societăţii, în condiţiile în care în ultimii ani SIF Hoteluri şi-a restrâns semnificativ activitatea prin înstrăinarea mai multor active.

"Având în vedere că: a) se manifestă o creştere generalizată a ratelor dobânzii în ultima perioadă, pe fondul inflaţiei agresive la nivel global; b) există o probabilitate crescută a menţinerii acestora la un nivel ridicat comparativ cu ultimul deceniu; c) creşterea constantă a principalelor categorii de costuri în cadrul sectorului hotelier (salarii, energie) pune o presiune suplimentară pe profitabilitatea sectorului; d) istoric, societatea nu a obţinut sinergii şi beneficii semnificative din deţinerea unui portofoliu eterogen de unităţi hoteliere (de două, trei şi patru stele).

Considerăm că atractivitatea unor potenţiale reinvestiţii ale surplusului de capital în cadrul aceluiaşi sector la nivelul societăţii este puţin probabilă, având în vedere randamentul adus de plasamente de capital cu un risc semnificativ mai redus, inclusiv în instrumente cu venit fix".

Pe de altă parte, de când vinde unităţi ale SIF Hoteluri, SIF Banat-Crişana şi-a crescut deţinerea în Grand Hotel Bucharest, societatea ce operează fostul hotel Intercontinental din Piaţa Universităţii. În vara anului trecut, SIF-ul a plătit aproape 40,8 milioane de lei pentru 16% din operatorul hotelul, pachetul fiind achiziţionat de la Societatea de Asigurare-Reasigurare Astra. Tranzacţia a fost derulată prin Piaţa Vânzărilor Speciale la Ordin, la preţul unitar de 0,3 lei, dublu faţă cel din piaţa "regular" din acel moment. În prezent, SIF Banat-Crişana deţine în mod direct 30% din companie.

În ultima perioadă, SIF Hoteluri, societate controlată de SIF Banat-Crişana, a vândut hotelul EuroHotel Baia Mare cu 2,1 milioane de euro, DoubleTree by Hilton din Oradea pentru suma de 11 milioane de euro şi hotelul Rusca din Hunedoara pentru 1,1 milioane de euro fără TVA. Ultima tranzacţie menţionată a stârnit nemulţumirea Asociaţiei Investitorilor la SIF-uri (AISIF). Cătălin Buzdea, membru AISIF a arătat într-un material publicat în ziarul BURSA că SIF-ul a vândut hotelul sub valoarea contabilă din urmă cu şase ani.

În esenţă, motivul invocat de SIF pentru vânzarea hotelurilor ţine de perspectivele slabe ale industriei, conform rapoartelor de la BVB.

Conducerile SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia - fond ce este administrat de SAI Muntenia Invest, societate controlată de SIF1 - sunt acuzate de investitori că utilizează banii SIF-urilor pentru cumpărarea şi folosirea prin interpuşi a acţiunilor proprii. După presiuni mediatice şi acţiuni în instanţă, o parte din pachetele de acţiuni astfel achiziţionate a fost transferată către SIF Oltenia, societate ce a fost preluată printr-o schemă relativ asemănătoare - SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia finanţau diferite fonduri care cumpărau acţiuni SIF5. Cu toate că exista o limită a deţinerii într-un SIF de 5%, SIF1 şi SIF4 împreună cu fondurile pe care le finanţau ajunseseră să aibă peste 30% din SIF Oltenia. Dar, Autoritatea de Supraveghere Financiară a susţinut într-una că nu există concertare, chipurile pentru că administratorii fondurilor sunt independenţi de cei care-i finanţează.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sa apara in presa cei care au conceput acele programe prin care 30% (cira poate fi diferita ) din activele statului au fost imaprtite celor 5 SIF : dintre cele mai bune si fiabile active . Iata ca avem ocazia sa vedem acum ca nu au facut nimic semnificativ sa le dezvolte ,sa dezvolte turismul local etc Si SIF 3 a vandut 9 locatii la malul marii ,in statiuni gata construite, cu infrastructura ,tot ,pe care le a lasat in paragina si le a vandut ieftin (adica ieftin in tranzactia oficiala ).Si stim toti ca romanii chiar ar fi mers la mare la preturi normale in toti cei 30 de ani trecuti ...daca cei care au primit gratis activele le ar fi intretinut treptat ,cu bani putini . Avand in vedere superinflatia actuala si incertitudinile privind evolutia razboiului din Ucraina ,reducerea consumului familiilor ...sigur ca e foarte profitabil sa vanda acum ceea ce au obtinut gratis ,si sa si returneze acesti bani in buzunarul propriu ,si cred ca si fara sa plateasca nici impozit ! Caragiale a scris piese excelente despre capitalismul timpuriu ,dar noi nu stiam sa le citim in nota care trebuie . Caragiale zicea : Brovo natiune !

    1. Imi pare rau d-ule ''Un liberal'', ati scris un mesaj acru si fara substanta. Ne-ai intors in urma cu 25- 30 de ani. INTREBAREA ...Mai conteaza?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb