Societatea de Investiţii Financiare "Moldova" a solicitat includerea pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor companiei "ArcelorMittal Tubular Products" Roman SA (simbol PTRO, pe secţiunea Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti), programată pentru data de 13 decembrie 2010, a unor puncte care vizează direct sau indirect planurile acţionarului majoritar al fabricii de ţevi de a majora capitalul social.
La finalul anului trecut, "ArcelorMittal Tubular Products" Roman SA a raportat o cifră de afaceri netă de 352.654.298 lei, în scădere cu 57% în comparaţie cu anul anterior. Veniturile totale ale companiei s-au ridicat la 365.897.398 lei, iar valoarea totală a cheltuielilor a atins nivelul de 568.975.281 lei, din diferenţa celor doi indicatori rezultând pierderi brute de 203.077.883 lei.
La 31 decembrie 2009, fabrica de ţevi din Roman avea datorii totale de 664.282.197 lei, din care 481.572.165 lei reprezentau datoriile ce trebuie plătite în termen de un an, iar diferenţa avea un termen de exigibilitate de peste un an. Ca atare, activul net al societăţii, determinat ca diferenţă dintre totalul activelor şi totalul datoriilor, a ajuns la un negativ de 180.360.141 lei, în timp ce valoarea capitalului social subscris la 31 decembrie 2009 era de doar 36.110.773 lei. Pentru a evita dizolvarea societăţii, în luna septembrie, acţionarii companiei romaşcane au aprobat în principiu majorarea capitalului social, cu suma de 397 milioane lei, prin aporturi în numerar, ca soluţie pentru reconstituirea activului net până la o valoare cel puţin egală cu valoarea capitalului social. Aprobarea efectivă a acestei majorări de capital, însă, va mai avea de aşteptat, până la analizarea propunerilor formulate de acţionarul SIF Moldova.
Astfel, SIF Moldova a solicitat introducerea pe ordinea de zi a AGEA din 13 decembrie a nu mai puţin de 4 puncte. Primul dintre acestea vizează prezentarea spre aprobare a planului de afaceri al societăţii, incluzând un BVC şi cash-flow prognozat pentru următorii trei ani, în două variante - cu şi fără majorarea capitalului social. În opinia SIF Moldova, orice majorare a capitalului social trebuie să se facă în condiţiile fundamentării, cuantificării în rezultate a efectelor sale pentru societate şi acţionari, cunoaşterii orizontului de timp în care acţionarii şi-ar recupera investiţia şi intenţiilor viitoare ale acţionarului majoritar cu privire la societate, respectiv în condiţiile prezentării de către administratori a unui plan viabil de rentabilizare a societăţii şi de stopare a pierderilor.
De asemenea, SIF Moldova a mai solicitat amânarea majorării capitalului social până la stabilirea legalităţii situaţiilor financiare aferente anului 2009, ţinând cont că există un litigiu având ca obiect anularea hotărârii prin care s-au aprobat aceste rezultate şi că nu a fost finalizat şi publicat raportul de audit suplimentar solicitat de SIF Moldova privind tranzacţiile intragrup. Un alt punct solicitat a fi introdus în discuţie vizează neprelungirea contractelor încheiate de către "ArcelorMittal Tubular Products" Roman SA cu persoane juridice din cadrul grupului "ArcelorMittal", bănuind că acestea presupun costuri de achiziţie peste preţul de piaţă şi de vânzare sub preţul de piaţă. În fine, ultima solicitare a SIF Moldova se referă la interdicţia încheierii de noi contracte cu persoane juridice din cadrul grupului "ArcelorMittal" care presupun costuri de achiziţie peste preţul de piaţă, respectiv preţuri de vânzare sub cele de piaţă.
În condiţiile în care aceste subiecte vor figura pe ordinea de zi a AGEA din 13 decembrie, este greu de crezut că viziunea SIF Moldova asupra situaţiei "ArcelorMittal Tubular Products" Roman SA va fi îmbrăţişată şi de acţionarul majoritar al societăţii, astfel încât este de presupus că războiul pe aceste teme între cele două părţi va continua în instanţă. De altfel, la data de 12 octombrie, Societatea de Investiţii Financiare "Moldova" SA a chemat în judecată producătorul de ţevi, urmărind anularea hotărârilor adoptate în Adunarea Generală a Acţionarilor din data de 27 aprilie 2010. Printre altele, respectivele hotărâri vizau aprobarea situaţiilor financiare ale "ArcelorMittal Tubular Products" Roman SA la finalul anului trecut, a bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs, descărcarea de gestiune pentru anul financiar 2009 a administratorilor societăţii, precum şi ratificarea mandatului auditorului financiar, în vederea certificării virării capitalului de lucru, precum şi a investiţiilor efectuate în societate în conformitate cu contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni încheiat între "ArcelorMittal Holdings" BV şi AVAS.
SC "ArcelorMittal Tubular Products" Roman SA este principalul producător naţional de ţevi din oţel fără sudură, unitatea fiind înfiinţată în 1951, sub numele de Noul Combinat Siderurgic, iar construcţia primului laminor de ţevi s-a finalizat în 1957, an în care a intrat în funcţiune actuala societate. După câteva schimbări ale denumirii, în 1991 fabrica din Roman s-a organizat ca societate comercială pe acţiuni, cu numele Petrotub. Pe 28 octombrie 2003, între APAPS şi LNM Holdings NV a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare pentru un pachet de 69,768% din acţiunile SC Petrotub SA Roman.
Conform ultimei raportări disponibile, "ArcelorMittal Tubular Products Holding" B.V. deţine 69,76% din capitalul social al fabricii de ţevi din Roman, SIF Moldova are o cotă de participare de 14,08%, iar diferenţa se află în posesia altor acţionari.