SIF Oltenia a cerut suspendarea finanţării mall-ului "Veranda", prin "Nord"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 septembrie 2014

SIF Oltenia a cerut suspendarea finanţării mall-ului "Veranda", prin "Nord"

SIF 5 aminteşte că "Nord" a aportat un teren la capitalul "Floreasca Development" de 500.000 de dolari, care a fost vândut de cinci ori mai scump, în termen de o lună

SIF5 Oltenia a mai făcut un demers ca să se asigure că mall-ul "Veranda", dezvoltat de omul de afaceri Florin Pogonaru, pe terenul "Prodplast Imobiliare", nu va fi finanţat prin "Nord" SA.

După ce a cerut, în instanţă, anularea deciziilor AGA de la "Nord" SA, din 18 august, SIF5 a solicitat o ordonanţă preşedinţială de suspendare a hotărârilor respective, până la pronunţarea pe fond, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), vineri.

Adunarea Generală a Acţionarilor "Nord" SA a aprobat, pe 18 august, o majorare de capital de 11 milioane de lei şi vânzări de active financiare de până la 6 milioane de lei ca să finanţeze majorarea de capital la "Prodplast Imobiliare", prin care dezvoltatorul imobiliar doreşte să construiască centrul comercial "Veranda".

Societatea "Nord" SA, controlată indirect de omul de afaceri Florin Pogonaru, în proporţie de 68,55%, va participa la majorarea capitalului social al dezvoltatorului imobiliar şi/sau la finanţarea proiectul Veranda prin orice mijloace legale, cu o sumă de până la 17 milioane de lei, conform deciziei Adunării Generale.

SIF Oltenia susţine că "Nord" SA nu a respectat prevederile legale de publicare a convocatorului Adunării Generale, după ce acţionarul "Victoria Art &Business Center", controlat de Georgiana Pogonaru, a cerut completarea ordinii de zi. În plus, SIF5 a susţinut în cererea către instanţă că deciziile AGA au fost luate cu abuz de majoritate.

Conducerea "Prodplast Imobiliare" (PPLI) a aprobat, pe 26 august, ca societatea să înfiinţeze un SRL, prin aportarea imobilului din Str. Ziduri Moşi nr 23, Bucureşti - sediul social al "Prodplast Imobiliare" - la valoarea stabilită de către un expert independent, pentru dezvoltarea centrului comercial "Veranda".

Acţionarii PPLI împuterniciseră Consiliul de Administraţie să ia această decizie, în Adunarea Generală din 13 august, care a fost contestată ulterior, în instanţă, de către SIF Oltenia, care are 31% din PPLI.

Tudor Ciurezu, preşedintele SIF5, a acuzat familia Pogonaru, care controlează pachetul majoritar la PPLI, că recurge la o divizare mascată a "Prodplast Imobiliare", în detrimentul celorlalţi acţionari.

În cererea de anulare a AGA "Nord", SIF Oltenia aminteşte că societatea a fost, în mod constant, victima unor operaţiuni similare ruinătoare impuse de acţionarul majoritar, care a externalizat întregul patrimoniu imobiliar către entităţi special înfiinţate, fără să primească în schimb nici un fel de beneficiu.

SIF5 aminteşte că, în anul 2004, societatea "Nord" a cumpărat un teren în suprafaţă de 40.190 mp la preţul de 505.090 dolari +TVA, pe care ulterior, în 25.08.2005, l-a aportat către o societate special înfiinţată - "Floreasca Development". La mai puţin de o lună de zile de la primire, terenul a fost vândut pentru 9,5 milioane de lei, de peste 5,4 ori preţul la care fusese primit, potrivit cererii SIF5 înaintate instanţei, adăugând că, după vânzare, Nord a înlocuit aportul imobiliar valorificat de Floreasca Development, cu aport în numerar.

"Este neclar de ce s-a mai realizat acest virament din moment ce Floreasca Development a încasat preţul rezultat din vânzarea respectivului activ", se arată în solicitarea citată.

Iniţial, "Nord" a deţinut 99,8% din "Floreasca Development", în schimbul terenului aportat. În decembrie 2005, "Nord" a cedat către Central European Financial Services (CEFS , controlată de Florin Pogonaru), 44,99% din acţiunile "Floreasca Development".

După acuzele lui Tudor Ciurezu, potrivit căruia familia Pogonaru ar încerca o divizare mascată a "Prodplast Imobiliare", conducerea PPLI a transmis, printr-un raport, că înfiinţarea unui SRL pentru dezvoltarea mall-ului "Veranda" este justificată de separarea riscurilor aferente proiectului. "Un astfel de proiect implică şi riscuri, tocmai de aceea, pentru protecţia acţionarilor PPLI, dar şi la cererea finanţatorilor (bănci) şi a potenţialilor cumpărători ai proiectului, s-a decis separarea activităţilor firmei PPLI de cele de dezvoltare a proiectului", se arată în raportul PPLI, care adaugă: "De altfel, o astfel de delimitare a riscului de proiect este uzuală în situaţii similare şi este considerată o bună practică în domeniul dezvoltării de proiecte imobiliare".

Potrivit conducerii PPLI, desprinderea imobilului de societate asigură faptul că riscurile asumate de părţile implicate se referă exclusiv la centrul comercial Veranda şi nu la Fortul Tunari sau alte investiţii sau active ale PPLI.

Tudor Ciurezu şi Florin Pogonaru au intrat în contradicţie, la începutul acestui an, cu privire la pachetul de 6% din BCR deţinut de SIF Oltenia.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Ciurezu asa a facut in toate societatile unde a fost in CA. Are stilul de a se bate cu pumnul in piept ca vezi doamne este cinstit! La cat a furat pana acum numai cinstit nu poate fi, dar atat timp cat organele in drept nu se sesizeaza!

    1. pogonare, ce oameni de afaceri reprezinti?cred ca chelu, vantu si stoica sunt consilierii tai!du-te dupa ei, mizerule!cum ai vrut sa faci opp la ppl prin 2009?caracter infect

      pogo reprezinta toata gashka fritzilor care a jefuit pana la temelii BCR ul. BNR ul tace...

    Pogonaru este un caracter josnic, hot pina in maduva oaselor. Mai nou umbla sa-si plaseze si pe jigodia de fiu-su in Consilii de administratie.

    1. Muscatura sarpelui cu ochelari este mortala

    Mai,Arici Pogonici

    Vino aici 

    Sa ne explici 

    Cum ai indraznit 

    De ai pagubit 

    Actionarii de la Nord 

    Fara teama de norod 

    Secu ristule nerod 

    Pentru fabrica Prodplast , relocarea a inseamnat pe termen scurt o diminuare drastica a cifrei de afaceri si o reducere la jumatate a locurilor de munca.Asa zisul complex Veranda e o poveste neclara , proiectata in viitorul indepartat si ,din aceste motive, greu de verificat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb