SIF Transilvania deschide noi procese contra ASF

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 februarie 2018

SIF Transilvania deschide noi procese contra ASF

Mihai Fercală cere Autorităţii daune morale şi materiale, după bâlbele ASF din octombrie 2016 privind avizarea sa la conducerea SIF3

SIF3 Transilvania a deschis noi procese contra Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), iar Mihai Fercală, preşedintele executiv al SIF3, a anunţat că va da în judecată instituţia, solicitând daune morale şi materiale, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Mişcările vin în urma sancţiunilor impuse de Autoritate în august 2017 la SIF3 şi a bâlbelor din octombrie 2016 privind avizarea conducerii SIF3.

"Domnul Mihai Fercală va învesti instanţa competentă pentru obligarea ASF la plata de daune morale şi materiale pricinuite de emiterea Deciziei ASF nr. 1995/12.10.2016", se arată în raportul citat.

Prin decizia nr. 1995 din 12 octombrie 2016, ASF a respins solicitarea societăţii de aprobare a numirii lui Mihai Fercală în cadrul Directoratului societăţii.

La data respectivă, respingerea lui Mihai Fercală a fost motivată de ASF prin faptul că acesta nu a făcut dovada cunoaşterii în profunzime a activităţii desfăşurate la nivelul SIF Transilvania, astfel încât să poată prezenta o strategie care să corespundă cu profilul de risc al societăţii.

ASF a mai adus drept argumente pentru respingerea lui Fercală faptul că acesta nu a făcut dovada deţinerii unor cunoştinţe specifice funcţiei vizate şi a fost sancţionat de ASF de trei ori în decurs de doi ani.

Motivele invocate de ASF au stârnit râs în piaţă, căci Fercală activează în cadrul SIF3 de la înfiinţarea societăţii.

În februarie 2017, ASF a revenit asupra deciziei şi a aprobat numirea lui Mihai Fercală în cadrul Directoratului "SIF Transilvania" (SIF3), după ce a admis plângerea societăţii cu privire la decizia luată de Autoritate la începutul lunii octombrie 2016.

SIF Transilvania a mai informat, ieri, că a înregistrat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti două cereri de anulare a Deciziilor ASF nr. 1137, 1138, 1139, 1142, 1143, 1145, 1146, 1148, 1150, 1151, 1152, 1154 şi nr. 1156 din data de 16.08.2017 şi a Deciziilor ASF nr. 103 şi nr. 104 din data de 19.01.2018.

În ianuarie, Autoritatea a respins plângerile formulate de societate împotriva deciziilor din august 2017, prin care ASF a atenţionat SIF3 Transilvania cu privire la lista persoanelor cu acces la informaţiile privilegiate, a cerut amendarea unor membri ai Consiliului de Supraveghere, precum şi a unor angajaţi care nu au colaborat în cadrul unui control.

Atunci, ASF a instituit în sarcina SIF Transilvania un plan de măsuri de remediere şi sancţionarea cu 10.000 lei a unei părţi a membrilor Consiliului de Supraveghere, respectiv Szabo Ştefan, Carapiti Dumitru, Lutac Gheorghe şi Mihalcea Petru, sancţionarea cu aceeaşi sumă a lui Mihai Fercală, sancţionarea cu 11.000 lei a lui Iulian Stan, vicepreşedinte executiv/director general adjunct, sancţionarea cu 5.000 lei a şase salariaţi funcţionari şi conducători ai unor structuri funcţionale ale societăţii şi cu 2.000 lei a lui Marius-Adrian Moldovan, fost vicepreşedinte executiv/director general adjunct.

ASF a sancţionat membrii Consiliului de Supraveghere pentru că nu au acceptat concluziile Deciziei ASF nr. 1995/12.10.2016 şi au acordat, în aceste condiţii, un nou mandat de membru al directoratului SIF Transilvania lui Mihai Fercală şi i-au permis acestuia să participe la două şedinţe ale Consiliului de Supraveghere.

Atunci, SIF3 a transmis: "Reamintim că ASF, prin Decizia nr. 208/10.02.2017, a revocat Decizia nr. 1995/2016 şi l-a avizat pe Mihai Fercală în calitate de membru al directoratului SIF Transilvania prin Avizul nr. 51/23.02.2017 (Rapoartele curente nr. 1106/13.02.2017; nr. 1452/23.02.2017 şi nr. 2656/ 07.04.2017), iar efectul juridic al Deciziei nr. 208/2017 este acela că Decizia nr. 1995/2016 este desfiinţată de la data adoptării acesteia. Mihai Fercală a fost sancţionat pentru pretinsa exercitare de atribuţii specifice calităţii de membru al directoratului în perioada supusă controlului. Iulian Stan a fost sancţionat motivat de faptul că a exercitat calitatea de înlocuitor al preşedintelui director general fără a fi desemnat în acest sens şi notificat la ASF în cadrul mandatului început în data de 20 aprilie 2016, pentru pretinsa necolaborare cu echipa de control în ceea ce priveşte primirea de sarcini de serviciu sau furnizarea de informaţii de natură profesională lui Mihai Fercală, precum şi pentru că nu a făcut dovada transmiterii la ASF a înregistrării componenţei Directoratului avizat prin Avizul ASF nr. 264/12.10.2016 în termen de 90 de zile de la data emiterii actului. Pentru acest ultim motiv a fost sancţionat şi Marius Adrian Moldovan".

Astfel, ASF a invocat, la controlul din august 2017, decizia din octombrie 2016, pe care, tot ea, o revocase în februarie 2017.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Sif3 a decazut in asa hal incat este depasit ca randament si de Prospectiuni (PRSN) care tocmai a iesit din insolventa. Domnule Fercala ocupativa de conducerea Sif-ului, pana acum a avut dreptate ASF-ul inca nu ati dovedit ca meritati pozitia de conducere.

    1. ''inca'' nu a dovedit... Doar ca tot incearca de peste 20 de ani :)

      ASF isi merita soarta. Daca isi faceau datoria legala, individul era OUT de mult. 

      Ar trebui să vă gândiți, că pe orice altă piață cu legislație și reguli clare, Tov. Fercală nu avea ce să caute în vreo funcție pe acea piață, darămite fix Directorul vreunui fond de investiții. SIF3 pe lângă faptul că este cel mai neperformant fond (vezi graficele 2016 și în special 2017) este ceea ce este doar acestui management așa zis privat, care habar nu are ce înseamnă piață de capital. Pot să vă spun de pe acum că nu vom primi Marele statut de Piață Emergentă, deoarece mai avem o barieră, care ar trebui să se refere la cum scăpăm de alde tataie Fercală, Mircea Ursache...lista e cam lungă.

    Dle Fercala, sau mai bine spus Tovarase Fercala, deoarece v-ati definitivat cariera, cunostintele si tiparele cognitive in perioada comunista, si de atunci nu v-ati mai revenit, ati ramas acelasi om politic fara substanta si caracter, va prezint in continuare argumente serioase pentru care ar trebui sa va retrageti din conducerea SIF3 impreuna cu echipa Dvs de lachei pe care ati format-o acolo.

    1. Aveti mai multe sanctiuni pentru contraventii in piata de capital decat putem numara. Ultima intra in categoria infractiunilor! Da, exact, este vorba despre fapta de conducere a unei entitati autorizate si supravegheate de ASF, fara aviz! Si o zice ASF, in mod irevocabil! 

    2. Ati devalizat filialele SIF3, impreuna cu complicii Dvs. 

    3. Mintiti in legatura cu performanta, mintiti in legatura cu realizarile Dvs. SIF3 a ajuns in ultimii ani, sub magistrala DVS conducere, din cel mai mare SIF dupa active in cel mai mic si mai neperformant. Vorbeste evolutia pretului actiunii, si ca sa va scutesc de preocupari intelectuale uitati-va doar la anul 2017. 

    4. Ati construit la SIF3 si filialele acestuia o caracatita, ale carei tentacule se rasfrang pana in Consiliul ASF, sa nu mai vorbim de PSD. 

    5. Nu promovati profesionalismul, ci slugarnicia! Uitati-va in jurul Dvs. 

    6. Conduceti prin frica si santaj, nu prin leadership! 

    7. Adunarile Generale le ''rezolvati'' din Softul de numarare al voturilor, nu din ''votul efectiv al actionarilor'' 

    8. Va folositi de Fratila Ctin, si ati pacalit ani in sir actionarii sa va voteze, deoarece pareati prin contrast cu Fratila, o varianta mai ''decenta''. Asta este dovada a faptului ca sunteti malefic si machiavelic. Un ''animal politic'' desavrsit cu ADN de FSN. 

    9. Nu aveti nicio legatura cu abilitatile manageriale necesare unui conducator de Fond de Investitii, daramite pentru un AFIA. 

    10. Sunteti captiv al propriilor Dvs politici si fapte, unele dintre ele cu ''iz'' foarte penal, si pentru asta sunteti obligat sa ramaneti in SIF3, ca sa le acoperiti, sa le stergeti urmele. 

    11. Aveti in vedere ca cifrele nu mint, raportarile financiare si ANC, spun povestea adevarata! Societatile care le transferati in vehiculul de neperformante de care mentionati, ca sa le ascundeti urma, sunt cele conduse magistral de Dvs? 

    12. Daca ati fi un om onorabil, integru, cinstit si sincer, ati pleca! Dar nu sunteti!

    13. Daca la SIF3, considerati ca ati implementat un model de guvernanta corporativa, sunteti lamentabil, mincinos, sau habar nu aveti despre ce vorbiti! Si in acest caz ar trebui sa plecati! 

    1. Cu ,,argumentatia " de mai sus ai mai aparut in Bursa, noutati ai?

      Eventualele probe depune-le la DNA, altfel

      bati saua sa priceapa iapa/calul ! 

      Daca esti unul din lacheii vizati, ma scuzi..

      Da' si cand o sa va luam de guler pe toti "investitorii" astia ce si-au varsat excrementele batjocurii, nesimtirii si a totalei lipse de profesionalism ! Daca nu esti din Brasov sa vii dumneata sa vezi cum arata PARAGINA unitatilor de turism aflate in portofoliul ipochimenului fercala, de la hotelul Capitol la restaurantul Panoramic si complexul Cetate samd ! De restul jecmanelilor stiu mai bine altii...

    " Domnul Mihai Fecala va investi instanta competenta pentru obligarea ASF la plata de daune morale si materiale ..."Uauuuu.....Ce barbat hotarat !!!!.....Io sunt sigur ca instanta ii va da dreptate dlui . dr . Fercala ...Ce daca a respins deja cererea de suspendare a executarii deciziilor de sanctionare respective ...( asta scrie in Raportul Curent 634/23.01.2018 , semnat de dl. dr. Fercala ... )

    " Motivele invocate de ASF au starnit ras in piata , ..."Sigur ?In mod cert , unii au ras cand a aparut Decizia ASF 208/ 10.02.2017 ...Chestie de gust , poate ...Sau nu ...

    1. Cred ca si mai multi au ras cand ASF, ntimidata fiind de amenintarile mai directe sau mai voalate a recocat decizia respectiva!

      Pina la urma, actionarii care l-au votat isi merita soarta In loc sa se ocupe de oportunitati de afaceri, Fercala e ocupatr cu procesele ! Coruptia nu exista si la societatile private? Cred ca ar fi interesant de vazut cum s-a mentinut in functie acest personaj supercalificat> 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb