SIF Transilvania sprijină fuziunea BVB cu Sibex

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 septembrie 2015

SIF Transilvania sprijină fuziunea BVB cu Sibex

(Interviu cu domnul Mihai Fercală, preşedinte executiv SIF Transilvania)

"Sperăm să remunerăm acţionarii cu dividende consistente în 2016"

Reporter: Cum apreciaţi, din punct de vedere al SIF Transilvania, apariţia Legii nr. 74/2015 privind administratorii de fonduri de investiţii alternative (FIA) şi a regulamentului de aplicare a legii?

Mihai Fercală: Este clar că Autoritatea de Supraveghere Financiară este preocupată în mod constant de modernizarea cadrului legislativ de funcţionare a pieţei de capital. Atât Legea, cât şi Regulamentul său de aplicare se înscriu în acest demers. Credem că punerea în aplicare a orientărilor şi recomandărilor elaborate de către Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) la nivelul pieţei de capital româneşti trebuie să ţină seama de specificul şi condiţiile de formare a societăţilor de investiţii financiare din România.

Apreciem că procesul de consultare a pieţei privind forma finală a legii şi a regulamentului de aplicare a fost susceptibil de îmbunătăţiri. Structura atipică a acţionariatului SIF-urilor ar fi impus o formă de consultare prealabilă a voinţei acţionarilor acestor importanţi actori ai pieţei; includerea sine die a SIF-urilor în categoria fondurilor de investiţii alternative fără ca acţionarii SIF-urilor să se poată pronunţa asupra acestui aspect ridică întrebări legitime privind modul cum acţionarii unei societăţi se pot pronunţa asupra administrării societăţii în care au investit.

În altă ordine de idei, precizarea clară din lege că aceasta nu se aplică holdingurilor (art. 1 alin. 5 pct. a din lege) în condiţiile în care definiţia holdingului conform legii (art. 3 pct. 27 din lege) indică asemănări frapante între SIF-uri şi holding ("holding = o societate care deţine participaţii la una sau mai multe alte societăţi şi al cărei obiectiv comercial este de a aplica una sau mai multe strategii de afaceri prin intermediul filialelor sale, al societăţilor sale asociate sau al participaţiilor sale pentru a contribui la valoarea lor pe termen lung"), iar legislaţia holdingurilor în România este departe de a fi clarificată, aduce în discuţie oportunitatea privind aplicarea legii privind AFIA anterior legiferării holdingurilor în România.

Până la lămurirea acestor aspecte - care sunt de resortul celor cu atribuţii de armonizare eficientă a legislaţiei româneşti cu legislaţia europeană, SIF Transilvania pregăteşte documentaţia necesară a fi depusă la ASF în conformitate cu Legea nr. 74/2015 şi a regulamentului de aplicare.

Reporter: Este binecunoscută poziţia dumneavoastră privind stabilirea pe cale administrativă a limitei de deţinere a acţiunilor societăţilor de investiţii financiare. Ce ne puteţi spune în prezent despre aceasta?

Mihai Fercală: Rămân în continuare la părerea că este de competenţa şi responsabilitatea acţionarilor să-şi stabilească, prin actul constitutiv, limitele de deţinere a acţiunilor. Orice intervenţie exterioară a acţionarilor (cum ar fi, de exemplu, eliminarea pe cale administrativă a limitei de deţinere a acţiunilor SIF-urilor - mult vehiculată în ultima perioadă) nu face decât să minimizeze importanţa acţionarilor în deciziile care privesc propriile investiţii. Orice prevedere în acest sens ar trunchia dreptul de dispoziţie al acţionarilor şi ar ignora structura şi modul de constituire a acţionariatului SIF-urilor (succesoarele Fondurilor Proprietăţii Private).

Reporter: Cum comentaţi posibilitatea conferită de Autoritate ca SIF-urile să poată achiziţiona acţiuni la alte SIF-uri? S-au creat pe această cale noi oportunităţi investiţionale pentru SIF-uri?

Mihai Fercală: Pentru orice investitor este o oportunitate să achiziţioneze acţiuni la SIF-uri. Indiferent ce teorii şi comentarii se lansează în piaţă, acţiunile SIF-urilor sunt vânate de investitorii care s-au convins în timp că investiţia în acţiuni SIF le conferă una dintre cele mai bune remunerări ale capitalului investit. Altfel spus, pachetele de acţiuni SIF sunt participaţii valoroase în orice portofoliu, chiar al SIF-urilor. Ce rămâne de văzut este care va fi impactul deţinerilor încrucişate între SIF-uri în luarea deciziilor în şedinţele A.G.A. Un simplu exemplu: cine ia decizia în şedinţa AGA a unui SIF în care celelalte patru SIF-uri deţin câte 5%, iar cvorumul de prezenţă este, să zicem 40%? Care mai este rolul decizional al milioanelor de acţionari persoane fizice? Ce s-ar întâmpla cu deciziile în şedinţele A.G.A. în cazul în care s-ar elimina limitele de deţinere a acţiunilor SIF?

Sunt întrebări asupra cărora suntem convinşi că autoritatea în domeniu are o bună reprezentare, mai ales în ceea ce priveşte poziţionarea viitoare a SIF-urilor în ansamblul pieţei de capital şi al asigurării măsurilor de protecţie a acţionarilor minoritari.

Reporter: Aveţi o serie de litigii cu ASF, aţi fost sancţionaţi pentru pretinse nerespectări ale legislaţiei pieţei de capital. Nu credeţi că dialogul instituţional cu autoritatea de supraveghere are de suferit?

Mihai Fercală: Aceasta-i doar percepţia de suprafaţă a fenomenului şi, din păcate, unii extrapolează litigii punctuale şi nu văd partea consistentă a lucrurilor. SIF Transilvania este formator şi promotor al prevederilor legislative privind piaţa de capital. Încă din anul 1996, când fondurile proprietăţii private s-au transformat în societăţi de investiţii financiare, am avut un rol important în procesul de definire a legislaţiei pieţei de capital. Aplicarea şi validarea în practică a prevederilor Legii nr. 31/1990 a societăţilor şi a Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital s-a făcut în bună parte prin societăţile de investiţii financiare care au gestionat mii de participaţii în cadrul portofoliilor. Niciodată dialogul instituţional cu autoritatea de supraveghere n-a fost influenţat de unele poziţii punctuale divergente privind sensul şi aplicarea unor acte individuale ale autorităţii. Mai mult, apreciem că după soluţionarea litigiilor toate părţile sunt mai câştigate: fiecare va şti clar care este calea legală de urmat, efectul formator va fi resimţit pozitiv de actorii pieţei şi vom continua colaborarea constructivă cu ASF, cu sau fără divergenţe.

Reporter: Nu de mult, reprezentanţi ai SIF Transilvania au declarat că intenţionaţi să dezvoltaţi un parteneriat pe termen lung cu Bursa de Valori din Bucureşti. Este mai importantă pentru SIF Transilvania Bursa de Valori din Bucureşti decât Bursa din Sibiu?

Mihai Fercală: SIF Transilvania are deţineri importante la ambele Burse şi la ambii Depozitari Centrali şi are interes să contribuie la buna funcţionare a ambelor pieţe.

Parteneriatul pe termen lung vizează ambele burse şi include atât promovarea principiilor de guvernanţă corporativă, cât şi eficientizarea ce se va realiza prin fuziunea, la un moment dat, a celor două burse. SIF Transilvania poate împărtăşi Bursei de Valori din Bucureşti elemente concrete de aplicare a conducerii dualiste şi sprijină procesul de unificare a pieţei de capital din România prin fuziunea celor două burse.

Reporter: În contextul actual al pieţei de capital, care sunt strategiile SIF Transilvania?

Mihai Fercală: SIF Transilvania s-a adaptat mereu situaţiilor concrete din economie şi la evoluţia pieţei de capital, stabilindu-şi noi strategii pe perioada 2014-2017.

În primul rând, dorim să restructurăm radical portofoliul participaţiilor noastre şi să eficientizăm activitatea din societăţile comerciale în care deţinem majoritatea. Sunt în curs o serie de operaţiuni de fuziune în cadrul portofoliului din turism pentru a eficientiza managementul acestor companii.

De asemenea, luna viitoare va fi pus în funcţiune un nou activ din domeniul turismului balnear la Băile Felix, care va creşte cifra de afaceri şi rentabilitatea S.C. Turism Felix S.A. de lângă Oradea.

Nu în ultimul rând, aş vrea să menţionez crearea unui vehicul investiţional care să preia în urmărire şi administrare participaţiile SIF Transilvania S.A. în companii în reorganizare judiciară sau aflate în procedura falimentului.

Reporter: Cum vedeţi o remunerare corectă a acţionarilor SIF Transilvania SA?

Mihai Fercală: Remunerarea eficientă a acţionarilor SIF Transilvania a fost atributul major al managementului SIF Transilvania şi va rămâne scopul prioritar şi pe viitor.

Conform previziunilor noastre, vom realiza B.V.C-ul şi implicit profitul. Sperăm să remunerăm acţionarii cu dividende consistente în 2016. De asemenea, analizăm oportunitatea unor răscumpărări de acţiuni, atât pentru creşterea preţurilor de tranzacţionare, cât şi pentru remunerarea suplimentară a acţionarilor, deşi operaţiunile de răscumpărare de acţiuni sunt percepute ca avantajoase, în special de către investitorii instituţionali şi mai puţin de către persoanele fizice ca investitori în SIF-uri.

Reporter: Recent au avut loc modificări în structura Directoratului SIF Transilvania S.A. Cum explicaţi acţionarilor aceste schimbări?

Mihai Fercală: Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania urmăreşte îndeaproape evoluţia SIF Transilvania şi a portofoliului său. Având în vedere o serie de nereguli petrecute în unele companii din portofoliu, portofoliu aflat sub coordonarea directă a unui vicepreşedinte, Consiliul a decis revocarea acelui vicepreşedinte, care nu a coordonat eficient acele companii. De asemenea, s-a solicitat consiliilor de administraţie din acele companii să întreprindă toate măsurile legale şi să restabilească legalitatea şi eficienţa operaţiunilor în acele companii.

Consiliul de Supraveghere a făcut o nouă numire, urmând ca noul vicepreşedinte să-şi intre în atribuţii imediat ce ASF va aviza această nominalizare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Mai bine inchideti flasneta de ziar decat sa va faceti de ras ca sunteti singurii spagari care va prostituati in aemenea hal

    " Care mai este rolul decizional al milioanelor de acţionari persoane fizice?" Raspuns : dupa atatia ani am inteles cu totii care este rolul decizional al micilor investitori !

    Asteptam cu interes ziua cand veti pleca de la conducerea SIF3 domnule Fercala,noi,actionarii ne-am saturat de jaful din aceasta Institutie Financiara. Reusiti cu brio sa eliminati din echipa profesionistii si ramaneti cu infractorii,de fapt nu ma mir,sunteti de aceeasi teapa.....Rusine !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb