SIF-urile câştigă încă 3,8% în ultima săptămână bursieră, pe o piaţă îngheţată de prudenţă

F.A.
Piaţa de Capital / 20 septembrie 2009

Evoluţia oscilantă a pieţelor externe a temperat optimismul investitorilor la Bursa de Valori Bucureşti în ultima săptămână, reducând puternic rulajul pieţei şi variaţiile de pe principalii indici, însă acţiunile SIF şi-au continuat avansul, pe fondul speculaţiilor legate pe pragul de deţinere.

"Piaţa a intrat într-o zonă de consolidare, investitorii manifestând prudenţa la cumpărare, euforia din ultimele şase luni transformându-se într-un optimism mai moderat. Schimbarea de percepţie pentru investiţia la bursă are două motive principale: evoluţia pieţelor externe şi performanţele financiare ale companiiilor, pe plan intern", apreciază Andreea Gheorghe, analist al casei de brokeraj Intercapital Invest.

Lichiditatea pieţei de acţiuni a scăzut cu 39% în perioada 14 - 18 septembrie, până la 131,05 milioane lei (30,7 milioane euro), de la 215,54 milioane lei (50,65 milioane euro) în săptămâna precedentă.

Bursa a fost, totuşi, animată în ultima săptămână de tranzacţii cu titluri de stat, care au generat o lichiditate record pentru piaţa obligaţiunilor, de 49,3 milioane lei. Cel mai consistent pachet cu titluri de stat, seria B1403A, a fost vândut în şedinţa de joi, pentru suma de 25,23 milioane lei (5,9 milioane euro), fiind cea mai mare tranzacţie cu titluri de stat de la listarea acestora la Bursă.

Cele 2.300 de titluri de stat transferate joi au fost vândute la un preţ egal cu 103,6838% din valoarea principalului, în scădere cu 0,01% faţă de ultimul preţ la care au fost tranzacţionate anterior.

Emisiunea de tip benchmark, în valoare de 152,19 milioane lei, din care fac parte titlurile tranzacţionate joi, a fost plasată de Ministerul Finanţelor la începutul lui ianuarie, lună în care a şi fost listată la Bursă.

Astfel, lichiditatea totală a Bursei de Valori Bucureşti a însumat peste 180,35 milioane lei în ultima săptămână.

Totodată, capitalizarea pieţei reglementate a BVB a continuat să urce, cu 1,34% în ultima săptămână, la 77,51 miliarde lei (18,2 miliarde euro), de la 77,51 miliarde lei (18,2 miliarde euro) la finalul săptămânii anterioare.

"În condiţiile continuării acestei stări de incertitudine pe pieţele externe, săptămâna următoare ne putem aştepta la evoluţii în lateral ale indicilor. Săptămâna următoare există şi posibilitatea unei decorelări în cazul celor cinci SIF-uri, determinată de speculaţiile cu privire la modificarea pragului de deţinere de 1%", se arată în raportul săptămânal al Intercapital.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a scăzut cu 0,76% în ultima săptămână, ajungând la 4.343,39 puncte, în vreme ce indicele compozit al pieţei, BET-C, care reflectă evoluţia acţiunilor listate la primele două categorii ale Bursei cu excepţia SIF-urilor, a terminat pe plus, cu un avans de 0,39%, până la 2.568,47 puncte.

Pe de altă parte, BET-FI, care arată evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a încheiat şedinţa de vineri la nivelul de 24.867,60 puncte, înregistrând la nivel săptămânal cea mai mare creştere dintre indici, de 3,84%, după ce urcase cu 11,8% în săptămâna precedentă.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflectă evoluţia a 15 dintre cele mai tranzacţionate companii de la BVB, a urcat cu doar 0,10%, până la 9.218,54 puncte.

O evoluţie ascendentă a înregistrat şi indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, cu un avans de 1,11%, la 440,07 puncte, în vreme ce indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursă, a scăzut cu 0,62%, până la nivelul de 565,89 puncte.

O nouă amânare pe pragul de deţinere la SIF-uri taie elanul cumpărătorilor.

SIF-urile au înregistrat creşteri semnificative în prima parte a săptămânii, în aşteptarea avizului pe care Senatul trebuia să-l dea iniţiativei legislative privitoare la eliminarea pragului de deţinere de 1%, însă amânarea discuţiilor pentru săptămâna viitoare a tăiat elanul cumpărătorilor, iar cotaţiile SIF-urilor au suferit ulterior corecţii. În ciuda amânării, SIF-urile au încheiat totuşi pe verde săptămâna.

Comisia Juridică din Senat a amânat miercuri avizarea iniţiativei legislative ce prevede eliminarea pragului de deţinere de 1% la SIF-uri, invocând lipsa unui punct de vedere al guvernului, după ce iniţiativa a fost amânată şi marţi, din lipsă de cvorum, şi va fi rediscutată săptămâna viitoare.

Tranzacţiile cu acţiuni SIF au generat împreună o lichiditate de 68,9 milioane lei, în săptămâna încheiată, reprezentând 52,5% din rulajul total al pieţei de acţiuni.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai căutate din piaţă, cu schimburi totale de 28,5 milioane lei, iar cotaţia lor a urcat cu 3,31%, la 1,25 lei/acţiune, în vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au câştigat 4,59%, la 1,14 lei, pe un rulaj de 15,74 milioane lei.

De asemenea, acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au înregistrat o apreciere cu 2,78%, la 0,74 lei/acţiune, iar schimburile au totalizat în ultima săptămână 12,24 milioane lei.

Acţiunile SIF Muntenia (SIF 4) s-au scumpit cu 2,72%, ultimul preţ fiind de 0,755 lei, iar rulajul săptămânal s-a cifrat la 6,48 milioane lei.

Cea mai bună evoluţie a fost înregistrată de acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), cu un avans de 6,14%, la 1,21 lei, în urma unor tranzacţii de 5,89 milioane lei.

Variaţii uşoare pe segmentul bancar, corelate cu situaţia din pieţele externe

Titlurile bancare au atras schimburi de 21,3 milioane lei în ultima săptămână, adică 16% din valoarea tranzacţiilor cu acţiuni la BVB.

"Cu un singur emitent al cărui curs a scăzut în această săptămână, sectorul bancar a evoluat în cele cinci şedinţe de tranzacţionare sub influenţa pieţelor externe, corelându-şi evoluţia cu cea a marilor instituţii bancare listate pe bursele străine", se arată în analiza săptămânală a casei de brokeraj Prime Transaction.

Acţiunile BRD SocGen (BRD) au înregistrat cea mai mare lichiditate din sectorul bancar, de 8,1 milioane lei, şi s-au ieftinit cu 1,56%, până la cotaţia de 12,60 lei.

În schimb, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au încheiat săptămâna în creştere cu 0,64%, ultimul preţ din şedinţa de vinerii fiind de 1,58 lei, iar tranzacţiile săptămânale au însumat 7,05 milioane lei.

O tendinţă similară s-a remarcat şi pe singurul emitent internaţional de la BVB, Erste Bank (EBS), acţiunii băncii austriece câştigând 2,08%, până la un curs de 127,70 lei, pe fondul unor schimburi de 4,93 milioane lei.

Corecţii accentuate pe Rompetrol, în lipsa unui reper privind preţul de ofertă

Pe segmentul energiei, Acţiunile Petrom (SNP) au fost cele mai lichide, cu un rulaj de 4,8 milioane lei, şi s-au scumpit uşor, cu 0,77% la 0,262 lei.

În schimb, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au suferit o corecţie puternică, de 7,12% în ultima săptămână, coborând la preţul de 0,0548 lei, în condiţiile în care săptămâna anterioară se scumpiseră spectaculos, cu 16,37%, pe fondul speculaţiilor privind oferta de preluare care urmează să fie depusă de compania-mamă, grupul Rompetrol. Tranzacţiile cu acţiuni Rompetrol Rafinare au totalizat 3,57 milioane lei.

"După anunţarea intenţiei acţionarului majoritar de a face ofertă la RRC, speculatorii au intrat puternic la cumpărare, însă ulterior entuziasmul s-a mai temperat, deoarece nu se ştie încă dacă preţul oferit de grupul Rompetrol va fi mai mic sau mai mare decât cel din piaţă", a observat un broker din piaţă.

Pe de altă parte, acţiunile Dafora Mediaş (DAFR) au afişat o apreciere de 17,34%, la 0,0741 lei, pe un rulaj de 2,81 milioane lei, în contextul în care compania a anunţat semnarea unui contract important.

"Scumpirea acţiunilor Dafora vine, probabil, după ce compania a anunţat că a semnat recent un contract mai important, în valoare de 2,56 milioane lei, cu firma Transgex. Totodată, creşterile sunt influenţate şi de optimismul prezent în piaţă", observa Florin Irimin, broker la Intercapital Invest.

În sectorul utilităţilor, acţiunile Transelectrica (TEL) s-au scumpit cu 1,59%, până la preţul de 12,80 lei, în urma unor schimburi de 2,1 milioane lei, iar titlurile Transgaz Mediaş (TGN) au afişat o creştere de numai 0,44%, la 160,60 lei, pe suportul unei lichidităţi de 1,82 milioane lei.

Acţiunile Flamingo International (FLA) au înregistrat cea mai mare creştere din piaţă, de 29,67%, la 0,0389 lei, după ce firma Midfair Management Services a confirmat cumpărarea pachetului de 22% din capitalul Flamingo, deţinut anterior de fondul american de investiţii QVT. Tranzacţiile din ultima săptămână cu acţiuni Flamingo au totalizat aproape 8 milioane lei.

Totodată, în săptămâna încheiată, Alexandru Adamescu, fiul unuia dintr acţionarii principali, a preluat postul de preşedinte al consiliului de administraţie, după ce Dragoş Simion a renunţat la funcţie.

În ultima săptămână s-au mai remarcat acţiunile Zentiva România (SCD), care au captat a patra lichiditate din piaţă, de 8,64 milioane lei, însă s-au depreciat cu 2,11%, la 0,695 lei. Schimburile importante cu acţiuni Zentiva au avut loc în contextul în care grupul francez Sanofi-Aventis derulează în prezent o ofertă publică de preluare a companiei, pentru a cumpăra pachetul de 25% din capitalul Zentiva pe care nu îl deţine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb