SIF-urile discută cu CNVM o posibilă majorare de capital

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 martie 2010

SIF-urile discută cu CNVM o posibilă majorare de capital

Costel Ceocea, SIF2: "Personal, consider că o majorare de capital este necesară în actualele condiţii de piaţă"

Conducerile societăţilor de investiţii financiare (SIF) au avut mai multe runde de discuţii cu Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) despre posibilitatea ca SIF-urile să îşi majoreze capitalul social, a spus, pentru ziarul BURSA, Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova. Majorarea de capital social este, însă, doar una dintre măsurile pe care reprezentanţii SIF le-au adus în discuţie în cadrul întâlnirilor cu comisarii CNVM, acestea vizând un pachet mai amplu de iniţiative pe care societăţile de investiţii financiare le iau în calcul ca să tempereze efectele crizei.

"Trebuie să vedem exact cum am putea face o majorare de capital, ce prevederi ale legii actuale ar putea fi amendate în acest sens. Majorarea de capital social este o temă mai veche pentru SIF-uri pe care am simţit nevoia să o reluăm acum, din cauza contextului de piaţă", ne-a spus domnul Ceocea.

Societăţile de investiţii financiare au avut mai multe tentative să îşi majoreze capitalul social, însă aproape toate au eşuat, după ce nu au reuşit să adune cvorumul necesar în acest sens, acţionariatul SIF-urilor fiind extrem de atomizat. Singura care a reuşit a fost SIF "Transilvania", în 2007, însă majorarea de capital a fost urmată de un lung şir de procese după ce unul dintre acţionari, societatea "Cocor", a contestat-o în instanţă. SIF3 a putut să îşi majoreze capitalul social în 2007 ajutată şi de faptul că în statutul său nu sunt trecute prevederi specifice privind cvorumul necesar, spre deosebire de statutele celorlalte patru SIF-uri care menţionează un cvorum de 75% din capitalul social la prima convocare şi 50% la a doua convocare pentru Adunarea Generală Extraordinară.

O eventuală majorare de capital ar putea ajuta SIF-urile să se descurce pe timp de criză, în condiţiile în care nu mai pot conta pe sursele tradiţionale de venit. Costel Ceocea ne-a mai spus:

"Personal, consider că o majorare de capital la SIF-uri este o necesitate acum pentru că avem nevoie de bani, în condiţiile în care am primit deja informaţii că societăţi foarte importante din portofoliul nostru nu vor mai acorda dividende anul acesta, iar la altele s-ar putea să venim noi cu bani ca să le asigurăm stabilitatea financiară. Sunt condiţii extrem de dificile în piaţă acum. Deocamdată, este prea devreme să avansăm o sumă pentru majorarea de capital. Trebuie să discutăm cu toate instituţiile pieţei şi cu acţionarii noştri, să vedem prin ce metodă să o facem, cum am putea rezolva impedimentele legislative", ne-a mai spus preşedintele SIF2.

O majorare de capital ar furniza SIF-ului banii necesari ca să înceapă un program de răscumpărare al acţiunilor proprii, menit să crească preţul titlurilor.

"O altă măsură despre care am discutat cu comisarii CNVM este posibilitatea ca SIF-urile să îşi răscumpere acţiuni de pe piaţa de capital. De exemplu, scoaterea acţiunilor SIF reziduale din piaţă ar putea regla preţul acestor titluri şi am putea ulterior să vindem acţiunile, când piaţa va mai creşte. Şi impactul asupra pieţei ar fi unul benefic, pentru că am mai scoate-o din amorţeală. Trebuie să vedem, însă, la ce preţ am putea derula această operaţiune", a adăugat Costel Ceocea.

Printre subiectele care se află pe agenda întâlnirilor dintre reprezentanţii SIF-urilor şi CNVM se mai află şi posibilitatea societăţilor de investiţii financiare de a cumpăra acţiuni între ele.

"Deocamdată, nu am ajuns la o concluzie fermă. Important este că am reuşit să permanetizăm aceste întâlniri cu reprezentanţii Comisiei să discutăm acest program de măsuri menit să ne ajute să ne adaptăm la actualele condiţii de piaţă", a subliniat Costel Ceocea.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ce suntem fraieri ca inghitim prostiile astea?

    1. SIF-urile stau pe un munte de cash 

    2 .scopul este sa ii dillua pe cuponari, acestia neparticipand la majorarea de capital 

    3. la o majorare 1/1 la 0.1 (valoarea nominala) valoarea participatiei unui cuponar va scadea cu 1/2 

    4. smecherii (cei cu bani, fondurietc.) vor castiga, crescandu-le ponderea in actionariat 

    5. de ce sa emiti actiuni pe care sa le rascumperi ulterior ? Sa le dai gratis administratorilor? 

    6. pierdanti : 4.000.000 de romani simpli, cuponarii, castigatorii: aprox. 500 de smecheri

    TRAIASCA ROMANIA! 

    1. ce tot vorbim de aia 4 milioane !? si ce devalizare?aia nici nu stiu ca au actiuni la sifuri!

    vreti sa scapati de participatiile minoritare? e simplu: faceti o consolidare a valorii nominale de la 0.1 la 100 ron si i-ati scos din joc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb