SIF-URILE ŞI FONDUL PROPRIETATEA / ADRIAN MITROI, PROFESOR DE FINANŢE COMPORTAMENTALE "Nu-mi doresc SIF-uri supraconcentrate în jurul unor poli de capital"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 ianuarie 2019

"Nu-mi doresc SIF-uri supraconcentrate în jurul unor poli de capital"

"Fondul Proprietatea este un "mutant" care operează pe principii de stoarcere de dividende, de optimizare a costurilor şi de exit ca măsură finală"

Trebuie să existe o limită în ceea ce priveşte deţinerea unui acţionar la o Societate de Investiţii Financiare (SIF), element benefic şi în ceea ce priveşte politicile investiţionale pe termen mediu şi lung, altfel existând posibilitatea ca SIF-urile să devină supraconcentrate doar în jurul unor poli de capital, este de părere Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE).

Domnia sa ne-a spus: "Personal, nu sunt de acord cu eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri şi cred că trebuie să existe o limită superioară. Cunosc foarte bine SIF-urile, am consideraţie pentru cât de importante sunt aceste societăţi în arhitectura pieţei de capital şi îmi doresc ca ele să rămână în continuare mai democratice, mai fărâmiţate. Nu aş vrea să văd SIF-urile supraconcentrate doar în jurul unor poli de capital, ci cred că trebuie să fie în mâinile masei investitorilor. În calitate de instructor de guvernanţă corporativă prefer să existe un prag al deţinerilor, nu am o limită clară, poate de 10%. Şi în marile pieţe financiare se operează cu acest gen de limite".

Adrian Mitroi a adăugat că o masă cât mai diversificată de investitori este foarte importantă pentru a asigura politici investiţionale neutre pe termen mediu şi lung.

"În strategia unei entităţi contează şi compoziţia acţionariatului. Astfel, cred că trebuie să existe o limitare a deţinerii, pentru un balans mai bun al mai multor interese investiţionale. Altfel, există scenariul probabil în care SIF-urile să se transforme în nişte «nave amiral» doar ale unor cluburi de investitori", a spus profesorul de finanţe comportamentale care a completat: "Sigur că avem reglementări suficient de puternice şi de moderne şi cred că, în ceea ce priveşte acest aspect, suntem mai avansaţi decât în ceea ce priveşte nivelul de tranzacţionare şi de sofisticare al pieţei, pentru că replicăm practic totul în materie de regulamente şi practici, de la nivel european".

De asemenea, domnul Mitroi a subliniat că managerii SIF­-urilor sunt foarte abili, fac relativ bine ceea ce fac şi, din punctul său de vedere, ar fi indicat ca aceştia să îşi îndrepte atenţia şi către capitalul de risc, către investiţiile de atitudine din ţara noas­tră, şi nu doar să se uite la cele bursiere.

Legat de Fondul Proprietatea, Adrian Mitroi ne-a spus: "Cred că este un «mutant» care operează exact pe principii capitaliste de stoarcere de dividende, de optimizare a costurilor şi de exit ca o măsură finală".

Or, potrivit domnului Mitroi, societatea noastră este o societate de buy, de investiţie şi nu de exit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb