Reporter: Ce impact credeţi că vor avea măsurile incluse în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului n.r. 114/2018 asupra pieţei noastre de capital, în general, şi asupra SIF-urilor şi Fondului Proprietatea, în mod special?
Adrian Simionescu: Măsurile incluse în Ordonanţa de Urgenţă vor avea un impact foarte puternic asupra pieţei de capital, pentru că lovesc direct în cei mai lichizi şi mai mari emitenţi de la Bursa de Valori Bucureşti, aparţinând sectoarelor bancar, al energiei şi utilităţilor, iar SIF-urile au deţineri foarte importante în companiile din aceste domenii. Este evident că, atât timp cât măsurile din OUG afectează profitabilitatea emitenţilor din sectoarele menţionate şi SIF-urile vor avea de suferit, din punctul de vedere al randamentelor pe care le vor obţine din expunerea pe aceste companii. Totuşi, SIF-urile au un avantaj pentru că nu au numai astfel de acţiuni în portofoliu, ci sunt mai diversificate, însă, vrând-nevrând, cu siguranţă că rezultatele lor vor fi afectate în anul 2019.
Reporter: Cum vedeţi posibilitatea eliminării pragului de deţinere de 5%
la SIF-uri?
Adrian Simionescu: Nu este prima dată când spun că, teoretic, acest prag nu ar fi trebuit să existe niciodată, nici de 5%, nici de 1%, nici de 0,1%, niciun fel de prag, dacă acţionarii nu hotărăsc asta. Vorbim despre societăţi sută la sută private, ce activează într-o economie de piaţă, într-un stat de drept, situaţie în care legiuitorul nu ar trebui să intervină. Desfiinţarea pragului are potenţialul să-i facă pe investitorii care au apetit pentru active financiare să înceapă să achiziţioneze SIF-uri, ceea ce poate ar da un imbold general pieţei. Însă, nu ştiu în ce măsură autorităţile se vor apleca asupra acestui aspect, pentru că se pare că legiuitorul sau Autoritatea de Supraveghere Financiară nu dau o importanţă prea mare pieţei de capital.
Reporter: Ce părere aveţi despre relansarea pieţei de derivate în ţara noastră?
Adrian Simionescu: Mie îmi pare rău că asistăm la o relansare a pieţei de derivate şi nu la o continuare a sa. Este suficient să ne gândim numai la corecţiile preţurilor acţiunilor din luna decembrie de la Bursa de Valori Bucureşti, pentru a ne da seama cât de utile ar fi fost instrumentele derivate
pentru acoperirea riscurilor.
Sunt unul dintre iniţiatorii şi contributorii la relansarea acestei pieţe şi vreau să vă spun că nu este doar necesară, este vitală pentru piaţa de capital, iar prin modul în care este acum desenată cred că va reprezenta un succes remarcabil. Totul este să reuşim să ducem până la capăt acest proiect şi să avem susţinerea autorităţilor, acolo unde este cazul.
Reporter: Aţi spus că derivatele sunt vitale pentru piaţa noastră de capital. Mai exact, ce impact credeţi că pot avea asupra SIF-urilor?
Adrian Simionescu: Deocamdată nu ştim, dar presupun că vor fi lansate instrumente derivate şi pe SIF-uri pentru că, în trecut, au fost unele dintre cele mai atractive. Or, în cazul în care se va face acest lucru, va spori foarte mult lichiditatea din piaţa spot (n.r. la vedere), pentru că întotdeauna piaţa de derivate ajută piaţa spot. Foarte mulţi jucători vor încerca să implementeze strategii de hedging, să-şi acopere riscul, sau pur şi simplu să facă speculaţii. Este evident că, în eventualitatea în care vom avea derivate pe SIF-uri, lichiditatea şi atractivitatea societăţilor de investiţii financiare va creşte.
Reporter: Credeţi că instrumentele derivate pe energie au potenţialul de a fi atractive?
Adrian Simionescu: Cu siguranţă. Piaţa energetică din ţara noastră are câteva caracteristici însemnate, dar cea mai importantă este volatilitatea foarte mare a preţurilor din Piaţa pentru Ziua Următoare şi a tranzacţiilor pe termen scurt. Or, toţi producătorii, traderii, au nevoie de instrumente care să le asigure o mai bună predictibilitate a preţului, care să-i ghideze în încheierea contractelor de livrare. Din acest punct de vedere, cel puţin pentru jucătorii din piaţa energetică, derivatele vor fi unele dintre cele mai bune instrumente. Pentru producători, intermediari, chiar şi pentru fondurile speculative, pentru că este o piaţă mare, care permite o adâncime mai bună şi o lichiditate mai ridicată.
Reporter: Vă mulţumesc!
BET-FI - parcurs dezamăgitor, anul trecut
"Avem o perspectivă certă să devenim piaţă emergentă, în 2019"
"Nu este un moment bun pentru restructurarea portofoliului SIF 1"
"Dorim atât acordarea de dividende, cât şi răscumpărarea de acţiuni"
"Eliminarea pragului de deţinere trebuie să rămână apanajul acţionarilor SIF-urilor"
"Cred că vom obţine statutul de piaţă emergentă, în acest an"
"Sectorul energetic şi cel bancar continuă să aibă un potenţial important"
"Fondul Proprietatea nu are o strategie de dezinvestire"
"Ne întrebăm dacă Fondul Proprietatea se pregăteşte de lichidare"
"Nu-mi doresc SIF-uri supraconcentrate în jurul unor poli de capital"
"Derivatele pe SIF-uri şi FP vor spori lichidatea pieţei"
"Eliminarea pragului la SIF-uri - posibil să treacă neobservată"
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.01.2019, 18:19)
Ale vise tata, vise!
2. fără titlu
(mesaj trimis de Om în data de 28.01.2019, 23:28)
100k bet-fi???
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2019, 15:40)
2000%