SIF-URILE ŞI FONDUL PROPRIETATEA / ADRIAN SIMIONESCU, VIENNA INVESTMENT TRUST: "Pragul de deţinere la SIF-uri nu ar fi trebuit să existe"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 ianuarie 2019

"Producătorii, traderii, au nevoie de instrumente care să le asigure o mai bună predictibilitate a preţului, care să-i ghideze în încheierea contractelor de livrare", a declarat Adrian Simionescu.

"Producătorii, traderii, au nevoie de instrumente care să le asigure o mai bună predictibilitate a preţului, care să-i ghideze în încheierea contractelor de livrare", a declarat Adrian Simionescu.

(Interviu cu Adrian Simionescu, director general al casei de brokeraj Vienna Investment Trust)

"Se pare că autorităţile nu acordă o importanţă prea mare pieţei de capital" "Derivatele nu sunt doar necesare, ci vitale pentru bursa noastră"

Reporter: Ce impact credeţi că vor avea măsurile incluse în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului n.r. 114/2018 asupra pieţei noastre de capital, în general, şi asupra SIF-urilor şi Fondului Proprietatea, în mod special?

Adrian Simionescu: Măsurile incluse în Ordonanţa de Urgenţă vor avea un impact foarte puternic asupra pieţei de capital, pentru că lovesc direct în cei mai lichizi şi mai mari emitenţi de la Bursa de Valori Bucureşti, aparţinând sectoarelor bancar, al energiei şi utilităţilor, iar SIF-urile au deţineri foarte importante în companiile din aceste domenii. Este evident că, atât timp cât măsurile din OUG afectează profitabilitatea emitenţilor din sectoarele menţionate şi SIF-urile vor avea de suferit, din punctul de vedere al randamentelor pe care le vor obţine din expunerea pe aceste companii. Totuşi, SIF-urile au un avantaj pentru că nu au numai astfel de acţiuni în portofoliu, ci sunt mai diversificate, însă, vrând-nevrând, cu siguranţă că rezultatele lor vor fi afectate în anul 2019.

Reporter: Cum vedeţi posibilitatea eliminării pragului de deţinere de 5%

la SIF-uri?

Adrian Simionescu: Nu este prima dată când spun că, teoretic, acest prag nu ar fi trebuit să existe niciodată, nici de 5%, nici de 1%, nici de 0,1%, niciun fel de prag, dacă acţionarii nu hotărăsc asta. Vorbim despre societăţi sută la sută private, ce activează într-o economie de piaţă, într-un stat de drept, situaţie în care legiuitorul nu ar trebui să intervină. Desfiinţarea pragului are potenţialul să-i facă pe investitorii care au apetit pentru active financiare să înceapă să achiziţioneze SIF-uri, ceea ce poate ar da un imbold general pieţei. Însă, nu ştiu în ce măsură autorităţile se vor apleca asupra acestui aspect, pentru că se pare că legiuitorul sau Autoritatea de Supraveghere Financiară nu dau o importanţă prea mare pieţei de capital.

Reporter: Ce părere aveţi despre relansarea pieţei de derivate în ţara noastră?

Adrian Simionescu: Mie îmi pare rău că asistăm la o relansare a pieţei de derivate şi nu la o continuare a sa. Este suficient să ne gândim numai la corecţiile preţurilor acţiunilor din luna decembrie de la Bursa de Valori Bucureşti, pentru a ne da seama cât de utile ar fi fost instrumentele derivate

pentru acoperirea riscurilor.

Sunt unul dintre iniţiatorii şi contributorii la relansarea acestei pieţe şi vreau să vă spun că nu este doar necesară, este vitală pentru piaţa de capital, iar prin modul în care este acum desenată cred că va reprezenta un succes remarcabil. Totul este să reuşim să ducem până la capăt acest proiect şi să avem susţinerea autorităţilor, acolo unde este cazul.

Reporter: Aţi spus că derivatele sunt vitale pentru piaţa noastră de capital. Mai exact, ce impact credeţi că pot avea asupra SIF-urilor?

Adrian Simionescu: Deocamdată nu ştim, dar presupun că vor fi lansate instrumente derivate şi pe SIF-uri pentru că, în trecut, au fost unele dintre cele mai atractive. Or, în cazul în care se va face acest lucru, va spori foarte mult lichiditatea din piaţa spot (n.r. la vedere), pentru că întotdeauna piaţa de derivate ajută piaţa spot. Foarte mulţi jucători vor încerca să implementeze strategii de hedging, să-şi acopere riscul, sau pur şi simplu să facă speculaţii. Este evident că, în eventualitatea în care vom avea derivate pe SIF-uri, lichiditatea şi atractivitatea societăţilor de investiţii financiare va creşte.

Reporter: Credeţi că instrumentele derivate pe energie au potenţialul de a fi atractive?

Adrian Simionescu: Cu siguranţă. Piaţa energetică din ţara noastră are câteva caracteristici însemnate, dar cea mai importantă este volatilitatea foarte mare a preţurilor din Piaţa pentru Ziua Următoare şi a tranzacţiilor pe termen scurt. Or, toţi producătorii, traderii, au nevoie de instrumente care să le asigure o mai bună predictibilitate a preţului, care să-i ghideze în încheierea contractelor de livrare. Din acest punct de vedere, cel puţin pentru jucătorii din piaţa energetică, derivatele vor fi unele dintre cele mai bune instrumente. Pentru producători, intermediari, chiar şi pentru fondurile speculative, pentru că este o piaţă mare, care permite o adâncime mai bună şi o lichiditate mai ridicată.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ale vise tata, vise!

    100k bet-fi???

    1. 2000%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb