SIF-URILE ŞI FONDUL PROPRIETATEA / ADRIAN TĂNASE, BURSA DE VALORI BUCUREŞTI: "Avem o perspectivă certă să devenim piaţă emergentă, în 2019"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 ianuarie 2019

"Produsele pe care le vom lansa vor fi atractive pentru investitori şi participanţi, atât din punctul de vedere al activului suport, cât şi al tarifelor practicate", a declarat Adrian Tănase.

"Produsele pe care le vom lansa vor fi atractive pentru investitori şi participanţi, atât din punctul de vedere al activului suport, cât şi al tarifelor practicate", a declarat Adrian Tănase.

(Interviu cu Adrian Tănase, Director General al Bursei de Valori Bucureşti)

"În contextul lansării pieţelor futures la BVB, interesul pentru derivate pe acţiunile Fondului Proprietatea şi ale SIF-urilor va fi, cel mai probabil, ridicat"

"Preferăm să propunem acţionarilor un plan de afaceri care să aibă «potenţialul» de a fi depăşit de rezultatele reale din momentul funcţionării Contrapărţii Centrale şi nu invers"

"Sunt convins că existenţa CCP-ului va crea premisele ca piaţa locală să se dezvolte şi să îndeplinim criteriul lichidităţii, pentru a fi promovaţi la statutul de emergentă"

Reporter: Activaţi în piaţa noastră de capital din anii 90, ocupând diferite posturi. Care a fost, din punctul dumneavoastră de vedere, aportul celor cinci SIF-uri şi ulterior al Fondului Proprietatea la dezvoltarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB)?

Adrian Tănase: Atât acţiunile SIF-urilor, cât şi cele ale Fondului Proprietatea au fost de-a lungul timpului, în intervale consecutive, unele dintre cele mai tranzacţionate titluri de la Bursa de Valori Bucureşti şi au atras interesul numeroşilor investitori locali şi internaţionali. Aceste companii au contribuit la dezvoltarea pieţei de capital şi au reprezentat un punct de maxim interes al pieţei locale de-a lungul anilor, atât prin prisma companiilor din portofoliu, cât şi a formei de organizare. În perspectiva lansării pieţelor futures la BVB, interesul pentru derivate pe acţiunile Fondului Proprietatea şi ale SIF-urilor va fi, cel mai probabil, ridicat.

Reporter: Cum se poziţionează în prezent, în opinia dumneavoastră, SIF-urile şi Fondul Proprietatea faţă de scopurile pentru care au fost create iniţial?

Adrian Tănase: SIF-urile şi Fondul Proprietatea reprezintă investitori instituţionali cu o bună cunoaştere a pieţei locale de capital şi au fost, de-a lungul timpului, părţi în tranzacţii semnificative, în piaţa primară sau secundară.

Reporter: Care va fi, din punctul dumneavoastră de vedere, impactul Ordonanţei de Urgenţă nr. 114/2018 asupra pieţei noastre de capital pe termen mediu şi lung?

Adrian Tănase: Pentru o evaluare justă a oportunităţilor dintr-o piaţă de capital, investitorii au nevoie de predictibilitate legislativă. În caz contrar, aceştia îşi vor restrânge activitatea des­făşurată în respectiva piaţă sau vor tranzacţiona pentru un "discount" suplimentar care să remunereze incertitudinea, în ambele cazuri rezultând o subevaluare a companiilor listate în comparaţie cu valoarea lor justă.

Reporter: În planul iniţial de afaceri privind înfiinţarea Contrapărţii Centrale (CCP) se menţionează drept obiectiv dublarea lichidităţii după zece ani de funcţionare a CCP-ului, dar voci din piaţă sunt de părere că nu este o ţintă suficient de ambiţioasă. Cum comentaţi?

Adrian Tănase: Această ţintă este doar una dintre principalele premise în jurul cărora am construit planul de afaceri pentru Contrapartea Centrală propusă acţionarilor. Când discutăm des­pre CCP, pornim de la premisa că aces­ta va fi impactul pe care instituţia îl va avea asupra pieţei, fără a lua în calcul celelalte elemente.

Suntem conservatori pentru că ne dăm seama cât de complexă şi imprevizibilă poate fi realitatea, preferând astfel să propunem acţionarilor un plan de afaceri care să aibă mai degrabă "potenţialul" de a fi depăşit de rezultatele reale din momentul funcţionării CCP-ului, şi nu invers.

Reporter: Potrivit planului privind înfiinţarea CCP-ului ce urmează să fie votat de acţionarii Bursei de Valori Bucureşti, printre care şi SIF-urile, se specifică că BVB urmează să identifice investitori eligibili pentru a cofinanţa proiectul cu cel puţin şase milioane de euro (pe lângă cele maxim zece milioane de euro care va fi aportul BVB), în termen de trei luni de la decizia acţionarilor bursei. Care sunt inves­titorii pe care îi aveţi în vedere?

Adrian Tănase: Unul dintre partenerii cei mai importanţi în acest proiect este Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale din Româ­nia (OPCOM), Contrapartea Centrală urmând ca, din prima fază de funcţionare, să ofere servicii de compensare şi pentru această piaţă. În consecinţă, urmărim cu mare interes ca OPCOM să devină unul dintre principalii acţionari în cadrul CCP-ului. Pe lângă OPCOM, vom avea discuţii şi cu alţi participanţi importanţi ai pieţei de capital care sunt interesaţi să sprijine proiectul CCP, proiect atât de important pentru întreaga piaţă financiară şi de energie din România.

Reporter: Există temerea că piaţa derivatelor va avea o lichiditate foarte scăzută. Ce măsuri aveţi în vedere pentru a stimula tranzacţionarea cu aceste instrumente financiare la Bucureşti?

Adrian Tănase: Numeroşi investitori instituţionali şi individuali au solicitat de-a lungul timpului produse derivate, atât de necesare în operaţiunile de "hedging" (n.r. acoperirea riscurilor) sau în implementarea anumitor strategii de investiţii, care ar permite o mai mare sofisticare a pieţei, cu impact asupra dezvoltării acesteia. Produsele pe care le vom lansa vor fi atractive pentru investitori şi participanţi, atât din punctul de vedere al activului suport, cât şi al tarifelor practicate.

Pe lângă aceasta, pentru a avea o piaţă de instrumente derivate funcţională, trebuie să avem o piaţă spot (n.r. la vedere) funcţională în proporţie de 100% şi aici mă refer în principal la facilitarea operaţiunilor de împrumut de acţiuni şi vânzare în lipsă. Avem toate aceste lucruri în vedere pentru perioada de implementare a CCP-ului, şi ne dorim ca într-un final să avem o piaţă, atât spot cât şi de instrumente derivate, mult mai atractivă, inclusiv pentru market-makeri (n.r. entităţi care menţin lichiditatea unei pieţe prin introducerea şi menţinerea de oferte ferme de cumpărare şi vânzare, utilizând propriul capital), participanţi foarte importanţi pentru generarea de lichiditate.

Reporter: Sunteţi de părere că existenţa CCP-ului în ţara noastră şi posibilităţile ce derivă de aici (vânzări în lipsă, derivate etc) sunt de natură să ajute piaţa noastră de capital să acceadă în categoria celor emergente?

Adrian Tănase: Da, sunt convins că existenţa Contrapărţii Centrale va crea premisele ca piaţa locală să se dezvolte şi să îndeplinim şi ultimul criteriu rămas, cel al lichidităţii, pentru a fi promovaţi la statutul de piaţă emergentă. Existenţa CCP-ului va determina dezvoltarea pieţei secundare, iar o piaţă secundară dezvoltată, lichidă, poate fi mult mai atractivă şi pentru antreprenorii ce vor să-şi finanţeze dezvoltarea prin piaţa de capital. În consecinţă, ne putem aştepta şi la o piaţă primară mult mai activă.

Reporter: Când estimaţi că piaţa noas­tră de capital va intra în categoria celor emergente?

Adrian Tănase: Cum am mai declarat, 2019 este anul în care avem o perspectivă certă să fim promovaţi la statutul de "secondary emerging market" de către agenţia FTSE Russell, având o şansă importantă să îndeplinim pentru cel de-al doilea an de revizuire toate criteriile calitative.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Vise tata ,vise!

    Aveti; voi aveti pentru ca puteti (adica aveti cu ce) dar noi, amarastenii?

    N-ati fost in stare de a aduce cateva argumente in favoarea dezastrului economic ce va aduce ordonanta, visati la cai verzi pe pereti!

    cu actiuni scazute cu 27%?

    promisiuni de listari nerealizate  

    perspective de crestere 0

    si lichiditate foarte slaba spre nimic. 

    Sa vezi ca cu tot dezastrul de la finalul anului trecut devenim piata emergenta!!!!

    FMI-UL VINE PE CAPUL NOSTRU SI NOI CREDEM BAZACONII!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb