SIF-URILE ŞI FONDUL PROPRIETATEA / DUPĂ CE ÎN 2017 A FOST PERFORMER LA BVB BET-FI - parcurs dezamăgitor, anul trecut

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 ianuarie 2019

BET-FI - parcurs dezamăgitor, anul trecut

Randamentul mai redus al dividendelor faţă de cel al emitenţilor importanţi din BET, cauză pentru scăderile cotaţiilor SIF-urilor

Indicele BET-FI, al sectorului financiar de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ce include în structura sa cele cinci SIF--uri şi Fondul Proprietatea (FP), a avut un comportament mai degrabă dezamăgitor în anul 2018, suferind un declin de 12,63%, în condiţiile în care, cu un avans de 33,43%, coşul de acţiuni a reprezentat performerul bursei noastre în 2017.

A fost un parcurs dat pe de o parte de comportamentul SIF-urilor, toate cele cinci societăţi de investiţii financiare încheind anul 2018 cu randamente totale (cotaţie plus dividend) negative, iar pe de altă parte de impactul avut de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului n.r. 144/2018 din luna decembrie a anului trecut, ce a afectat cotaţiile tuturor emitenţilor listaţi la BVB.

Nici contextul internaţional nu a fost benefic pentru pieţele de acţiuni, 2018 fiind de altfel cel mai slab an din ultima decadă, în condiţiile în care a fost pentru prima dată din 2008 încoace când toţi cei trei indici importanţi ai burselor din Statele Unite ale Americii (Standard & Poor's 500, Dow Jones Industrial Average şi Nasdaq Composite) au scăzut.

În anul tocmai încheiat, cotaţiile SIF-urilor au cunoscut deprecieri situate între 4,36% pentru SIF Oltenia (SIF5), al căror preţ a fost susţinut, începând de la finalul lunii iunie 2018 de anunţul conform căruia îşi va înstrăina către Erste Group Bank pachetul de 6,29% deţinut la Banca Comercială Română (BCR), pentru suma de 140 de milioane de euro şi de un recul de 38,98% pentru SIF Muntenia (SIF4).

Pe de altă parte, Fondul Proprietatea a oferit investitorilor în 2018 un randament total de 10,05%, rentabilitate ce ar fi fost probabil şi mai bună fără şocul de la finalul anului.

Analiştii din piaţa de capital sunt de părere că, spre deosebire de SIF-uri, titlurile FP au fost mai corelate cu evoluţia generală a pieţei noastre şi în condiţiile în care a fost pentru prima dată din anul 2012 când Fondul a optat pentru alocare de dividende către acţionari, în locul returnărilor de bani din capitalul social, randamentul dividendului oferit de FP fiind asemănător cu cel mediu al indicelui BET, de circa 7%, la jumătatea lunii aprilie a anului trecut.

Alte motive care explică parcursul mai bun al titlurilor FP în comparaţie cu cel al SIF-urilor, în anul trecut, sunt răscumpărările efectuate de către Fond, precum şi performanţa unor emitenţi din portofoliu precum OMV Petrom (SNP) sau Nuclearelectrica (SNN).

În ceea ce priveşte comportamentul SIF-urilor din anul tocmai încheiat, analiştii au evidenţiat la unison drept cauză pentru scăderea cotaţiilor randamentul mai scăzut al dividendelor acordate de societăţile de investiţii financiare, care, cu excepţia SIF Banat-Crişana (SIF1) ce nu a distribuit dividende pentru al doilea an la rând, a fost de circa 3 - 4% (la finalul lunii aprilie), sub cel al companiilor din sectoarele energetic şi bancar, care au oferit în unele cazuri dividende cu două cifre, fiind astfel mult mai atractive pentru investitori.

Totodată, analiştii au mai pus parcusul SIF-urilor din anul trecut pe seama evoluţiei excelente din 2017, ceea ce probabil i-a făcut pe unii investitori să-şi marcheze profitul obţinut, precum şi a lichidităţii mai reduse a acestor emitenţi în comparaţie cu societăţile importante componente al indicelui BET.

Astfel, s-a ajuns ca, la finalul anului trecut, discount-ul de tranzacţionare dintre Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) şi preţul din piaţă să se situeze între 30,6% pentru SIF Moldova (SIF2) şi 62,8% pentru SIF Muntenia (SIF4), în timp ce nici în acest an FP nu a reuşit să îşi atingă obiectivul de a avea un discount de 15% sau mai mic.

Pentru 2019, conducătorii emitenţilor care compun indicele BET--FI s-au arătat mai degrabă rezervaţi în prognoze, în condiţiile în care nu există norme de aplicare a OUG n.r. 144/2018, astfel încât, impactul modificărilor legislative asupra companiilor vizate de Ordonanţă este greu de evaluat în prezent.

În altă ordine de idei, reprezentanţii SIF-urilor sunt cu toţii de părere că relansarea pieţei de derivate în ţara noastră va avea un impact pozitiv asupra Bursei de Valori Bucureşti, printre beneficii numărându-se creşterea lichidităţii pieţei şi diminuarea volatilităţii preţurilor acţiunilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb