SIF-URILE ŞI FONDUL PROPRIETATEA / GEORGE BRANDE, INTERFINBROK: "Derivatele pe SIF-uri şi FP vor spori lichidatea pieţei"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 ianuarie 2019

"Derivatele pe SIF-uri şi FP vor spori lichidatea pieţei"

"După aprecierile semnificative din anul 2017, era oarecum normală o relaxare a cotaţiilor SIF-urilor, în 2018"

Apariţia unor produse derivate având drept activ suport acţiuni ale SIF-urilor şi Fondului Proprietatea va reprezenta un nou pas pentru dezvoltarea pieţei de capital, ne-a trans­mis George Brande, trader în cadrul casei de brokeraj Interfinbrok Corporation.

De asemenea, traderul consideră că înlăturarea pragului de deţinere de 5% la SIF-uri reprezintă un element pozitiv, care ar elimina o piedică în calea atractivităţii societăţilor de investiţii financiare.

"Această masură este necesară deoarece ar elimina tratamentul diferenţiat al capitalului, ceea ce marchează o deosebire esenţială faţă de Fondul Proprietatea, care nu are această restricţie şi care a avut constant un discount mai mic între preţul de piaţă şi activul unitar, în comparaţie cu SIF-urile", a spus George Brande, care a adăugat: "O piaţă spot (n.r. la vedere) dublată de piaţa futures (n.r. la termen), alături de ridicarea pragului la SIF-uri va aduce un plus de lichiditate pe piaţa spot, constituind totodată suport pentru cotaţii în perioadele de volatilitate ale pieţei".

Totoadată, traderul de la Interfinbrok ne-a declarat că societăţile de investiţii financiare şi Fondul Proprietatea nu sunt afectate în mod direct de măsurile anunţate în OUG 114/2018, deoarece nu aparţin sectoarelor vizate de această Or­donanţă.

"Indirect însă, prin pris­ma portofoliilor de acţiuni deţinute, în funcţie de sectoarele în care se află emitenţii, este posibil să fie resimţit un efect la nivelul activelor. Or, SIF-urile şi Fondul Proprietatea sunt atractive tocmai din punctul de vedere al activelor deţinute, având discounturi bune între preţul de piaţă şi activul unitar, între 37% şi 65%", a spus George Brande.

Referitor la parcursul SIF-urilor de anul trecut, traderul este de părere că, privind în ansamblu, după aprecierile semnificative din anul 2017, era oarecum normală o relaxare a cotaţiilor societăţilor de investiţii financiare în 2018.

"Rezultatele financiare înregistrate de SIF-uri în anul trecut au fost mixte, nereuşind să furnizeze suport cotaţiilor", ne-a mai spus George Brande.

De asemenea, traderul a subliniat că randamentul dividend/preţ de achiziţie (n.r. randamentul dividendului) a fost mai atractiv în zona companiilor ce au statul drept acţionar majoritar şi a băncilor, fapt care a cântărit asupra cotaţiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb