SIF-URILE ŞI FONDUL PROPRIETATEA / NICU BUICĂ, SAI MUNTENIA INVEST: "Cred că vom obţine statutul de piaţă emergentă, în acest an"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 ianuarie 2019

"Îmi doresc ca toate Societăţile de Investiţii Financiare să fie la fel de implicate, să-şi manifeste activ rolul în economia reală şi în piaţa de capital, investind şi creând parteneriate pentru dezvoltare", a declarat Nicu Buică.

"Îmi doresc ca toate Societăţile de Investiţii Financiare să fie la fel de implicate, să-şi manifeste activ rolul în economia reală şi în piaţa de capital, investind şi creând parteneriate pentru dezvoltare", a declarat Nicu Buică.

(Interviu cu domnul Nicu Buică, Director General SAI Muntenia Invest, administrator al SIF Muntenia)

"Explicaţia pentru parcursul descendent al acţiunii SIF Muntenia în 2018 rezidă într-o serie de factori externi, fără legătură directă cu rezultatele financiare ale companiei sau cu politica sa de administrare"

"Contrapartea Centrală locală este un proiect extrem de important pentru dezvoltarea pieţei noastre de capital"

Reporter: După un an 2017 foarte bun pentru acţiunile SIF Muntenia (SIF4) la Bursa de Valori Bucureşti, în care cotaţia a urcat cu 50%, în 2018 comportamentul a fost diferit, preţul acţiunii coborând cu 39%, iar cu dividend randamentul a fost de - 35%. Care credeţi că sunt motivele ce explică parcursul acţiunii SIF Muntenia din anul trecut?

Nicu Buică: Anul ce s-a încheiat a fost marcat de instabilitate pe pieţele financiare, global vorbind, lucru care nu avea cum să nu determine fluctuaţii bursiere ale acţiunilor Societăţilor de Investiţii Finaciare. Da, preţul acţiunii SIF Muntenia a avut un parcurs descendent, ca toate celelalte fonduri, însă eu consider că explicaţia rezidă într-o serie de factori externi, fără legătură directă cu rezultatele financiare ale companiei sau cu politica sa de administrare.

Astfel, pe fondul unei scăderi generale, atât interne, cât şi externe, majoritatea acţiunilor au încheiat anul la valori mai mici decât la începutul lui 2018. Să nu uităm că indicii europeni au scăzut cu până la 14%, iar pieţele asiatice similar. De asemenea, indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti a pierdut aproximativ 1.200 de puncte pe parcursul anului trecut. Deci, am activat pe o piaţă cu tendinţă de des­creştere, ceea ce a influenţat clar comportamentul investitorilor.

În plus, din fericire, oferta bursei noas­tre a fost extrem de interesantă: companiile din energie, de exemplu, care înregistrează o rată mare de profit, au distribuit dividende consistente, ceea ce este foarte atractiv pentru un investitor. Acest lucru ar fi putut să determine o direcţionare a interesului acestora spre acest tip de emitenţi, în defavoarea fondurilor de investiţii.

Şi nu în ultimul rând, SIF Muntenia are cel mai mic free-float (n.r. cantitatea de acţiuni ale unui emitent ce se tranzacţionază liber la bursă) din piaţă, comparativ cu celelalte Societăţi de Investiţii, ceea ce determină o lichiditate relativ redusă a acţiunii. Şi acest aspect ar putea fi un argument pentru investitori, corelat poate cu faptul că nu s-au derulat programe de răscumparare de acţiuni sau consolidare a acestora - un alt lucru care are potenţialul de a influenţa decizia de investire sau dezinvestire, cu impact evident în preţul acţiunii SIF4.

Reporter: Ce modificări semnificative au apărut în portofoliul SIF Muntenia în 2018 şi ce intenţionaţi pentru acest an? Care sunt domeniile de interes pentru inves­tiţii sau dezinvestiţii?

Nicu Buică: Şi pe parcursul anului trecut SIF Muntenia şi-a menţinut politica de administrare prudenţială, echilibrată. Am continuat demersul anunţat şi asumat de restructurare a portofoliului, cu scopul eficientizării şi creşterii lichidităţii acestuia, dezinvestind pachete minoritare de acţiuni în companii care şi-au atins potenţialul de creştere şi reinvestind în acţiuni lichide, în emitenţi ai Bursei de Valori Bucureşti din domenii strategice, cu politici previzibile de dividende. Ne-am concentrat, în acelaşi timp, pe optimizarea rezultatelor companiilor în care SIF Muntenia este acţionar majoritar şi în care aşteptările noastre sunt ridicate. Nu au existat modificări radicale de direcţie de administrare sau de structură a portofoliului pentru că politica de management a SIF Muntenia are la bază principii de prudenţialitate, este bazată pe analiză fundamentată şi pe asigurarea echilibrului în interiorul fondului.

Sigur că, din punct de vedere investiţional, am reacţionat la piaţă şi am luat decizii de investire corelate cu oportunităţile pe care fluctuaţiile de preţ le-au oferit. Suntem permanent conectaţi la piaţă şi anul 2018 a oferit investitorilor, în anumite momente, conjuncturi cu mare potenţial de profitabilitate. Dar procesul de investire circumstanţial, ocazional, nu influenţează major structura portofoliului SIF Muntenia, care este stabil, cu investiţii importante şi profitabile pe termen lung.

Reporter: Ce intenţionaţi să propuneţi acţionarilor în acest an privind distribuţia de dividende? Care este politica de dividende a societăţii?

Nicu Buică: Având în vedere că nu s-au publicat încă rezultatele financiare auditate pentru 2018 ale Societăţii, este prematur să discutăm acest aspect. Suntem în analiză cu toate ipotezele, urmând să anunţăm, conform calendarului de raportare, propunerile noastre pentru Adunarea Generală a Acţionarilor din 2019.

Reporter: Intenţionaţi să derulaţi programe de răscumpărare cum fac alte societăţi de investiţii financiare?

Nicu Buică: Aşa cum vă spuneam, analizăm opţiunile şi variantele posibile, gândindu-ne la toate aspectele: rentabilitatea investiţiei pentru acţionarii noştri, o rată de profit satisfăcătoare, reducerea discountului dintre preţul acţiunii şi activul net per acţiune, dar şi dezvoltarea durabilă şi sustenabilă a Fondului. În principiu, toate opţiunile sunt deschise.

Reporter: Ce impact credeţi că vor avea asupra activităţii SIF Muntenia măsurile cuprinse în Ordonanţa de Urgenţă n.r. 114/2018?

Nicu Buică: Aşteptăm cu interes publicarea normelor de aplicare, după care vom putea stabili cu exactitate impactul asupra Fondului şi măsurile pe care trebuie să le adoptăm, în aşa fel încât să putem face o evaluare obiectivă.

Reporter: În luna decembrie a anului trecut, Ministerul Finanţelor Publice a lansat în dezbatere publică proiectul Legii privind reglementarea Fondurilor de Investiţii Alternative (FIA) şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Potrivit prevederilor incluse în proiect, printre altele, este eliminată limita de deţinere de 5% la SIF-uri. Care este punctul dumneavoastră de vedere privind acest aspect? În situaţia în care va fi aprobat de Parlament, care ar fi, în opinia dumneavoastră, principalele avantaje aduse de măsurile incluse în proiect? Dar dezavantaje?

Nicu Buică: Proiectul eliminării limitei maxime de deţinere la Societăţile de Investiţii Finaciare este o iniţiativă veche, ce s-a tot vehiculat în ultimii ani ca metodă de creştere a competitivităţii fondurilor, a gradului de interes pentru acestea în rândul investitorilor. Din punctul nostru de vedere, ca administratori, responsabilitatea şi implicarea în actul de management este aceeaşi, indiferent de structura acţionariatului.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la noua conducere a Autorităţii de Supravegehere Financiară?

Nicu Buică: Sperăm ca Autoritatea de Supraveghere Finaciară să fie, ca şi până acum, un suport pentru piaţa de capital, un spijin şi un partener de încredere. Este nevoie de cooperare şi comunicare continuă pentru a dezvolta zona financiară şi prin sis­teme de reglementare echilibrate, adaptate nevoilor şi cerinţelor pieţei, atât pe plan naţional, cât şi european.

Reporter: Ce şanse are, în opinia dumneavoastră, piaţa de capital din ţara noastră de a intra în categoria celor emergente, în acest an?

Nicu Buică: Sunt convins că vom accede acest statut, iar eu, personal, cred că 2019 va fi momentul în care vom obţine upgrade-ul; din punctul meu de vedere, nu trebuie ratată această oportunitate şi trebuie depuse toate eforturile pentru a atinge acest deziderat. Anul acesta este important pentru piaţa de capital românească, din mai multe perspective. Spun acest lucru gândindu-mă, de exemplu, şi la iniţiativa Bursei de Valori Bucureşti, care peste doar câteva zile ne cere suportul în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, pentru înfiinţarea Contrapărţii Centrale locale, proiect extrem de important, în opinia mea, pentru dezvoltarea pieţei de capital. M-aş bucura ca această iniţiativă să primească aprobarea acţionarilor BVB şi să se înceapă implementarea sa.

Reporter: Ce părere aveţi despre perspectiva lansării pieţei derivatelor la Bucureşti? Ce impact ar putea avea asupra societăţii pe care o conduceţi existenţa unui instrument derivat, de pildă un contract futures, având drept activ suport acţiunea SIF Muntenia?

Nicu Buică: Sunt un mare susţinător al diversificării ofertei produselor financiare la Bursa de Valori Bucureşti. Doar prin consolidarea pieţei obligaţiunilor, prin diversificarea ofertei pentru investitori, accesarea şi oferta de noi instrumente de plasament putem asigura o creştere şi o dezvoltare sustenabilă şi puternică a pieţei de capital, îmbunătaţirea lichidităţii şi stabilitate pe piaţa energiei. În ceea ce priveşte acţiunea SIF Muntenia ca activ suport al unui produs derivat, cred că este evident subiectivismul meu legat de acest emitent, aşa că prefer să nu comentez.

Reporter: Care credeţi că este viitorul SIF-urilor?

Nicu Buică: Îmi face plăcere să încheiem discuţia noastră cu această întrebare, pentru că eu sunt un optimist şi mă bucur să pot transmite acest mesaj la final. Societăţile de Investiţii Financiare au fost înfiinţate cu un anumit scop, având nişte principii atipice pentru un fond de investiţii şi au trecut prin multe etape pentru a putea ajunge la structura din prezent. Îmi doresc ca toate Societăţile de Investiţii Financiare să fie la fel de implicate, să-şi manifeste activ rolul în economia reală şi în piaţa de capital, investind şi creând parteneriate pentru dezvoltare. Sunt convins că şi pe viitor vom avea un parcurs interesant, dinamic şi evolutiv, rămânând o opţiune stabilă, viabilă şi profitabilă pentru toţi investitorii.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Acest vasal a; lui Bilteanu si Lakis vorbeste ca sa se afle in treaba, aplicand de data aceasta sub titulatura „management prudential” aceeasi politica investitionala ca SIF1. Inmormanteaza banii in titluri de fonduri inchise de investitii, complet netransparente si plateste un comision exorbitant de administrare prin intermediulu lui SAI MUNTENIA INVEST. In rest nimic nou sub soare profit in scadere cu 37%, VUAN in scadere cu 18%, dar costuri de administrare constante si aberante. Nicaieri in lume neperformanta este atat de generos remunerata

    1. Ba da,Cristi.

      Doar la noi se poate asa ceva.Ex. SIF 1, 3 si 4. 

      Programe de consolidare actiuni nu au facut nici un SIF,asadar vorbeste doar sa nu taca acest nimeni. 

      Actiunea SIF 4 se tranzactioneaza cu cel mai mare discount dintre toate sif-urile(65% fata de VUAN).

      E si asta o performanta negativa? 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb