SIF-URILE ŞI FONDUL PROPRIETATEA / SIMION TIHON, PRIME TRANSACTION: "Eliminarea pragului la SIF-uri - posibil să treacă neobservată"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 ianuarie 2019

"Eliminarea pragului la SIF-uri - posibil să treacă neobservată"

Eliminarea limitei de deţinere de 5% la SIF-uri este posibil să trea­că aproape neobservată în piaţă, în condiţiile în care s-a tot întârziat în privinţa ridicării acestui prag, este de părere Simion Tihon, broker în cadrul societăţii Prime Transaction.

Domnul Tihon ne-a declarat: "Proiectul lansat de Ministerul Finanţelor Publice în data de 18 decembrie 2018 a relansat o veche dezbatere, şi anume pragul de deţinere la SIF-uri. Cred că există o oarecare doză de scepticism dat fiind că vorbim despre acest lucru de foarte mult timp, însă acum pare că suntem tot mai aproape de eliminarea acestei restricţii ce nu îşi mai are sensul de foarte multă vreme".

Brokerul susţine că, teoretic, eliminarea pragului ar duce la o creştere a lichidităţii pieţei şi este posibil să relanseze interesul investitorilor pentru acţiunile societăţilor de investiţii financiare.

"În practică, lucrurile ar putea să fie diferite şi asta din cauza întârizierii eliminării acestui prag. În plus, faptul că pragul a tot fost modificat: de la 0,1% la 1% şi apoi la 5% nu a făcut decât să reducă lichiditatea SIF-urilor. Apoi, acordarea posibilităţii ca SIF-urile să se cumpere între ele a redus şi mai mult free float-ul (n.r. cantitatea de acţiuni ale unui emitent ce se tranzacţionează liber la bursă) celor cinci societăţi de investiţii financiare. Din aceste motive, aş spune că eliminarea completă a actualului prag de 5% ar putea trece aproape neobservată", a spus Simion Tihon.

Reprezentantul Prime Transaction a subliniat că deja sunt concentrate pachete de câte 5% şi va fi greu sau aproa­pe imposibil să vedem o dezvoltare similară cu cea a Fondului Proprietatea care, chiar dacă a avut o politică de dezinvestire, pentru proprii acţionari şi pentru piaţă a fost benefică.

"În concluzie, s-ar putea ca eliminarea pragului de deţinere să fie prea tardivă pentru a vedea modificări semnificative în evoluţia SIF-urilor la bursă.

Un prim argument ar fi acela că publicarea proiectului nu a stârnit reacţii în piaţă aşa cum se întampla în trecut, atunci când doar se lua în discuţie această problemă. Oricum, chiar şi în aceste condiţii, este foarte bine dacă se închide capitolul pragului la SIF-uri, chiar şi cu această mare întârziere. Doar să se întâmple şi să nu rămânem la stadiul de proiect", a adăugat brokerul.

Simion Tihon: "Ţinând cont de lichiditatea slabă a SIF-urilor, va fi dificil de construit un derivat atractiv pentru investitori având drept activ suport acţiuni ale societăţilor de investiţii financiare"

Legat de perspectiva lansării pieţei de derivate în ţara noastră, brokerul de la Prime Transaction ne-a spus că, din punctul său de vedere, existenţa unor astfel de instrumente financiare sunt binevenite pentru piaţa de capital, iar impactul acestora ar fi, în primul rând, creşterea lichidităţii pieţei spot (la vedere).

"Diversificarea instrumentelor furnizate ar fi, de asemenea, de bun augur pentru că am reuşi să păstrăm şi să-i atragem pe acei investitori care se uită la acest gen de instrumente financiare şi, momentan, nu le găsesc în piaţa noastră. În prezent, chiar dacă nu au o lichiditate strălucită, există cerfiticate structurate cu activ suport emintenţi din BET, inclusiv Fondul Proprietatea. Pe SIF-uri nu avem astfel de instrumente şi asta din cauza lichidităţii slabe a acestor societăţi, care face aproape imposibilă lansarea unor certificate structurate cu activ suport acţiuni SIF. Din acest motiv, aş spune că impactul asupra SIF-urilor va fi limitat. Dat fiind lichiditatea slabă din ultima perioadă a societăţilor de investiţii financiare, va fi dificil de construit un derivat cu specificaţii atractive pentru investitori. Din păcate, va fi greu sau chiar imposibil să reînviem interesul de acum 10 - 12 ani pentru DESIF5, DESIF2 etc.", ne-a transmis Simion Tihon.

Totuşi, în cazul Fondului Proprietatea, lucrurile pot sta mai bine, spune brokerul de la Prime Transaction, care consideră că, dacă vor exista derivate cu activ suport acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti, acestea vor fi în primă fază doar pentru emitenţii incluşi în indicele reprezentativ BET.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb