SIF-URILE ŞI FONDUL PROPRIETATEA / TUDOR CIUREZU, SIF OLTENIA: "Sectorul energetic şi cel bancar continuă să aibă un potenţial important"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 ianuarie 2019

"Sper, ca şi până acum, ca Autoritatea să fie un partener de încredere al pieţei de capital, un mediator între jucătorii din piaţă şi mediul legislativ", a declarat Tudor Ciurezu.

"Sper, ca şi până acum, ca Autoritatea să fie un partener de încredere al pieţei de capital, un mediator între jucătorii din piaţă şi mediul legislativ", a declarat Tudor Ciurezu.

(Interviu cu domnul Tudor Ciurezu, Preşedinte şi Director General al SIF Oltenia)

"Consider că măsurile incluse în Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 pot fi determinante pentru realizarea planului de investiţii de către companiile vizate"

"Rezultatul ofertei publice de cumpărare de acţiuni SIF Oltenia va fi un reper pentru opţiunile pe care le vom înainta acţionarilor privind dividendele sau programele de răscumpărare"

"Înclin să spun că există şanse reduse ca piaţa noastră de capital să obţină statutul de emergentă, la finalul acestui an"

Reporter: Pe lângă vânzarea pachetului de acţiuni deţinut la Banca Comercială Română, ce modificări semnificative au apărut în portofoliul SIF Oltenia (SIF5) în 2018 şi ce planuri aveţi pentru acest an?

Tudor Ciurezu: Tranzacţia pachetului deţinut la Banca Comercială Română a fost un proiect foarte solicitant şi complex, atât din punct de vedere al resurselor implicate, cât şi din perspectiva managementului structurii de deţineri ale SIF Oltenia. Având în vedere ponderea acestui pachet în activul societăţii, nu s-a simţit nevoia altor modificări semnificative în portofoliul SIF5, mai ales că am atins un grad ridicat de lichiditate al acestuia. Au mai existat mici ajustări, dezinves­tiri de pachete minoritare, dar nimic notabil, doar efecte ale activităţii curente de administrare portofoliu.

Referitor la domeniile de interes pentru investiţii, trebuie să vă spun că noi suntem experimentaţi, stabili şi predictibili. Am văzut şi trăit multe şi este nevoie de valuri foarte mari ca să ne abată de la obiectivele noastre. Avem o Strategie a Societăţii aprobată de acţionarii noştri în Adunarea Generală din aprilie 2018, care ne mandatea­ză să urmărim cu predilecţie în procesul investiţional domeniul financiar-bancar, industria farmaceutică, sectorul energetic şi de utilităţi, aşa că ne-am concentrat pe aceste direcţii, demers pe care îl vom continua şi în anul curent.

Reporter: Într-un interviu acordat Ziarului "BURSA" în luna octombrie a anului trecut, menţionaţi că două sectoare în care doriţi să investiţi sunt cel energetic şi cel financiar-bancar, acestea având, în opinia dumneavoastră, un potenţial mare pe termen mediu şi lung. În lumina ultimelor evenimente, în care prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 114/2018 sunt afectate direct aceste domenii, vă mai menţineţi părerea exprimată anul trecut?

Tudor Ciurezu: Aşa cum spuneam mai devreme, noi suntem greu de impresionat sau abătut de la obiectivele noastre, mai ales că acestea nu sunt stabilite întâmplător, empiric sau conjunctural. Nu am merge vreodată în faţa acţionarilor cu o strategie care să nu fie fundamentată pe analize şi studii ample, care să nu ţină cont de o multitudine de factori sau de contextul politico-economic sau geo-strategic pe termen mediu şi lung. Deci da, ne menţinem opinia privitor la potenţialul celor două domenii, independent de fluctuaţii accidentale sau diverse valuri de influenţă. România este, totuşi o ţară capitalistă, cu o economie modernă, consolidată în aproape 30 de ani. Progresele ţării noastre, din punctul de vedere al dezvoltării economice, ar putea fi considerate de unii poate lente, poate nesigure, pe alocuri nesustenabile, dar sunt, cu certitudine, incontestabile. O economie modernă nu există fără un sector financiar solid, puternic şi am mare încredere în instituţiile bancare din România că vor progresa şi vor fi profitabile ca şi până acum. În acelaşi timp, strategia naţională de independenţă energetică va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării şi profitabilităţii companiilor din domeniu, chiar dacă ele vor traversa sau nu perioade mai delicate din punct de vedere al politicii fiscale sau de taxare.

Reporter: Ce impact credeţi că vor avea asupra activităţii SIF Oltenia măsurile cuprinse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 114/2018?

Tudor Ciurezu: Nu văd un impact direct al Ordonanţei de Urgenţă 114/2018 asupra activităţii SIF Oltenia, ci mai degrabă unul indirect, deşi nu aş vrea să mă antepronunţ asupra acestui act legislativ înainte ca el să parcurgă toţi paşii instituţionali şi constituţionali. Din punctul meu de vedere, dacă aplicabilitatea OUG va fi în forma actuală, este foarte important modul în care fiecare societate din portofoliul SIF Oltenia, expusă prevederilor Ordonanţei, îşi organizează activitatea, în aşa fel încât să gestioneze eventualele efecte negative rezultate din aplicarea Ordonanţei. Pe de altă parte însă, consider că acest cadru legislativ ar putea fi determinant pentru realizarea planului de investiţii de către companiile vizate.

Reporter: Ce intenţionaţi să propuneţi acţionarilor privind modul de alocare al banilor proveniţi din vânzarea pachetului de acţiuni de la Banca Comercială Română?

Tudor Ciurezu: Lucrăm la o serie de propuneri echilibrate şi eficiente pentru acţionarii noştri, care să fie în acord cu strategia de dezvoltare a SIF Oltenia. Este datoria noastră, ca administratori, să urmărim consolidarea şi dezvoltarea portofoliului societăţii prin investiţii inteligente, creşterea valorii adăugate pentru acţionari, sporirea încrederii investitorilor în acţiunea SIF Oltenia. Vom definitiva în termen legal, cu siguranţă, aceste propuneri pe care le vom prezenta acţionarilor noştri la Adunarea Generală din aprilie 2019.

Reporter: Care este politica de dividende a SIF Oltenia? Dar în ceea ce priveşte programele de răscumpărare?

Tudor Ciurezu: Este o întâmplare fericită pentru mine să răspund la această întrebare, în condiţiile în care eu cred că interviul va fi publicat exact în prima zi de derulare a ofertei publice de cumpărare de acţiuni a SIF Oltenia, operaţiune de piaţă aprobată de Aduna­rea Generală a Acţionarilor şi avizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Oferta publică se va desfăşura în intervalul 28 ianuarie 2019 - 08 februarie 2019, iar eu sper ca reacţia investitorilor să fie pozitivă, iar operaţiunea să se finalizeze cu succes. Rezultatul de piaţă al iniţiativei noas­tre va fi cu siguranţă un reper pentru opţiunile pe care le vom înainta acţionarilor şi care vor ţine cont de o serie de criterii şi vectori financiari.

Reporter: După un an 2017 foarte bun pentru SIF-uri la Bursa de Valori Bucureşti, în 2018, societăţile de inves­tiţii financiare au avut un parcurs diferit, toate cele cinci SIF-uri consemnând scăderi ale cotaţiilor şi înregistrând, în toate cazurile, cu tot cu dividende, randamente negative. În ceea ce priveşte SIF Oltenia, randamentul total a fost de circa - 1%, cel mai bun dintre toate SIF-urile, în condiţiile în care cotaţia a fost susţinută şi de vânzarea pachetului de acţiuni de la Banca Comercială Română. Care ar fi, în opinia dumneavoastră, motivele parcursului din 2018 a preţurilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare?

Tudor Ciurezu: Anul trecut a fost un an complicat, atât pe piaţa de capital românească, cât şi pe cea mondială. Am văzut momente tensionate, fluctuaţii neobişnuite, pieţe în expectativă, reacţionând la diverse decizii sau conjuncturi politice, mai ales de peste ocean. Iar Bursa de Valori Bucureşti a fost evident afectată de factorii externi, dar şi de cei interni. 2018 a fost, totuşi, un an de scădere, iar indicii bursieri sau evoluţia unor acţiuni considerate puternice de pe bursele europene stau mărturie în sensul acesta.

Astfel, acest context global şi naţional nu putea să nu afecteze şi preţul acţiunilor Societăţilor de Investiţii Finaciare. Din punctul meu de vedere, traiectoria acţiunilor în piaţă nu reflectă performanţele financiare sau de management ale fondurilor, ci este doar reactivă la conjunctură.

Deşi acţiunea SIF5 a fost extrem de interesantă din perspectiva tranzacţiilor finalizate şi a rezultatelor obţinute, având una dintre cele mai bune evoluţii la bursă anul trecut, consider că în alt context de piaţă, în alte circumstanţe, reacţia investitorilor ar fi fost diferită, determinantă pentru o creştere substanţială a preţului acţiunii.

Reporter: În luna decembrie a anului trecut, Ministerul Finanţelor Publice a lansat în dezbatere publică proiectul Legii privind reglementarea Fondurilor de Investiţii Alternative (FIA) şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Potrivit prevederilor incluse în proiect, printre altele, este eliminată limita de deţinere de 5% la SIF-uri. Care este punctul dumneavoastră de vedere privind acest aspect? În situaţia în care va fi aprobat de Parlament, care ar fi, în opinia dumneavoastră, principalele avantaje/dezavantaje aduse de măsurile incluse în proiect?

Tudor Ciurezu: Nu ştiu dacă este oportun ca eu să mă pronunţ în acest sens, pentru că aş putea fi acuzat de subiectivism, vorbind din perspectiva unui administrator de fond. Oricare ar fi legislaţia în domeniu, noi, ca manageri, suntem la fel de implicaţi şi dedicaţi, urmărind la fel de intens obiectivele pe care Adunarea Generală a Acţionarilor, indiferent de structura sa, ni le stabileşte.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la noua conducere a Autorităţii de Supravegehere Financiară?

Tudor Ciurezu: Sper, ca şi până acum, ca Autoritatea să fie un partener de încredere al pieţei de capital, un mediator între jucătorii din piaţă şi mediul legislativ, un colaborator cu care să avem o comunicare corectă şi eficientă. Ne aflăm într-un moment important pentru piaţă şi sper să putem lucra împreună, ca o echipă, pentru proiectele aflate în desfăşurare, pentru stabilitatea pieţei de capital româneşti şi pentru progresul acesteia.

Reporter: Ce şanse are, în opinia dumneavoastră, piaţa de capital din ţara noastră să intre în categoria celor emergente, în acest an?

Tudor Ciurezu: Având în vedere criteriile de promovare în categoria pieţelor emergente, structura pieţei de capital românească, oferta Bursei de Valori Bucureşti, lichiditatea conjuncturală, în opinia mea, mult prea dependentă de politicile de dividend ale emitenţilor, corelat cu fluctuaţiile bursiere din ultima vreme, aş înclina să spun că există şanse reduse ca, la finalul anului curent, să obţinem acest statut. Asta nu înseamnă că eforturile noastre în acest sens trebuie temperate sau, şi mai rău, abandonate. Până la urmă, dezvoltarea pieţei de capital ar trebui să fie un scop în sine pentru toţi participanţii şi este, în primul rând, un element pozitiv pentru toţi care activăm în domeniu. Un cadru stabil, evoluat şi puternic, în care să ne desfaşurăm activitatea financiară are un impact direct, cu efecte pozitive asupra profitabilităţii noastre.

Reporter: Ce părere aveţi despre perspectiva lansării pieţei derivatelor la Bucureşti? Ce impact ar putea avea asupra societăţii pe care o conduceţi existenţa unui instrument derivat, de pildă un contract futures, având drept activ suport acţiunea SIF Oltenia?

Tudor Ciurezu: Această perspectivă depinde foarte mult de înfiinţarea Contrăpărţii Centrale locale, proiect pe care Bursa de Valori Bucureşti îl va supune aprobării acţionarilor săi. În ceea ce ne priveşte, susţinem total orice iniţiativă care ar putea să dezvolte piaţa, să sporească lichiditatea, să cree­ze noi instrumente financiare. Urmărim cu interes desfaşurarea acestui demers şi sperăm să putem saluta, curând, noi direcţii de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb