SIF-URILE ŞI FONDUL PROPRIETATEA/BURSA Demantelarea Fondului Proprietatea

GHEORGHE PIPEREA şi ALEXANDRU RĂŢOI-PÂRVU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 ianuarie 2017

Demantelarea Fondului Proprietatea

Reducerea capitalului social constituie o preocupare recurentă a administratorului (reconfirmat) al Fondului Proprietatea, Franklin Templeton Inves-t-ment Management Limited United Kingdom. În ultimii ani, fiecare dintre adunările generale extraordinare a acţionarilor Fondului a avut înscris pe ordinea de zi un astfel de punct, cu diverse justificări, aprobat de fiecare dată de acţionari.

Aprobarea reducerii capitalului social a constituit, de cele mai multe ori, un gest reflex pentru acţionari, în condiţiile în care Fondul se pare că şi-a ratat vocaţia de vehicul de despăgubire, devenind un simplu fond de investiţii.

Dacă luăm în considerare ultimele 5 adunări generale extraordinare, observăm că a fost suficient un an pentru ca înjumătăţirea capitalului social al Fondului să se înfăptuiască cu succes: de la aprox. 10,074 mld lei în octombrie 2015, la 5,742 mld lei în octombrie 2016.

Trebuie să recunoaştem că această diminuare drastică a capitalului social al Fondului este parţial justificată de pierderi ale participaţiilor în societăţi "cheie", cum ar fi Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Nuclearelectrica şi OMV Petrom (conform declaraţiilor reprezentanţilor Fondului). Principala reducere a capitalului social a fost realizată în octombrie 2016, în vederea acoperirii pierderilor contabile, reducerea fiind de nu mai puţin de 2,3 mld lei, respectiv o diminuare a valorii nominale a acţiunilor de la 0,85 lei la 0,62 lei.

Celelalte reduceri de capital social au operat în modalitatea unor răscumpărări succesive a propriilor acţiuni de către societate - numai în ultimul an a fost vorba de aprox. 1,1 mld acţiuni răscumpărate - urmate de anularea lor.

Pe scurt, aceste standarde contabile internaţionale se caracterizează prin aceea că cifrele rezultate oglindesc toate "mişcările" din portofoliul unui astfel de fond, inclusiv prăbuşirea societăţilor din portofoliu, acestea fiind direct reflectate în contul de profit şi pierdere. În plus, acestea redau în cifre şi eventualele diminuări de capital social.

Trecerea de la standardele contabile naţionale ("RAS"), mai relaxate, la standardele internaţionale IFRS s-a dovedit a fi un test dificil aplicat de Autoritatea de Supraveghere Financiare, care poate justifica dificultăţi şi încercarea de identificare a unor remedii.

Însă, printre aceste reduceri "justificabile" de capital social, s-au strecurat şi operaţiuni de reducere a capitalului social inexplicabile sau chiar la limita legii.

În cadrul adunării generale extraordinare din 27 Ianuarie 2016, capitalul social al Fondului se reduce de la 9,869 mld lei la 9,320 mld lei.

Operaţiunea în sine nu ar atrage atenţia dacă această reducere nu s-ar realiza, de această dată, în condiţiile art. 207 alin. (2) din Legea nr. 31/1990, prin "restituirea către acţionari a unei cote-părţi din aporturi (...)". Or, acest mecanism este interzis expres de chiar textul de lege precitat, în condiţiile în care reducerea se realizează pe fondul unor pierderi uriaşe, evidente încă de la finalul anului 2015.

O operaţiune identică s-a realizat şi în cadrul adunării generale extraordinare din 31 Octombrie 2016, capitalul social al Fondului fiind redus, de această dată, de la 6,245 mld lei la 5,742 mld lei.

Într-adevăr, conform standardelor IFRS (obligatorii din 28 Decembrie 2015 în urma unei norme publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară), Fondul Proprietatea a înregistrat o pierdere contabilă de 565 mil. lei în anul financiar 2015, în timp ce pierderile cumulate din anii anteriori au însumat 1,908 mld lei.

În cuprinsul materialelor de fundamentare a acestor operaţiuni, disponibile pe site-ul www.fondulproprietatea.ro, administratorul Fondului arată că reducerea este justificată de "optimizarea capitalului social" al Fondul, implicând restituirea către acţionari a unei cote-părţi din aporturi, proporţional cu participarea la capitalul social vărsat.

Chiar şi fără un examen al prevederilor legale aplicabile, logica elementară ne obligă să acceptăm că optimizarea capitalului social şi restituirea către acţionari a unei cote-părţi din aporturi este exclusă în condiţiile în care societatea prezintă pierderi, însă angajamentul public al administratorului Fondului "de a asigura distribuţii anuale de numerar către acţionarii Fondului" se pare că a prevalat chiar şi în condiţiile unor pierderi contabile evidente, cunos-cute şi asumate prin rezultate financiare preliminare încă de la debutul anului 2016.

Logica textului de lege se pare că a scăpat adminis-tratorului Fondului, care a procedat la restituiri pe care le estima chiar acesta la o sumă de 0,042 lei per acţiune, în condiţiile unui număr de aprox. 9,9 miliarde de acţiuni îndreptăţite la distribuţii. Altfel spus, distribuirea (sau, în alt limbaj, "optimizarea") de fonduri către acţionari a fost prioritară (sau, în cazul adunării din 31 Octombrie 2015, simultană) acoperirii pierderilor.

Suma totală ce ar fi trebuit restituită acţionarilor se ridică, în urma celor două operaţiuni, la aprox. 836 mil. lei. Iar trend-ul continuă: adunarea generală extraordinară din 28 Februarie 2017 are pe ordinea de zi - nimic suprinzător - reducerea capitalului social cu încă aproape 0,5 mld lei, de la 5,742 mld lei la 5,238 mld lei, în condiţiile unei noi scăderi a valorii acţiunilor de la 0,57 lei la 0,52 lei. Justificarea: "optimizarea" capitalului social...

Iată cum sumele distribuite acţionarilor în puţin mai mult de un an se ridică la aprox. 1,25 mld lei. O pildă despre cum poţi distribui beneficii în numerar acţionarilor chiar şi în condiţii de pierderi contabile.

Ceea ce ar putea constitui un motiv de satisfacţie pentru acţionarii semnificativi ai Fondului (printre care, Elliott Associates şi City of London Investment), dar şi pentru banca depozitară a GDR-urilor (The Bank of New York Mellon), poate fi preocupant pentru alţii.

Îngrijorător este că majoritatea Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF) au investit în acest Fond, constituind pentru unele dintre acestea una dintre societăţile de top 10 din portofoliu: SIF Transilvania (SIF3) deţine aprox. 0,4%, respectiv 42 de milioane de acţiuni, în valoare de 34 milioane de lei; SIF Banat-Crişana (SIF1) deţine aprox. 0,03%, respectiv 3,3 milioane de acţiuni; SIF Moldova (SIF2) deţine aprox. 1,35%, respectiv 187 milioane de acţiuni, în valoare de 149 milioane de lei.

Societăţile de Investiţii Financiare ar putea fi cel puţin "încurcate" în condiţiile în care ceea ce trebuia să reprezinte o investiţie se transformă, încet, într-un vehicul pe cale a fi lichidat "pe bucăţi".

În plus, temeiul legal al reducerii de capital social prin restituirea către acţionari "a unei cote-părţi din aporturi" exclude ideea (imorală) acordării, în această modalitate avantajoasă din punct de vedere fiscal, de dividende sau de beneficii de orice tip. Or, acest scop este asumat expres de administratorul Fondului în cadrul fiecărei note de fundamentare a adunărilor generale extraordinare de reducere a capitalului social.

Prin definiţie, în cadrul acestei modalităţi de reducere a capitalului social Legea societăţilor nu vizează situaţia speculativă în care se află, vrând-nevrând, acţionarii Fondului în prezent.

În plus, recunoaşterea expresă a faptului că aceste operaţiuni sunt motivate de "tratament fiscal avantajos" aplicat distribuţiilor de capital afundă şi mai mult toate aceste operaţiuni în incertitudine de ordin fiscal.

Sub aparenţa utilizării unui remediu legal, se încalcă prevederile exprese ale legii. O astfel de manevră este calificată la fel în orice sistem de drept, indiferent de locul de pe glob unde te afli şi de naţionalitatea persoanei care o orchestrează: frauda la lege. Frauda este un delict pentru oricine, cu atât mai mult cât motivaţiile acesteia sunt, pentru moment, insuficient explicate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb