SIF-URILE SI FONDUL PROPRIETATEA/BURSA SIF-URILE SI FONDUL PROPRIETATEA/BURSA

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 ianuarie 2017

SIF-URILE SI FONDUL PROPRIETATEA/BURSA
  • document ataşat Evoluţia indice BET-FI
    apasă aici pentru a descărca.

    În timp, aportul SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea la dezvoltarea Bursei de Valori Bucureşti este unul de necontestat, în opinia Ioanei Sechel, Doctor în Economie şi Afaceri Internaţionale, analist BRK Financial Group.

    Domnia sa ne-a spus: "În anii precedenţi volumul, respectiv valoarea tranzacţionată pe acţiunile SIF-urilor erau mult superioare. În prezent, SIF-urile par să nu se mai situeze în preferinţele investitorilor de la noi, deşi acestea au strategii de susţinere a companiilor pe care le controlează, participând la majorări de capital sau acordând împrumuturi acestora. Sigur că aceste strategii ar putea fi rafinate şi orientate şi mai mult spre investiţii, deoarece capacitatea de finanţare a SIF-urilor în mare parte permite acest lucru, însă, pe de altă parte, există şi presiunea din partea investitorilor pentru dividende cât mai mari. În acest sens, SIF-urile ar trebui să îşi identifice fiecare în parte strategia optimă, astfel încât să satisfacă atât doleanţele investitorilor, cât şi realizarea unor investiţii ceva mai active.

    Aşadar, consider că rolul lor în economie ar trebui să fie mai activ pe partea de investiţii, şi aici mă refer inclusiv la Fondul Proprietatea. Evoluţia valorii unitare a activului net în anul precedent a fost una mixtă pentru SIF-uri, singurele care au marcat scăderi ale acesteia au fost SIF3 şi SIF5. În ceea ce priveşte evoluţia preţului, în 2016, avem un singur câştigător - SIF1. La sfârşitul anului trecut, cel mai mare discount faţă de VUAN l-a avut SIF4. În ceea ce priveşte Fondul Proprietatea, valoarea unitară a activului net a crescut cu 2,6 în 2016, iar preţul în piaţă al acţiunilor a scăzut cu aproximativ 1%".

    Ioana Sechel se aşteaptăca, în 2017, SIF-urile să continue aceeaşi politică de acordare a dividendelor : « Principalul eveniment care ar putea influenţa într-o mare măsură cotaţiile SIF-urilor şi FP ar fi crearea acelui fond suveran de investiţii şi dezvoltare (FSID) despre care s-a vorbit în ultima perioadă, şi care va fi axat fie pe componenta de dezvoltare, fie pe cea de investiţii. Dacă ne gândim la analiza şi prognoza pieţei de capital realizată de Institutul Naţional de Statistică, nu putem să fim decât optimişti, în ceea ce priveşte evoluţia acesteia în 2017. INS estimează o creştere atât a capitalizării bursiere cât şi a valorii tranzacţionate la BVB ».

    Analistul ne-a mai spus că speră la o listare a Hidroelectrica, dar şi a altor companii private care să aducă o oarecare efervescenţă pieţei şi care să impulsioneze actorii din piaţă la noi investiţii.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    12 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9761
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
    Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    thediplomat.ro
    targuldeturism.ro
    gustulitaliei.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb