Bursa de Valori Bucureşti a publicat la începutul acestei luni o notificare primită de la SIF Banat-Crişana, în care societatea anunţa că deţinea, în data de 5 ianuarie, 9,5% din drepturile de vot ale operatorului pieţei noastre de capital. Notificarea apare după ce, la începutul anului, SIF-ul informase că depăşise pragul de deţinere de 5% din Bursa de Valori Bucureşti, dar acum a inclus şi SIF Muntenia în raportare, în condiţiile în care SIF Banat-Crişana deţine SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia.
Voci din piaţă spun că a fost un răspuns la articolul "Faceţi cunoştintă cu adevăratul şef al Bursei de Valori Bucureşti", în care investitorul Ben Madadi susţine că cel mai mare acţionar al BVB este SIF-Banat Crişana, condusă de Bogdan Drăgoi, care împreună cu SIF Muntenia şi Oltenia controlează 15% din bursă şi conduce, de fapt, operatorul pieţei de capital.
Dar elementul de noutate al anunţului SIF-ului este că societatea raportează deţinerea la BVB cumulat cu cea a SIF4. Conform raportului, SIF1 deţinea în mod direct, în data de 5 ianuarie, 5,03% din drepturile de vot ale bursei şi indirect prin SIF4 încă 4,47% din voturile operatorului pieţei. Adică 9,5% din totalul drepturilor de vot ale BVB, cu menţiunea că în raport scrie că, la notificarea anterioară, deţinerea era de 9,11%. Noi nu am găsit raportarea anterioară la care se face referire.
Conform legii pieţei de capital, în cazul în care o persoană depăşeşte pragul de 5% din drepturile de vot ale unui emitent, are obligaţia să informeze emitentul, piaţa şi supraveghetorul despre acest lucru în cel mult trei zile lucrătoare. SIF Banat-Crişana împreună cu SIF Muntenia au depăşit nivelul deţinerii de 5% din drepturile de vot ale bursei în intervalul ianuarie - martie 2020, conform calculelor noastre realizate pe baza rapoartelor emitenţilor, dar la BVB nu a apărut niciun anunţ în acest sens în acea perioadă.
Un jurist specializat în piaţa de capital, care a dorit să rămână anonim, ne-a declarat: "Obligaţiile de raportare sunt instituite pentru asigurarea respectării principiului transparenţei şi informarea corectă a investitorilor. Iar pragurile şi raportarea depăşirii lor au relevanţă tocmai pentru ca investitorii să fie informaţi. Să ştie care sunt persoanele care au deţineri semnificative şi mai departe, dacă deţinerea creşte, care sunt persoanele care au controlul asupra entităţii listate".
În acest caz, având în vedere dispoziţiile Legii 24 (Legea 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă), este clar că dacă o societate deţine administratorul unei alte societăţi, cele două acţionează concertat, ne-a spus juristul, completând: "Raportarea ar fi trebuit să fie făcută când pragul a fost depăşit. Avem de-a face cu o încălcare a unei obligaţii de raportare, pentru care sunt prevăzute o serie de sancţiuni în Legea 24".
Domnia sa a adăugat: "Teoretic, în unele situaţii se poate interpreta că neraportarea unei informaţii adevărate echivalează cu transmiterea unei informaţii false, ceea ce intră în sfera abuzului de piaţă. Pentru că în rândul investitorilor a existat informaţia falsă că nu s-a depăşit pragul de 5%. Dar aceste lucruri trebuie clarificate de ASF, care ar trebui să intervină şi, dacă este cazul să sancţioneze, pentru binele întregii pieţe de capital".
Bineînţeles că ne-am adresat Autorităţii de Supraveghere Financiară, chiar a doua zi după publicarea raportului, adică în data de 3 februarie, printr-o solicitare scrisă, în care am întrebat dacă nu cumva SIF Banat-Crişana ar fi trebuit să raporteze depăşirea pragului acum doi ani şi dacă da, ce măsuri se impun şi de către cine.
Autoritatea ne-a transmis că a primit solicitarea noastră şi că va răspunde, dar nu a mai raspuns. Noi încă aşteptăm poziţia ASF-ului.
Bursa de Valori Bucureşti este un pilon de bază al pieţei noastre de capital, în acţionariatul căruia, pe lângă SIF-uri, sunt fonduri de pensii Pilon II la care contribuie milioane de români. Iar acţionarii BVB-ului aleg Consiliul de Administraţie de care până la urmă depinde dezvoltarea pieţei, a companiilor listate şi, implicit, a economiilor românilor. Toată lumea trebuie să ştie cine sunt acţionarii importanţi ai bursei şi cât controlează în realitate fiecare - direct şi indirect, prin alte societăţi sau fonduri de investiţii.
Note:
- Materialul de mai sus a fost scris la scurt timp după ce SIF Banat-Crişana a anunţat că deţine 9,5% din Bursa de Valori Bucureşti, în data de 2 februarie, dar publicarea a tot fost amânată pentru că Autoritatea de Supraveghere Financiară ne-a transmis că va răspunde solicitării noastre.
- În Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, la Art. 228, alin 1, se spune că: "În cazul operaţiunilor de achiziţie sau vânzare a valorilor mobiliare emise de o societate admisă la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, care fac ca drepturile de vot deţinute de o persoană să atingă, să depăşească sau să scadă sub unul din pragurile de 5%, 10%, 20%, 33%, 50%, 75% sau 90% din totalul drepturilor de vot, persoana respectivă are obligaţia să informeze, în maximum 3 zile lucrătoare de la momentul luării la cunoştinţă a respectivei operaţiuni, în mod concomitent, societatea, C.N.V.M. şi piaţa reglementată pe care sunt tranzacţionate respectivele valori mobiliare".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2022, 00:15)
Superb articol. Se cam vede că Drăgoi nu conduce doar BVB, ci și ASF. Pare să fie o gașcă, nimic altceva, care au preluat niște instituții și se distrează după bunul plac. ASF trebuia să răspundă la sesizarea AISIF în privința conflictelor de interese la SIF-uri în 30 zile. Au trecut nu mai știu câte luni. Incredibil!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2022, 14:44)
grup infractional organizat.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2022, 00:44)
Dl Marcu sta degeaba pe la ASF. Nu vede si nu intelege aranjamentele astea si consecintele lor pentru asa-zisa piata de capital din Romania care este o gluma proasta. Sau dl Marcu protejeaza aceasta kooperativa. Cat despre sinistrul domn Gradinescu, vorbiti incet sa nu il treziti ca treaz e la fel de destept ca si cand doarme.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2022, 00:45)
cum credeti ca a ajuns hanga la bvb? pe merit? e totul o intelegere si o neagresiune intre ciorcila&ceocea si lakis&dragoi