SIF Banat-Crişana (SIF1) şi OPUS - Chartered Issuances SA/AA Luxembourg deţineau, la data de 28 octombrie, câte 5,05% din capitalul SIF Moldova (SIF2), peste pragul legal de 5%, informează societatea de investiţii din Bacău printr-un raport remis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
OPUS - Chartered Issuances este unul dintre fondurile de investiţii
despre care conducerea SIF Oltenia (SIF5) susţine că operează în mod concertat cu grupul format de SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia (SIF4).
SIF-ul din Craiova chiar a înaintat o cerere către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), la începutul lunii iunie a acestui an, prin care solicita supraveghetorului pieţei să dispună suspendarea, înaintea adunării acţionarilor SIF1 din data de 20 iunie, a drepturilor de vot pentru mai multe entităţi, printre care şi fondul înregistrat în Luxemburg, demers care a rămas fără răspuns din partea ASF, conform SIF5.
Conducerea SIF Oltenia a susţinut, atunci, că OPUS - Chartered Issuances este controlat de SIF Muntenia deoarece, în 2016 şi 2017 SIF4 a realizat investiţii însumând 16,389 milioane de euro, în obligaţiuni emise de această entitate.
"Deşi aparent OPUS - Chartered Issuances este independentă, în realitate dreptul real asupra acţiunilor aparţine SIF Muntenia, care are dreptul de a încasa dividendele aferente, iar acţiunile deţinute de fond au fost achiziţionate prin decizia manifestă a SIF Muntenia, după cum a fost declarat în raportul administratrilor", subliniază SIF5 în adresa remisă către ASF.
În document se mai adăuga: "SIF1 controlează SIF4 deoarece are majoritatea drepturilor de vot în numirea administratorilor SIF Muntenia, respectiv SAI Muntenia (SIF Banat-Crişana deţine 99,98% din capitalul social al SAI Muntenia Invest şi 4,97% din SIF Muntenia), astfel încât are o influenţă semnificativă asupra deciziilor de afaceri ale acesteia".
În plus, ASF a constatat chiar pentru adunarea acţionarilor SIF Oltenia din 9 mai că SIF Muntenia acţionează în mod concertat cu SIF Banat - Crişana.
Nu a fost prima dată când SIF-ul din Craiova a afirmat că OPUS - Chartered Issuances operează concertat cu grupul format din SIF1 şi SIF4.
Înainte de adunarea acţionarilor SIF5 din mai, SIF Oltenia a susţinut că fondul de investiţii înregistrat în Luxembrug, Radu-Răzvan Străuţ, SIF Banat - Crişana, SIF Muntenia şi alte peste zece fonduri deţin cumulat circa 28% din capitalul social al SIF-ului cu sediul în Craiova.
Atunci, Autoritatea a răspuns că legislaţia specifică nu include în aria prezumţiei de concertare şi investitorii fondurilor de investiţii.
"Deţinătorul drepturilor şi obligaţiilor asociate calităţii de acţionar (...) este fondul de investiţii, prin administratorul acestuia. (...) Totodată, în conformitate cu legislaţia aplicabilă (...) deţinătorii unităţilor de fond nu au dreptul/posibilitatea să influenţeze/instructeze emitentul instrumentului financiar în ceea ce priveşte exprimarea/exercitarea unui eventual drept de vot.", se arăta în răspunsul ASF.
În mai, acţionarii SIF Oltenia au aprobat modificarea actului constitutiv al SIF5, printre cele mai importante decizii luate fiind înfiinţarea unui Comitet Investiţional cu puteri decizionale, format din membrii conducerii executive şi trei angajaţi ai societăţii de investiţii, precum şi reducerea numărului de administratori ai SIF5 de la şapte la cinci, decizii a căror aplicare este în prezent împotmolită în hăţişurile legislative.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2019, 18:05)
politica si cumetrii. sifele prin detineri incrucisate 1 cu 2 cu 4 cu 5 + TLV cu fondurile bancii sunt monopol de decizie in ce priveste functionarimea de la asf bvb depozitar si sefimea din citeva sute de societati comerciale din portofolii. citiva decidenti.
2. Si ?
(mesaj trimis de Ion în data de 31.10.2019, 18:39)
Si ce a mai spus SIF 5? Mai bine ar respecta deciziile ASF...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2019, 18:43)
e o chestiune de timp pina-l imping concertatii pe ciurezu afara. se vede usor acest lucru
3. Sif2 la rand
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2019, 18:48)
In curand si sif 2 ...
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2019, 19:03)
1&2&tlv e nucleul . nu o sa-i vezi votind unul impotriva celorlati in nici-o aga . niciodata. unde are oricare interes ceilalti sustin la vot. asa functioneaza
4. Actiune concertată
(mesaj trimis de Actionar în data de 31.10.2019, 19:02)
Nimic nou sub soare.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2019, 22:44)
Sifele ar fi trebuit lichidate demult. Acu după ce ASF le a făcut cadou najibului nu prea mai e nimic de facut cu niciunul.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2019, 23:38)
mare adevar
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de A în data de 01.11.2019, 06:34)
Cum le știți voi pe toate!.
4.4. alo ASF!!! (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.11.2019, 08:59)
Foarte corect....discountul ala enorm la preturile sifelor lui najib, arata dimensiunea hotiei, si in cazul SIF1 a ajuns la 1 miliard de lei.