SIF6, din pachetele minoritare ale AVAS?

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 februarie 2009

Preşedintele AVAS vrea să reunească deţinerile instituţiei într-o societate de investiţii financiare, care să fie listată la Bursa de Valori Bucureşti

Mircea Ursache, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului a anunţat, ieri, că doreşte să înfiinţeze o societate de investiţii financiare (SIF) care să administreze cele 376 de participaţii minoritare pe care AVAS le deţine la diverse companii din portofoliu. Societatea nou- creată, cu un capital social de aproximativ 120 de milioane de lei (30 de milioane de euro) -valoarea participaţiilor minoritare - ar urma să fie listată la Bursa de Valori Bucureşti, după definitivarea procedurilor necesare.

Dificultatea cu care AVAS îşi înstrăinează pachetele minoritare ar justifica înfiinţarea unei astfel de societăţi, potrivit domnului Ursache. Domnia sa este de părere că statul ar trebui să fie un jucător mai activ pe piaţa de capital autohtonă.

"Costurile înfiinţării unei societăţi de investiţii financiare pentru gestionarea participaţiilor minoritare ar putea fi mai mici sau la nivelul celor rezultate din administrarea pachetelor de către departamentul de profil din AVAS", a afirmat domnul Ursache, precizând că acest departament ar urma să fie desfiinţat după crearea SIF-ului.

Datele concrete ale proiectului sunt, însă, destul de departe de a fi definitivate, urmând ca preşedintele Autorităţii să se consulte în perioada următoare cu instituţiile pieţei de capital autohtone.

Brokerii consideră că ideea preşedintelui AVAS este interesantă, deşi câteva semne de întrebare persis­tă asupra modului în care aceasta va fi pusă în practică.

Octavian Molnăr, director general la casa de brokeraj "IFB Finwest", a dclarat, pentru ziarul BURSA, că succesul unui astfel de demers depinde foarte mult de activele din portofoliul viitoarei societăţi de investiţii financiare.

"Depinde cum sunt evaluate participaţiile administrate de acest SIF. Dacă acestea vor fi evaluate la valoarea nominală, atunci statul poate să le uite având în vedere actualele condiţii de piaţă, care nu sunt deloc prielnice", a menţionat domnul Molnăr.

"Semne de întrebare se nasc şi în privinţa modului în care AVAS va cota viitoarea societate de investiţii financiare la Bursă. Pentru acest lucru, va trebui să lanseze o ofertă publică iniţială şi rămâne de văzut cum va stabili preţul acţiunilor acesteia".

Răzvan Paşol, preşedintele "Intercapital Invest". ne-a spus că, din punctul de vedere al pieţei de capital, proiectul AVAS este binevenit.

"Bursa are nevoie de emitenţi puternici, iar diferenţa dintre activele celor cinci SIF-uri de la BVB şi cele ale societăţii pe care a anunţat preşedintele AVAS că vrea să o înfiinţeze nu vor conta".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb