Sigfox, companie specializată în furnizarea de servicii pentru tehnologia IoT (Internet of Things), s-a lansat ieri în România prin partenerul local Simple IoT, România alăturându-se astfel celor peste 60 ţări ale reţelei care pot beneficia de folosirea în masă a tehnologiei IoT.
În prezent, reţeaua Simple IoT are acoperire în oraşe mari din România precum: Bucureşti, Ploieşti, Constanţa, Braşov, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Cluj-Napoca, Timişoara şi Arad, iar până la finalul anului, operatorul IoT estimează că va acoperi peste 50% din populaţia României, scrie News.ro.
Sigfox, companie franceză înfiinţată în 2010, a anunţat că s-a extins în 60 de ţări şi va deservi nevoile de conectivitate IoT pe teritorii cu populaţie însumată de peste 1 miliard de oameni.
În prezent, în ecosistemul Sigfox există peste 700 device-uri de la peste 650 firme, iar numărul acestora creşte exponenţial. Reţeaua operează în spectru liber spre utilizare prin reglementările de la nivel european, iar toţi operatorii din reţeaua Sigfox sunt interconectaţi într-o singură reţea.
Printre investitorii globali ai companiei se numără companii de top precum: Samsung, Salesforce, Total, Engie, Eutelsat, Telefonica sau Mitsubishi Heavy Industries, în timp ce printre clienţii de la nivel mondial care utilizează soluţiile de conectivitate propuse de Sigfox se numără: Groupe PSA, Michelin, Total, Free, Securitas, Bosch, Louis Vuitton, Nestle sau Danone, conform News.ro.
"Până în 2030, estimăm că toate obiectele care conţin cel puţin un circuit electronic vor fi conectate la internet într-un fel sau altul. Acestea sunt obiecte care se vor regăsi în fiecare aspect al vieţii noastre de zi cu zi. Putem afirma că, în prezent, 7 din 10 nevoi de conectivitate IoT pot fi soluţionate folosind Sigfox. Potenţialul României pentru această piaţă este unul foarte mare şi estimăm că în următorii 5-10 ani vor fi adoptate peste 20 milioane de device-uri conectate prin Sigfox", a declarat Emma Park, vicepreşedinte pe Europa, Sigfox.
Potrivit reprezentanţilor companiei, soluţiile Simple IoT au o aplicabilitate în diferite domenii precum transport şi logistică, monitorizarea utilităţilor prin smart metering, smart buildings, retail şi cold-chain, asigurări şi e-health, agricultură şi mediu, smart city etc. Printre beneficiile utilizării reţelei se numără informaţiile şi datele precise despre business, creşterea competitivităţii, extinderea afacerii, îmbunătăţirea experienţei clienţilor, dar şi automatizarea proceselor de business, potrivit companiei.
"Piaţa de Internet of Things este mai mare decât pare la prima vedere. Nevoile clienţilor sunt foarte diverse şi se regăsesc într-o gamă foarte variată de domenii. Primele proiecte demarate de Simple IoT în România au avut ca premisă două nevoi fundamentale ale clienţilor: prima se referă la informaţii pe care nu le puteau obţine sau care aveau un cost de obţinere foarte ridicat şi cea de-a doua, cu un impact mai larg, se referă la utilizarea eficientă a resursei umane, mai ales în contextul dificultăţilor găsirii forţei de muncă, în activităţile relevante business-ului şi degrevarea acestora de activităţi repetitive şi simple", declară Dan Vlad, fondator Simple IoT, conform News.ro.